ΚΙΝΗΣΗ

Η γενιά του Πολυτεχνείου είναι μια κατασκευή

Facebook Twitter
4

 

Γενιά. Η λέξη που το lifestyle χρησιμοποίησε με τον πιο «έξυπνο» τρόπο. Με άλλοθι αυτή την λέξη και μόνο γεννήθηκαν μόδες, παλιμπαιδισμοί, «επαναστατικά» σύμβολα, πουλήθηκαν περιοδικά, και οι διαφημιστές βρήκαν το χρυσωρυχείο που δεν χρειαζόταν να κουραστείς στο σκάψιμο για να ανασύρεις το θησαυρό. Τι χρειαζόταν; Λίγο μόνο να χτυπήσεις την πιο ευαίσθητη χορδή των ανθρώπων, το γήρας, αυτό και μόνο χρειαζόταν για να τους πουλήσεις το οτιδήποτε.

Ο «τιμητικός» τίτλος «Γενιά του Πολυτεχνείου», είναι κάτι απροσδιόριστο, μακριά από τα πραγματικά γεγονότα της εποχής, που συμπεριλάμβανε στην μεγάλη της αγκαλιά τους πάντες. Όλοι θέλησαν να είναι «Η γενιά του Πολυτεχνείου». Όλοι θέλησαν να είναι μέσα σε αυτό την βραδιά των γεγονότων. Όλοι ήταν επαναστάτες αγωνιστές. Όλοι ήταν ευαίσθητοι νέοι που έριξαν την χούντα. Όλοι ήταν κάτι άλλο από αυτό που είναι σήμερα. Ύστερα έτρεχαν να σου επισημάνουν ότι ο χρόνος αλλοιώνει τους πάντες και τα πάντα. Ότι είναι λογικό από το «Φράουλες και αίμα» να περάσουν στο «Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας»(Σάκη μου). Από τα μακριά μαλλιά και την επανάσταση στην παραλιακή και το τζιπάκι.

Στην πραγματικότητα αυτοί που ήταν πριν 39 χρόνια, αυτό που θέλουν να νομίζουν οι περισσότεροι ότι υπήρξαν, σήμερα είναι ή νεκροί ή κλεισμένοι πίσω από τις πόρτες του σπιτιού τους, παρακολουθώντας αμίλητοι το τσίρκο. Μιλούν για το Πολυτεχνείο και αυτοαποκαλούνται κομμάτι μιας γενιάς οι άνθρωποι που ένας θεος ξέρει τι έκαναν τότε. Τους πραγματικούς πρωταγωνιστές ή δεν τους έχουμε δει ποτέ ή εμφανίζονται μετά από πιέσεις σε κάποιο ντοκιμαντέρ και μετά μένουν εξαφανισμένοι από τα Μέσα και την προβολή.

Ναι, η λέξη «γενιά» είναι ένα κατασκεύασμα όπου ο καθένας καλύπτει τις προσωπικές του αδυναμίες. Μέσα σε αυτό γίνεσαι επαναστάτης, αλλάζεις τον κόσμο, πας κόντρα στους κακούς μεγάλους, είσαι το μέλλον. Και μετά κλείνεις το περιοδικό και βλέπεις την πραγματική ζωή.

Οι επαναστάτες που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο μπήκαν στα κόμματα. Άφησαν τα γαρύφαλλα και άρπαξαν τις επιταγές. «Η φωνή» υπέγραψε τα μνημόνια. Μετά θυμήθηκαν τα δικαιώματα του «εργάτη, του ανέργου, του φοιτητή» . Ύστερα ήρθε η κρίση. Οι μάσκες έπεσαν και να σήμερα που μαθητές λένε ότι δεν υπήρξαν νεκροί. «Η γενιά του Πολυτεχνείου» απέτυχε να πείσει τους νέους για τα ιδανικά της. Ίσως γιατί αυτοί που αρέσκονται να κουβαλούν τον τιμητικό τίτλο, δεν πείθουν πια, και άφησαν κάποιους άλλους να τρυπώσουν στο κενό που άφησαν μέσα στο μυαλό των νέων. Εκείνων με τα ξυρισμένα κεφάλια και τις μαύρες μπότες.

4

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον Ιάκωβο Κουμή, θύματα των ΜΑΤ.

Σαν Σήμερα / Αφιέρωμα στη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον Ιάκωβο Κουμή, θύματα των ΜΑΤ.

"Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη» (Γεώργιος Ράλλης, Πρωθυπουργός). «Μικρές ομάδες ανευθύνων στοιχείων και προβοκατόρων άγνωστης και ύποπτης προέλευσης δημιούργησαν θλιβερά έκτροπα με προφανή σκοπό να αμαυρώσουν και να δυσφημήσουν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο του Πολυτεχνείου» (Ανδρέας Παπανδρέου). "Η βασική αιτία του κακού είναι ότι η κυβέρνηση διατηρεί ένα Σώμα που αποτελεί ντροπή, τα ΜΑΤ. Δεν είναι αστυνομία αυτό, αυτό είναι Σώμα ΕΣ-ΕΣ, είναι χειρότερο από την ΕΣΑ, τα μέλη του είναι κακούργοι, όχι ότι οι άνθρωποι γεννήθηκαν κακούργοι, αλλά εκπαιδεύονται για να γίνουν κακούργοι. Τους είδα στη Ρόδο, όπου επετέθηκαν εναντίον ενός λαού που έκανε μια ειρηνική παρέλαση. Επετέθηκαν με τέτοια λύσσα, που δεν έχω δεί ούτε στους Ιταλούς φασίστες, όταν ήμουν παιδί στη Ρόδο (...) Ας έχουμε μια ειδική συνεδρίαση για το αν μπορεί μια Δημοκρατία να διατηρεί κρατικά όργανα , τύπου ΜΑΤ. Αυτά είναι μόνο για τους 'Χίτλερ', μόνο για τους 'Μουσολίνι'. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν σε μια δημοκρατική Πολιτεία" (Γιάννης Ζίγδης, βουλευτής, Πρόεδρος της ΕΔΗΚ).
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Είναι κρίμα να τσουβαλιάζονται έτσι όλοι και τα θετικά δείγματα/ παραδείγματα μιας ολόκληρης γενιάς να χάνονται μέσα στην πλειοψηφία που προτίμησε την αρπαχτή και την λαμογιά.Δυστυχώς όμως απ'ότι καταλαβαίνω μόλις τώρα, έτσι είναι πάντα τα πράγματα. Το ίδιο θα συμβεί και με τη δικιά μου γενιά. Οι πιο θετικές κινήσεις αμφισβητούνται από την ίδια την κοινωνία εν καιρώ. Και αυτό περιγράφει (σωστά κατ'εμέ) ο αρθρογράφος.Θέλω να πω ότι ένα μεγάλο μπράβο και ένα τεράστιο ευχαριστώ πάντα πρέπει να απευθύνεται στους ανθρώπους που θυσίασαν και ρίσκαραν τόσα για ένα καλύτερο μέλλον αλλά πρέπει να προστατεύεται αυτή η προσφορά τους από όσους θέλουν άδικα να την οικειοποιηθούν για δικό τους όφελος.Δεν είναι δυνατόν μία ολόκληρη γενιά να πάρει τα αποκλειστικά εύσημα για την κατάρευση ενός καθεστώτος πχ. Κάπως έτσι σου κατσικώνεται ο Παπουτσής και καταλήγεις με ανεύθυνους σε θέσεις ευθύνης. Άσε που δίνεις πάτημα σε ένα ήδη απαίδευτο λαό να στραφεί προς τα άκρα.