Προβάδισμα του "Ναι" στην ανεξαρτησία της Σκωτίας

Προβάδισμα του "Ναι" στην ανεξαρτησία της Σκωτίας Facebook Twitter
17

Πρόσφατη δημοσκόπηση στη Σκωτία δίνει το προβάδισμα -έστω και μικρό- στο "ναι" στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας που θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου. Το 51% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, έναντι 49% που είναι κατά.

Η βρετανική στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαμήνου έναντι του δολαρίου και ο  δείκτης FTSE 100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,36%.

Εντωμεταξύ, για έντονη ανησυχία εκ μέρους της βασίλισσας Ελισσάβετ για το ενδεχόμενο να ψηφιστεί η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας στο δημοψήφισμα που θα γίνει σε λίγες ημέρες, κάνουν λόγο βρετανικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν το θέμα της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ωστόσο εκπρόσωπος του παλατιού θέλησε να υποβιβάσει το περιστατικό λέγοντας ότι η Ελισσάβετ παραμένει «αυστηρά ουδέτερη όπως σε όλα τα πολιτικά θέματα» καθώς «το δημοψήφισμα είναι θέμα των κατοίκων της Σκωτίας.

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
παιδιά Σκωτία ζω αυτόν τον καιρό και απ όσο καταλαβαίνω από τις συζητήσεις συνταξιούχοι και πλούσιοι πάνε για το όχι. πάντα απ ότι μου λένε και οι ίδιοι που κάτι θα ξέρουν καλύτερα από μας είναι ευνοικότερο για τη σκωτία να ανεξαρτητοποιηθεί γιατί όλα τα οφέλη τις οικονομίας τους τα καρπωνεται η αγγλία σαν νταβατζής.
Οι Σκωτσεζοι ειναι περήφανος λαός και ειναι κάτω απο τους Άγγλους εδω και 300 χρονια. Εχουν πετρέλαια κτλ και οι Άγγλοι τόσες δεκαετίες το μονο που κάνουν ειναι να παίρνουν τα πετρέλαια και η Αγγλία να εχει λεφτα και η σκωτια μέσα στην φτώχια. Με αυτα τα λεφτα κάνανε τους πολέμους σε Ιράκ, Αφγανιστάν κτλ κτλ εξαιτίας τους πληρώνουν όλοι χρέη 1 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ!!!VOTE YES
Έχω την εντύπωση πως μάλλον οι Σκωτσέζοι το πιάσανε το νόημα με τους δήθεν εκβιασμούς για υιοθέτηση δικού τους νομίσματος στην περίπτωση απόσχισης και καταλάβανε πως την ζημιά δεν θα την πάθουν αυτοί,αλλά οι Βρετανοί που τους πατρονάρουν και κάνουν τόσο ντόρο με τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους.
Το ποιος θα πληγει περισσοτερο οικονομικα και ποιος οχι απο ενα τετοιο διαζυγιο παιζεται και ειναι θεμα αναριθμητων συζητησεων στη Σκωτια, κε Delusions End. Μην ξεχνατε οτι μια μονο σφυγμομετρηση βγαζει το Ναι, ολες οι αλλες δινουν πλειοψηφια στο Οχι οποτε, μη βιαζεστε να χαρειτε.Να μην ξεχνουμε επισης οτι, περα απο τα εθνικιστικα των Βρετανων, το Συντηρητικο κομμα εχει μονο να κερδισει απο μια αποσχιση της Σκωτιας (αφου σχεδον κανεις δεν το ψηφιζει εκει) και το Εργατικο κομμα μονο να χασει.Ας μην προτρεχουμε λοιπον για το αποτελσεσμα, ουτε για το κατα ποσον ειναι θετικο να διαιρουνται χωρες σε ολο και μικροτερα κομματια, λιγη υπομονη μεχρι την ανακοινωση του αποτελεσματος.
