Πόσα ακριβώς χρήματα κρύβονται στους 7 μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους

Πόσα ακριβώς χρήματα κρύβονται στους 7 μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους Facebook Twitter
12

Nεαρός Γάλλος οικονομολόγος, ο 27χρονος Γκαμπριέλ Ζουκμάν του London School of Economics κατάφερε να μετρήσει τον κρυμμένο σε φορολογικούς παραδείσους παγκόσμιο πλούτο τον οποίο υπολόγισε σε 4,7 τρισεκατομμύρια ευρώ, περίπου δηλαδή το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μάλιστα ο Ζουκμάν, δεν υπολόγισε σε αυτή την έρευνα ασφάλειες ζωής, πολυτελή σκάφη κτλ, ποσά που αν τα υπολόγιζε τότε ο κρυμμένος θησαυρός θα ανέβαινε στο 11% του παγκόσμιου πλούτου.

Ο Ζουκμάν έκανε σύμφωνα με το Έθνος, έρευνα σε επτά φορολογικούς παραδείσους και εκεί ανακάλυψε τα εξής ποσά. (Να σημειωθεί ότι από αυτά το 80% δεν έχει δηλωθεί ποτέ στην εφορία):

  • Ελβετία 1.800 δισ. ευρώ
  • Σιγκαπούρη 750 δισ. ευρώ
  • Χονγκ Κονγκ 750 δισ. ευρώ
  • Λουξεμβούργο 500 δισ. ευρώ
  • Μπαχάμες 500 δισ. ευρώ
  • Νησιά Κέιμαν 500 δισ. ευρώ
  • Νησί Τζέρσεϊ

Η έρευνα του 27χρονου ενθουσίασε μέχρι και τον Πόλ Κρούγκμαν που τον κάλεσε να δεί το υλικό και να ανταλλάξουν απόψεις.  «Επιτέλους μας εξηγεί κάποιος πώς ακριβώς λειτουργεί ο κόσμος» έγραψε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σέρφερ «δραπετεύει» από τεράστιο κύμα σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της Γης: «Δεν το πιστεύω πως είμαι ζωντανός»

Διεθνή / Σέρφερ «δραπετεύει» από τεράστιο κύμα σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της Γης: «Δεν το πιστεύω πως είμαι ζωντανός»

Ο Μάικι Μπρενάν εξαφανίστηκε από το οπτικό πεδίο των θεατών καθώς το τεράστιο κύμα έπεσε πάνω του στο διαβόητο σημείο για σερφ στο Shipstern Bluff
LIFO NEWSROOM
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ μου επιτέθηκε σεξουαλικά μπροστά στα παιδιά του, λέει θύμα του μεγιστάνα

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ μου επιτέθηκε σεξουαλικά μπροστά στα παιδιά του, λέει θύμα του μεγιστάνα

