ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

(Πάλι) σουβλάκι θα φάμε!

(Πάλι) σουβλάκι θα φάμε! Facebook Twitter
Το σουβλάκι επεκτείνεται ανεξέλεγχτα μαζί με την πόλη, επιμένει και νικά, φτηνό, πεντανόστιμο, χορταστικό και διατροφικά άκρως ισορροπημένο απ’ότι λένε οι διατροφολόγοι (αν αφήσεις κατά μέρος τις σάλτσες και τις πίτες, να εξηγούμεθα!). Φωτο: Άρης Βράκας
14

Με τη στάμπα της εθνικής νοστιμιάς, το σουβλάκι δεν φοβάται τον ανταγωνισμό ούτε το σούσι. Γιατί ξερει ότι κατοικεί στην καρδιά μας.

Η ιστορία του αδιευκρίνιστη. Στα όρια του αστικού μύθου. Το βέβαιο είναι πως στα μέρη μας το έφεραν οι πολίτες της προσφυγιάς-καλή τους ώρα! Το 1947, λέει, ένας πολίτης φούρναρης άρχισε να ψήνει στον Πειραιά πίτες σε μικρά ταψάκια. Το 1950, η ίδια οικογένεια γεμίζει την πίτα με κεμπάπ, ήτοι μπιφτέκι ζυμωμένο με αρνίσιο κιμά. Την ίδια χρονιά, η Λειβαδιά διεκδικεί την εφεύρεση «χοιρινό καλαμάκι», καθώς εκεί λέγεται πως πρωτοψήθηκε το πρώτο χοιρινό σουβλάκι στα κάρβουνα.

Άλλοι πάλι λένε, πως το πρώτο επίσημο σουβλατζίδικο το άνοιξε ο αρμένης Ισάκ Μερακλίδης-όνομα και πράγμα-στη Νίκαια, ο οποίος καθιέρωσε και την πρώτη έννοια της αλυσίδας, αφού λίγο μετά άνοιξε και το δεύτερο «Αιγυπτιακόν» του, στην οδό Βραχείας 9, τη σημερινή Μητροπόλεως, εκεί που σήμερα είναι ο Μπαϊρακτάρης.

Ως φαίνεται, το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο ήταν ανέκαθεν συνυφασμένο με την ιερή έννοια της τσίκνας. Το κεμπάπ, τότε ήταν οπωσδήποτε αρνίσιο, μέχρι να έρθει ο νόμος της χούντας που επέβαλλε το χοιρινό στην ταυτότητα του κατ’εξοχήν κυανόλευκου street food εδέσματος.

(Πάλι) σουβλάκι θα φάμε! Facebook Twitter
Από το λιτό καλαμάκι στα κάρβουνα των πανηγυριών της επαρχίας μέχρι το μοντέρνο αστικό που φορτώνεται με μαγιονέζες, κέτσαπ και κάθε λογής αλοιφές, ο δρόμος της εξέλιξης, μακρύς...

Φαίνεται, όμως, ότι το σουβλάκι προϋπήρχε στο εθνικό μας DNA, αφού ο Αθήναιος, στους «Δειπνοσοφιστές», αναφέρει τον κάνδαυλο, τον πρόγονο της σημερινής συνταγής, ήτοι κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο που σερβίρονταν μαζί με ζουμάκι. Μήπως τελικά η τυροσαλάτα δεν είναι και τόσο μοντέρνα εφεύρεση;

Από το λιτό καλαμάκι στα κάρβουνα των πανηγυριών της επαρχίας μέχρι το μοντέρνο αστικό που φορτώνεται με μαγιονέζες, κέτσαπ και κάθε λογής αλοιφές, ο δρόμος της εξέλιξης, μακρύς. Ο «Κώστας», ο «Σάββας» και ο «Τάκης» της κάθε γειτονιάς μεταμορφώνεται σε αλυσίδες, που μιμούνται τα αμερικανικά πρότυπα του ταχυφαγείου και ακολουθώντας τον πλουραλισμό της καταναλωτικής εποχής φορτώνουν τις σούβλες τους με «απ’όλα», από κοτόπουλο παϊδάκι, μέχρι πανσέτα και κοτομπέικον-το hot hit της νέας γενιάς.

