Aδιαφιλονίκητος πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, o Pierre de Coubertin δημιούργησε το Ολυμπιακό Κίνημα. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, προσπαθώντας να αναβιώσει και καλλιεργώντας τη διεθνή εξέχουσα θέση που κατέχουν τώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Ο Pierre Fredy, Baron de Coubertin, γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1863. Ο πατέρας του ήταν ζωγράφος και η μητέρα του μουσικός. Ο ίδιος ανατράφηκε σε ένα αριστοκρατικό περιβάλλον. Μεγαλώνοντας, ο Coubertin εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για την κλασική παιδεία.
Από τα 17 έως τα 24 (1880-1887), ο Coubertin ταξίδεψε στην Αγγλία και την Αμερική για να σπουδάσει. Τα ταξίδια του τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η άθληση ήταν μεγάλη αξία για την πνευματική ανάπτυξη και ανατροφή των νέων. Παρατήρησε ότι «όσοι ανταγωνίζονται για μια θέση σε μια αθλητική ομάδα αναπτύσσουν και διαμορφώνουν χαρακτήρα» την ώρα που η στάση των γαλλικών σχολείων ήταν ότι τα παιχνίδια καταστρέφουν τη μελέτη.
Ο Coubertin δεν ήταν θεωρητικός. Εξασκούσε αυτό που κήρυττε, ήταν ένας πολύ ενεργός αθλητής στην πυγμαχία, την ξιφασκία, την ιππασία και την κωπηλασία. Ήταν πεπεισμένος ότι ο αθλητισμός ήταν το εφαλτήριο για το ήθος και υπερασπίστηκε την ιδέα του αυτή με σπάνια επιμονή.
Τη δεκαετία του 1880, ο Coubertin ξεκίνησε μια σειρά από άρθρα και ομιλίες εκθειάζοντας τις αρετές της αγγλικής εκπαίδευσης και των αθλητικών επιστημών. Το 1887, ίδρυσε την Ένωση Γαλλικών Αθλητικών Συλλόγων (Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques) στην οποία εκλέχτηκε γενικός γραμματέας το 1892.
Σε συνεδρίαση της Union des Sports Athletiques στο Παρίσι, ο Coubertin πρότεινε την ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά. Αν και η ιδέα του συνάντησε την απάθεια και τον χλευασμό, ο Coubertin δεν αποθαρρύνθηκε.
Το 1894, για το σκοπό αυτό, ο 31χρονος Coubertin διοργάνωσε ένα διεθνές συνέδριο αθλητών και όσων ήταν λάτρεις της φυσικής αγωγής. Μέχρι το τέλος του Συνεδρίου του Παρισιού, ο Coubertin είχε δημιουργήσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και ήταν ήταν σε θέση να οργανώσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896. Από την Ελλάδα, συμμετείχε ο λόγιος Δημήτρης Βικέλας, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής.
Ο Coubertin υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας της ΔΟΕ για δύο χρόνια και στη συνέχεια, έγινε πρόεδρος για τους αγώνες της Αθήνας το 1896, μια θέση που κατείχε για τα επόμενα 29 χρόνια. Μετά τους εξαιρετικά επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι, ο Coubertin αποσύρθηκε από την προεδρία της ΔΟΕ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες καθιερώθηκαν και θα μπορούσαν πλέον να επιβιώσουν χωρίς την βοήθειά του.
Στην ηλικία των 69, το 1931, δημοσίευσε τα Ολυμπιακά Απομνημονεύματα του. Το 1928 δημοσίευσε βιβλίο με τίτλο «La cure d'aviron" (Υγεία μέσω της Κωπηλασίας), αφού στα 72 του ήταν ακόμα ενεργός κωπηλάτης.
Ο Pierre de Coubertin πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή σε ένα πάρκο στη Γενεύη σε ηλικία 74 ετών. Σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του, ετάφη στη Λωζάνη και η καρδιά του τοποθετήθηκε σε μια στήλη που στήθηκε στη μνήμη του, στην Ολυμπία.
σχόλια