Ναι αλλα η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων ειναι απο εφημερίδες και κανάλια που είτε ειναι αγγλικα είτε unionists. Όλες οι ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο ΝΑΙ
Η Σκωτία είναι χώρα,η Μεγάλη Βρετανία κατάλοιπο της ιμπεριαλιστικής,αποικιοκρατικής πολιτικής που ακολούθησε η Αγγλία κοντά 1000 χρόνια τώρα.Δεν διαιρείται καμία χώρα,στα σωστά της πλαίσια μπαίνει.Να φανταστώ και με την ανεξαρτησία της Ελλάδας πήρατε μεγάλη πίκρα.Ά όχι,εκεί αλλάζει γιατί η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρήκμαζε ενώ το μπλοκ της Αντάντ είχε ισχυρή οικονομία.Για άλλη μια φορά,δείχνετε μέσα σε τι πλαίσιο βάζετε τον λέξη «ελευθερία».Όσο για την Σκωτία,έχει πετρέλαια.Η ενοποιημένη πολιτική που της ασκείται την έχει αφήσει συντρίμμι,ειδικά από την εποχή Θάτσερ.
Επίσης,κύριε Σπυρίδωνα,φαίνεται το πόσο πολύ τρομάζει η αναδιαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης μόλις γίνεται αντιληπτό ότι τα οικονομικά διλήμματα τα οποία τίθενται στους λαούς είναι ένας πλασματικός κίνδυνος με απώτερο σκοπό την τρομοκρατία και την υποδούλωση εκ των άνωθεν,μόλις αναλογιστεί κανείς τον δακρύβρεχτο λόγο του Κάμερον.Ή και το χαρτί της αποδυνάμωσης του Εργατικού κόμματος της Αγγλίας το οποίο παίξατε,λες και έπρεπε να νοιάζει τους Σκωτσέζους ένα σοσιαλφιλελεύθερο απολειφάδι το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων από την μεριά...των αστών.
Δηλαδη εσυ εχεις σπουδασει οικονομικα και πολιτικα και εχεις μελετησει σε τοσο μεγαλο βαθος την οικονομια του ΗΒ και το μερος που ελεγχουν οι Σκοτσεζοι και την πολιτικη τους που μπορεις να βγαλεις συμπερασματα τι θα γινει στο μελλον για ενα συστημα που ειναι αρκετες ταξεις πιο χαοτικο απο οτι πχ ο καιρος για τον οποιο κανουμε ακριβεις προβλεψεις το πολυ για μια βδομαδα. Τελικα τα delusions μαλλον δεν εχουν end
Έλα πες μου πόσο χρήσιμο είναι το χρηματιστήριο πέρα από το να πλουτίζουν κάποιοι τζογάροντας,ω πάνσοφε οικονομολόγε.Πόσο πολύ ωφελεί την κοινωνία;Την ημέρα που θα αναρωτηθείτε «ρε φίλε μήπως τελικά γίνεται η όλη δουλεία χωρίς το υπάρχον σύστημα;» ίσως τα delusions να end.Την ημέρα που θα καταλάβεις πως το υπάρχον σύστημα έχει εγγενές μέσα έννοιες όπως του κοινωνικού ρατσισμού,του σεξισμού,του φασισμού,σε θεσμικά κατοχυρωμένη μορφή ξεκινώντας από τον ίδιο τον διαχωρισμού με βάση τα οικονομικά κριτήρια,πάλι ίσως να end.Στο μεταξύ κάτσε να βαυκαλίζεσαι με τα δικά σου delusions of freedom.
Εγω οπως και ο Eduard Berzin σχολιασα την απολυτη σιγουρια σου για το οτι θα ειναι καλυτερα με την αποσχιση δεν πηρα καν θεση οτι θα ναι χειροτερα. Για πες μας λοιπον πως ξερεις τοσα πολλα για το θεμα; Απο την αλλη ναι γινεται και χωρις χρηματηστηριο η Βορειος Κορεα και η απολυτη μοναρχια του Μπρουνει μαζι με πεντε εξι αλλα νησιωτικα κρατιδια δεν εχουν και φημες λενε οτι εκει εχει επιτευχθει ο παραδεισος επι γης. Δεν υπαρχει ουτε σεξισμος και ολοι ειναι το ιδιο πλουσιοι και ευτυχισμενοι.