Το σουβλάκι επεκτείνεται ανεξέλεγχτα μαζί με την πόλη, επιμένει και νικά, φτηνό, πεντανόστιμο, χορταστικό και διατροφικά άκρως ισορροπημένο απ’ότι λένε οι διατροφολόγοι (αν αφήσεις κατά μέρος τις σάλτσες και τις πίτες, να εξηγούμεθα!). Παλιάς γενιάς με λαδωμένη πίτα ή νέας εκδοχής με αλάδωτη καλαμποκίσια και ολικής άλεσης, εξελίσσεται μαζί μας, προσαρμόζεται στα ήθη μας, κατακτά τον κόσμο. Μήπως θυμάστε τί έρωγε η Μέλανι Γκρίφιθ στο «Εργαζόμενο Κορίτσι», περπατώντας στους δρόμους της Νέας Υόρκης με τον Χάρισον Φορντ; έναν ξεγυρισμένο γύρο με πίτα. Μετά την Ακρόπολη και τη γνωστή βρισιά από μ..., η λέξη που θα μάθει κάθε τουρίστας λέγεται σουβλάκι.

Τα δικά μου (πιο) αγαπημένα

Rajajee, Σοφοκλέους 47, 2103245272

Μακράν τα καλύτερα κεμπάπ του κέντρου, από τη Συρία με πολύ μεράκι. Αραβικές πίτες που ψήνονται αλάδωτες και διαιτητικές κάτω από την πέτρα, γεμιστές με μικρούλικα, νοστιμότατα, τραγανά φαλάφελ, μαριναρισμένο κοτόπουλο ή γύρο, με σάλτσα ταχίνι και κρεμμυδάκι με μαϊντανό. Αντί για οποιοδήποτε δυτικού τύπου αναψυκτικό, θα σας συμβούλευα να συνοδέψετε το σύνολο με ένα δροσερό αϊράνι. Πέρα από την αυθεντική νοστιμιά, αν αποφασίσετε να καθίσετε σε τραπεζάκι, θα απολαύσετε όλο το κουλέρ λοκάλ της περιοχής, με έξτρα το πιατάκι με τα μπαρούτι-καυτερά τουρσιά. Μετανάστες, τα γυφτάκια που κάνουν στάση για το μεσημεριανό τους, όλοι μαζί οι λαοί αδελφωμένοι πάνω από ένα κεμπάπ που με ελάχιστα ευρώ χορταίνει δυό πεινασμένους.

(Πάλι) σουβλάκι θα φάμε! Facebook Twitter
Στο Rajajee θα γευθείς ένα από τα καλύτερα κεμπάπ του κέντρου, με πολύ μεράκι από τη Συρία.

Λειβαδιά, Γλάδστωνος 9, πλ. Κάνιγγος, 2103832413

Υπάρχει μια Αράχωβα που δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις 2 ώρες για να τη φτάσεις. Αυτή που εδώ και 50 χρόνια φτιάχνει το καλαμάκι της χειροποίητο, με ωραίο κρεατάκι χωρίς ίνες και λίπη και θερμιδομετρημένο (630 θερμίδες τα 3 καλαμάκια). Το μαγαζί που πιο πολύ απ'όλα θα σου θυμίσει τα παιδικά σου χρόνια, με τα σουβλάκια παρατεταγμένα στην τεράστια ψησταριά και τον ψήστη να κινεί σαν ταχυδαχτυλουργός τα νήματα-ή μάλλον τα καλαμάκια με την ξινούτσικη, ριγανάτη σάλτσα. Στο μαγικό ξύλινο ψυγείο ένα κοπάδι γουρουνάκια σε σουβλάκι περιμένει τη σειρά του. Κι όμως, όλα θα τελειώσουν μέχρι το βράδυ. Από το παλιό ειδικό κουτί, το χωριάτικο συνοδευτικό ψωμάκι πέφτει φέτα-φέτα. Ένα στο χέρι, για το δρόμο.