Η Κάθριν ήταν 19 ετών όταν ως εργαζόμενη στα Harrods υπέστη σεξουαλική επίθεση από τον Αλ Φαγέντ - Περισσότερες από 150 γυναίκες έχουν καταγγείλει παρόμοιες εμπειρίες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Κατά τ'άλλα η Ελβετία θεωρείται χώρα πρότυπο. Αν είναι έτσι να δεχόμαστε κι εμείς χρήματα από κάθε δραστηριότητα (εμπόριο ναρκωτικών, trafficking, φοροδιαφυγή) αρκεί να βγάζουμε λεφτά.
Ασφαλως η τελεια χωρα δεν υπαρχει και το τραπεζικο απορρητο της Ελβετιας θελει αρκετη βελτιωση. Παρ-ολα αυτα, νομιζω οτι αρκετοι θα ηθελαν να ζουν σε μια χωρα με περιου 3000 ευρω κατωτατο μισθο, καθαρους δρομους, πρασινο, υψηλου επιπεδου δημοσια υγεια, δημοσια εκπαιδευση σε 4 γλωσσες, κλπ. Δεν νομιζετε?
Έχεις ζήσει εσύ στην Ελβετία και ξέρεις; Ζήσε πρώτα και μετά πες μου αν σου φτάνουν τα 3 χιλιάρικα το μήνα αγαπητέ. Καλύτερα αν δε γνωρίζουμε κάποια πράγματα από πρώτο χέρι (ή έστω από δεύτερο) να μη σχολιάζουμε άσκοπα. Επίσης, τι πάει να πει αν στην Ελβετία ο βασικός είναι 3.200 ή 3 εκατομμύρια, συμφωνείς δηλαδή να έχουμε κι εμείς ένα τέτοιο τραπεζικό σύστημα; Διότι πλέον μόνο έτσι θα "πετύχουμε" κι εμείς.
@SpyridonΤο θέμα είναι εις βάρος ποιου θα ζεις με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα... Εις βάρος όλων των άλλων χωρών (μέσα και η δική μας) είναι η απάντηση, που χάνουν έσοδα από φορολογία ου θα μπορούσαν να διαθέσουν για την δική τους παιδεία, για δικούς τους καθαρούς δρόμους, μείωση των φόρων στους φτωχούς κτλ
Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοιο σύστημα γιατί θα μας είχαν φάει για κολατσίο όπως έγινε με την Κύπρο. Βέβαια στην περίπτωση που όντως είχαμε ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό της Ελβετίας πίστεψε με θα κάναμε οτι πέρνούσε απο το χέρι μας για να το διατηρίσουμε. Ακόμα και εσύ που τώρα κράζεις την ελβετική κυβέρνηση (και καλά κάνεις) θα ήσουν κατά οποιασδήποτε αλλάγης. Και με το δίκιο σου.
Αγαπητε trollolo, το να μιλατε χωρις να ξερετε μπορει και να λειτουργησει ως μπουμεραγκ. Τυχαινει να εργαζομαι για μεγαλο διεθνη οργανισμο με εδρα την Ελβετια και γνωριζω καπως καλυτερα απο εσας την εκει πραγματικοτητα. Οι καταθεσεις στις Ελβετικες τραπεζες δεν προερχονται ολες απο ξεπλυμα μαυρου χρηματος, οπως φαινεται να πιστευετε. Ανθρωποι απο ολο τον κοσμο (απο τη μεσαια ταξη και πανω, ειναι η αληθεια) καταθετουν χρηματα στην Ελβετια λογω της σταθεροτητας και της χαμηλης φορολογιας που αυτη η χωρα προσφερει.Οσο για εσας, κε De la Net, νομιζω οτι πηρατε ηδη μια πληρωμενη απαντηση απο τον κο Smaug.
Επειδή αγαπητέ έχω ζήσει στην Ελβετία κι εγώ και αμειβόμουν με 4200 το μήνα τα οποία φαίνονται υπερβολικά αλλά μου έφταναν ίσα-ίσα για να τα βγάζω πέρα μπορώ να εκφέρω άποψη και δε θα μου γυρίσει μπούμερανγκ καθόλου.Επίσης, δεν είπα ότι όλα τα χρήματα που βρίσκονται στην Ελβετία προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα αλλά αδυνατώ να πιστέψω πως 1,8 τρις είναι όλα φορολογημένα και τα έβγαλε ο κοσμάκης με τον ιδρώτα του και φυσικά χωρίς καμμία παρανομία. Ακόμη να σου υπενθυμίσω πως όταν το ελληνικό υπουργείο οικονομικών ζήτησε πληροφορίες για τους καταθέτες των ελβετικών τραπεζών πήραμε ένα ωραιότατο όχι ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας τα στοιχεία δόθηκαν με χαρά; Οπότε φαντάζομαι γνώριζαν και οι ίδιοι πόσο νόμιμα ήταν τα χρήματα στις τράπεζές τους. Μαφία made in Switzerland.
Συγγνωμη αλλα φασκετε και αντιφασκετε. Στο πρωτο σας σχολιο ειπατε ακριβως τα ακολουθα: "Αν είναι έτσι να δεχόμαστε κι εμείς χρήματα από κάθε δραστηριότητα (εμπόριο ναρκωτικών, trafficking, φοροδιαφυγή) αρκεί να βγάζουμε λεφτά". Επιτρεψτε μου να κατανοησω οτι αυτο που εννοειτε ειναι αυτο ακριβως που λετε.Τωρα, κανεις δεν μπορει να ειναι σιγουρος για κανενα αλλα, απο παλαιοτερα και νεωτερα σχολια σας, δε μου δινετε ακριβως την εικονα καποιου που εχει δουλεψει στην Ευρωπη, και μαλιστα στη Ελβετια, και εχει εξοικιωθει με τον τροπο ζωης και σκεψης της. Μπορει παλι να κανω λαθος...
Εμ, το σχόλιό μου που έκανες και quote ήταν ειρωνικό αφού οι άλλοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν αλλά πάντα μιλούν για την κακή Ελλάδα. Όσο για τον τρόπο σκάψης μου μια χαρά ηθικός είναι, επειδή οι Ελβετοί είναι ανήθικοι δε σημαίνει ότι επειδή δυστυχώς έζησα για λίγο εκεί θα τον υιοθετούσα κι εγώ. Από την άλλη εγώ μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι εσύ δεν έχεις ζήσει ποτέ στο εξωτερικό.
Α, ξεχασα να σας πω, κε trollolo, οτι οταν εγω ανοιξα το δικο μου λογαριασμο στην Ελβετια για να πληρωνομαι, η Ελβετικη τραπεζα μου ζητησε να υπογραψω εγγραφο που με ενημερωνε για την υποχρεωση της να δωσει τα στοιχεια του λογαριασμου μου στην Ελληνικη κυβερνηση, αν αυτα ποτε ζητηθουν. Αυτο για το οχι που, οπως λετε, εισεπραξε το ΥΠΟΙΚ απο τους Ελβετους...
Α, ξέχασα κι εγώ να σου πω ότι αυτό που λες είναι άσχετο και δε νομίζω να ενδιέφερε την τράπεζα τα πενιχρά ποσά που πληρωνόσουν εσύ σε σχέση με λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ στους οποίους αναφέρομαι. Αυτό για το ΟΧΙ που όντως εισέπραξε το ΥΠΟΙΚ.
Εφοσον μπορειτε να πειτε με τοση βεβαιοτητα, κε trollolo, οτι δεν εχω ζησει ποτε στο εξωτερικο (δεδομενου οτι ζω και εργαζομαι σε διαφορες χωρες του πρωτου, δευτερου και τριτου κοσμου απο το 1994), ε, τοτε κι εγω δικαιουμαι να αμφιβαλλω για πολλα (αν οχι ολα) απο οσα λετε. Σας ευχομαι ολοψυχα να επιστρεψετε στη μισητη σας Ελβετια με τους γλισχρους μισθους!