«Γιατί ο καλύτερος νέος Έλληνας σκηνοθέτης έκανε το Λονδίνο σπίτι του»;

«Γιατί ο καλύτερος νέος Έλληνας σκηνοθέτης έκανε το Λονδίνο σπίτι του»; Facebook Twitter
22

Ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στην εφημερίδα Guardian και ο τίτλος του άρθρου «Γιατί ο καλύτερος νέος Έλληνας σκηνοθέτης έκανε το Λονδίνο σπίτι του;» σου δίνει μια πρόγευση για το που ήθελε ο δημοσιογράφος να κινηθεί η κουβέντα.

«Εγκαταλείπεις λοιπόν το πλοίο;» ρωτάει ο δημοσιογράφος τον 39χρονο σκηνοθέτη σχετικά με την διαμονή του τους τελευταίους μήνες στο Λονδίνο. «Έκανα τρεις ταινίες στην Ελλάδα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Δεν το βλέπω σαν εγκατάλειψη. Κάποια μέρα σύντομα ή αργότερα θα επιστρέψω» λέει ο Γιώργος Λάνθιμος

Ανάμεσα στα σχέδια του είναι το γύρισμα μιας ταινίας για την Βασίλισσα Άννα αναφέρει η εφημερίδα. Ενώ ο σκηνοθέτης προσθέτει ότι υπάρχει σίγουρα περισσότερη κινηματογραφική δραστηριότητα σε σύγκριση με την Ελλάδα στο Λονδίνο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που βρίσκεται σε αυτό. «Έμαθα να κάνω κινηματογράφο από τα διαφημιστικά φιλμάκια τα οποία γύρισα. Δεν ξέρω για ποιο λόγο έκανα κινηματογράφο ή τι είναι αυτό που με οδηγεί να κάνω ταινίες. Μέχρι σήμερα αναρωτιέμαι. Όταν βλέπω ένα σπουδαίο φιλμ θέλω να κάνω κάτι ανάλογο. Και ποτέ δεν το κάνω» συνεχίζει.

Σχετικά με την τελευταία του ταινία «Άλπεις» λέει: «Στην πραγματικότητα είναι μια ταινία παρόμοια με τον Κυνόδοντα απλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στον Κυνόδοντα κάποιοι προσπαθούν να δραπετεύσουν από μια οικογένεια ενώ στις Άλπεις τα μέλη της οικογένειας θέλουν να διακόψουν την μεταξύ τους σχέση»

Σχετικά με το Λονδίνο αναφέρει ότι του αρέσει ο καιρός και το φαγητό φροντίζοντας να τρώει αρκετά συχνά έξω με την κοπέλα του την ηθοποιό Arien Labed με την οποία συζεί. Και παρακάτω αναφέρει:«Σήμερα είμαι εδώ. Τον επόμενο μήνα μπορεί να είμαι κάπου αλλού. Στο Λονδίνο αισθάνομαι σαν τουρίστας».

Για τη ταινία «Άλπεις» ο δημοσιογράφος της Guardian αναφέρει ότι την πρώτη φορά που είδε την ταινία νόμιζε ότι ήταν μια μαύρη κωμωδία και την δεύτερη συνειδητοποίησε ότι η υπόθεση της ταινίας ήταν μια τραγωδία. Και κλείνει το κομμάτι του, αφήνοντας τον Λάνθιμο σε κάποια πάμπ του Λονδίνου, γράφοντας για ακόμα μια φορά την ατάκα της νοσοκόμας από το φιλμ η οποία όπως λέει ο ίδιος ταιριάζει απόλυτα στον σκηνοθέτη: «Κρύο είναι μια λέξη που δεν γνωρίζουν οι χειμερινοί κολυμβητές».

22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γιώργος Λάνθιμος μιλά στη LIFO για τις «Άλπεις»

Pulp Fiction / Ο Γιώργος Λάνθιμος μιλά στη LIFO για τις «Άλπεις»

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης μας μιλάει για την έννοια του ρεαλισμού στη διεύθυνση των ηθοποιών του, τον αγαπημένο του σκηνοθέτη καθώς και την πιθανότητα ν' απαντήσει σε άρθρα που θίγουν την πρωτοτυπία των σεναρίων του.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Mικροπράγματα / Η κριτική της ημέρας: Και στην Guardian άρεσαν οι Άλπεις του Λάνθιμου.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί που υπεροπτικά απορρίπτουν το νέο κύμα ελληνικού κινηματογράφου ως ψυχικά διαταραγμένο στο εξωτερικό συνεχίζονται οι διθυραμβικές κριτικές για τις Άλπεις. Σειρά είχε σήμερα ο Xan Brooks, ο σινεκριτικός της βρετανικής εφημερίδας Guardian...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν θέλει να διαλέξει ανάμεσα στην τέχνη και τη διαφήμιση.

Οθόνες / Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν θέλει να διαλέξει ανάμεσα στην τέχνη και τη διαφήμιση

Ο Γιώργος Λάνθιμος ασχολείται με το σινεμά, τη διαφήμιση και το θέατρο με την ίδια άνεση που αλλάζει πουκάμισα. Φέτος επανέρχεται στη σκηνή του Αμόρε με το νουάρ έργο του Παραβιντίνο "Νεκρή Φύση σε Χαντάκι".
ΜΑΡΟΥΣΑ ΘΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.