Γιώργος-Μάνος, Θεμιστοκλέους 39 & Κωλέττη, 2103815442

Καμαρούλα μια σταλιά 2 επί 3, στη θέση της καμαρούλας βάλτε εσείς την ψησταριά. Και το χαμόγελο των ευγενέστατων παιδιών που θα σου τυλίξουν ένα από τα πιο ονειρεμένα σουβλάκια του κέντρου, με μαύρη πίτα ολικής άλεσης, αλάδωτη και τραγανή, γεμιστό με κοντοσούβλι, στην περίπτωση βέβαια που έχεις προλάβει, γιατί γίνεται ανάρπαστο. Αλλά και το καλαμάκι είναι το ίδιο νοστιμότατο και ο χοιρινός γύρος. Από τις ουρές στο πεζοδρόμιο αντιλαμβάνεσαι ότι εδώ, όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε κι αυτό μέχρι νωρίς το απόγευμα. Η επιχείρηση κλείνει μόλις ξεπουλήσει.

(Πάλι) σουβλάκι θα φάμε! Facebook Twitter
Στου Γιώργου και του Μάνου όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε κι αυτό μέχρι νωρίς το απόγευμα. Η επιχείρηση κλείνει μόλις ξεπουλήσει. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Alhsark, Λιοσίων 1, πλ. Βάθη

Με απόλυτη σιγουριά μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το καλύτερο σουβλάκι, κεμπάπ και ό,τι γενικότερα σε street ψησταριά, το κάνουν οι σύριοι και οι λιβανέζοι. Λιβανοζο-αιγυπτιακή σύμπραξη εδώ, και μόνο το ευγενέστατο «σαλαμαλέκουμ» που θα σε υποδεχτεί, σε διακτινίζει κατευθείαν στις αυθεντικές πατρίδες ενός κεμπάπ. Στη γεύση, θα νοιώσεις τη διαφορά, του τεράστιου κεμπάπ, τη μαγική γεύση από το αρνίσιο ή κοτοπουλένιο μαριναρισμένο σουβλάκι, την αραβική πίτα που ψήνεται ανάλαφρη στο μαντέμι, την πίτα με τραγανό, αλάδωτο κίμπε γεμάτο αρώματα μπαχαρικά και γλυκά της Ανατολής (κεφτές με πλιγούρι). Προσωπικά τρελαίνομαι για την πίτα με συκωτάκια-που τόσο μαγικά ξέρουν να μαγειρεύουν οι άραβες, ψιλοκομμένα, με μπαχαρικά και κρεμμύδι που λιώνει γλυκά και τη συνοδευτική λουκούμι-τηγανητή μελιτζάνα τους. Κάνουν επίσης εξαιρετικό φελάφελ, τραγανό και με πλούσια τη γεύση του ρεβυθιού. Με 2 ευρώ έχεις χορτάσει για μια μέρα αλλά πάρε και μερικά μπακλαβαδάκια και λοιπά σιροπιαστά για το σπίτι. Αξίζουν!