Δεν είπα πουθενά αν θα είναι καλύτερα ή χειρότερα.Είπα πως καταλάβανε πως την μεγαλύτερη ζημιά δεν θα την πάθουν αυτοί αλλά οι Άγγλοι που κοιτάνε να τους κρατήσουν σιδηροδέσμιους μέσω οικονομικών εκβιασμών.Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος,η εκμετάλλευση των πόρων της Σκωτίας υπέρ των αναγκών της και όχι η απομύζηση από τους Άγγλους αποτελεί καλύτερη προοπτική.Το ζήτημα είναι αν τελικά αποσχιστούν,τι πολιτική θα ακολουθήσουν·δεν αποτελεί λύση η αποδέσμευση από το συνολικό Βρετανικό κεφάλαιο και η υποταγή στο Σκωτσέζικο.Και αυτό δεν το υπόσχεται το κυρίαρχο Σκωτσέζικο κόμμα.Νεφελώδες είναι.Έγκειται στα χέρια των Σκωτσέζων από κει και πέρα το να διαμορφώσουν έναν καινούργιο συσχετισμό δυνάμεων.Τώρα για τα λοιπά της Β.Κορέας και του Μπρούνει,κανονικά θα έπρεπε να συνεχίσω να σε κουλαντρίζω γιατί η ειρωνεία μου δίνει στα νεύρα,αλλά βαρέθηκα τις χαζομάρες.Βιβλιογραφία υπάρχει,άρθρα υπάρχουν,αναλύσεις επίσης.Από διαφορετική σκοπιά από αυτή των φιλελευθέρων και των εθνικιστών,κάτσε βρες τα.
Ξερω πως δεν εχει νοημα η διενεξη αφου σε ρωταω συγκεκριμενα πραγματα και εσυ αμπελοφιλοσοφεις με ασχετα απο αυτα που ρωτησα και θεωριες περι χρηματιστηριων κλπ. Οταν σου θετω ενα γεγονος οτι καποιες χωρες που δεν εχουν ειναι ουραγοι σε ολο τον κοσμο μου λες οτι ειρωνευομαι.Δε χρειαζεται να αποδομησω τον σοσιαλισμο - κομμουνισμο . Αποδομηθηκε μονος του.Για να στο θεσω και πιο απλα: Το οτι ειμαι αθεος δε σημαινει οτι θα συμφωνουσα με ενα καθεστως που μολις αναλαμβανε την εξουσια θα απαγορευε την υπαρξη εκκλησιων και θρησκειας ή ενω γνωριζω οτι η εθνικη ταυτοτητα ειναι ενα μυθευμα δεν θα υποστηριξω να καταργηθουν τα συνορα μας και οποιος πολιτης του κοσμου θελει ας ερθει, γιατι απλα οι καλες προθεσεις δεν συνεπαγονται και καλα αποτελεσματα.
Το γιατί οι χώρες αυτές είναι ουραγοί είναι αποτέλεσμα της μη εμπλοκής στους στο χρηματιστήριο θες να μας πεις;Αιντά....Έλα νταξ.Μετά λες για δικές μου αμπελοφιλοσοφίες.Btw επειδή έχω βαρεθεί να το διαβάζω,στον «σοσιαλισμό»-όπως τον έχεις στο μυαλό σου-οι εκκλησίες ξανάνοιξαν το '36.Οι διώξεις είχαν να κάνουν με τον παρεμβατικό χαρακτήρα που ήθελε να παίξει η Εκκλησία στο κράτος.Κοίτα να δεις ρε φίλε...Ακόμα και εκεί πιο μπροστά στο ζήτημα του ουσιαστικού σεκουλαρισμού από όλες τις υπόλοιπες χώρες;Τώρα για το ζήτημα του ανοίγματος των συνόρων βρες τι είναι ο ιμπεριαλισμός και πως επηρρεάζει στην μετανάστευση και άι παράτα με,αφού δεν θες να συνεχίσεις και την διένεξη(αφού πρώτα γράψεις 10 σειρές παρ'όλα αυτά),γιατί η συζήτηση μαζί σου δεν έχει νόημα όταν αυτό που αντιλαμβάνεσαι σαν μόνη αλήθεια είναι το πορτοφόλι σου.Προ μεσαίωνα βρίσκεσαι.