14

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
Μα βρε Ελένη μου δεν αναφέρεις τον Κώστα στην οδό Πεντέλης στο Σύνταγμα;!Κορυφαίο σουβλάκι. Και δυο βήματα από τη LiFO να πεταχτείς κάποια στιγμή.
Πρώτον, το "καλύτερο σουβλάκι" είναι σχετικό. Ο καθένας έχει τις ανωμαλίες του, τα γούστα του κλπ.Δεύτερον, δεν διάβασα τίποτα από τα παραπάνω, πήγα κατευθείαν στα σχόλια για να διαπιστώσω ότι...Τρίτον, τέτοια άρθρα γράφονται για να τσακώνονται από κάτω Αθηναίοι με Θεσσαλονικείς για το αν το λένε Γιάννη ή Γιαννάκη.
Το καλύτερο γιαουρτλού κεμπάπ πάντως το έχει ο Μπαϊρακτάρης -με διαφορά! Όσο για τυλιχτά, αξιοπρόσεχτα είναι αυτά που προσφέρει το Cook'n'Grill (αλυσίδα ντελίβερι) κι έχει και μίνι τυλιχτά για όσους τρώνε λίγο ή θέλουν να δοικμάσουν περισσότερα του ενός.
Δηλαδη για να καταλαβω. Εσεις οι διανοιες με τα αρνητικα σχολια θεωρειτε οτι πρεπει να λεμε πλατεια Βαθη και οδος Μαρνης? Αν ναι, τα θερμα μου συγχαρητηρια για τις γραμματικες σας γνωσεις.
Πλατεία Βάθης είναι το σωστό, διότι Βάθη (η) λεγόταν από παλιά το μέρος. Όσο για τον Γεώργιο Βάθη, από τον οποίον υποτίθεται ότι πήρε το όνομά της η πλατεία, πρόκειται για ανύπαρκτο πρόσωπο.Υπάρχει μια ολόκληρη λίστα από τέτοιες λάθος "διορθώσεις" που έχουν υιοθετηθεί από πολύ κόσμο αλλά σε τελική ανάλυση είναι αστήρικτες.
Το προβλημα το εχω με την λεξη "μεταφραση".... ειναι σαν αυτοπροσδιριζεστε αλλογλωσσοι...και κατ' επεκτασιν αλλοεθνεις! Συγγνωμη για την απαντηση σε εντονο τονο...
Μηπως να μαθαινατε Ελληνικα, απο αυτα που διδασκομαστε στο σχολειο; τι ακριβως δεν καταλαβαινετε; τη λεξη "σουβλακι"; αντικαταστηστε την με την λεξη "καλαμακι" και τελειωσατε...και στην προκειμενη κι εμεις δυσκολευομαστε να σας καταλαβουμε, πχ. να με παρεις κιμα, να σε φτιαξω σουτζουκακια, αλλα δεν σχολιαζουμε ειρωνικα την τοπολαλια του καθενος!!!! Υπαρχει μια ομορφια σ' αυτην την πολυγλωσσια...κι οι Αγγλοι εχουν παρεμφερεις διαφορες με τους Αμερικανους -στην Αγγλια, αν ζητησεις chips, θα σου φερουν πατατες τηγανιτες, αλλα δεν "μεταφραζουν" καθε φορα τη λεξη!!!
Εσεις οι θεσσαλονικεις μπορειτε απλα να προσπαθησετε να εισαστε λιγοτερο τοπικιστες για αρχη. Ολη η υπολοιπη Ελλαδα ετσι το λεει, get over it, δεν ειναι πια και εθνικο ζητημα το αν λεγεται σουβλακι ή καλαμακι.Σε λιγο θα μας επιβαλλετε να λεμε το μανο, οζα και το λαστιχο φουιτ
pistolero ασε τους να λένε!!! πολύ σωστή η ερώτηση σου μιας και εμείς εδώ στα Χανιά τον γύρο τον λέμε σουβλάκι και το καλαμάκι το λέμε ξυλάκι.. (οχι οτι αμα πούμε γυρο/καλαμακι δεν θα μας καταλάβουν)Κι εσείς οι διάνοιες, οι αλάνθαστοι, που ειστε επίκουροι καθηγητες στην ελληνική γλώσσα βγάλτε αλλού τη χολίτσα σας ή βάλτε λίγο παραπάνω χιούμορ στη ζωή σας ^_^