6 συμβουλές για να δουλεύεις καλύτερα από το σπίτι

 6 συμβουλές για να δουλεύεις καλύτερα από το σπίτι Facebook Twitter
Το να δουλεύεις από το κρεβάτι ή μπροστά στην τηλεόρασή σου μπορεί να φαίνεται πιο ελκυστικό, δεν σε βάζει όμως καθόλου στο κλίμα της δουλειάς. Δημιούργησε στο σπίτι σου ένα χώρο που μπορείς να δουλεύεις σα να βρίσκεσαι στο γραφείο.
3

Το να δουλεύεις από το σπίτι σου, κάποτε θεωρούνταν πολυτέλεια, αλλά όλο και περισσότερες εταιρίες συνεργάζονται πλέον με υπαλλήλους που η παρουσία τους στο γραφείο δεν είναι υποχρεωτική. Μπορεί το σενάριο να μοιάζει ιδανικό, ωστόσο η συγκεκριμένη πρακτική έχει τεράστιες παγίδες και μακροχρόνια μπορεί να λειτουργήσει εχθρικά ως προς την απόδοση, τη δημιουργικότητα και κυρίως την οργάνωση χρόνου. Μια από τις κορυφαίες παγίδες της εργασίας στο σπίτι είναι το ωράριο. Συχνά καταλήγεις να δουλεύεις πολύ περισσότερο απ' όσο θα έκανες στο γραφείο της εταιρίας ενώ φαίνεται πως στο τέλος της ημέρας ο όγκος της δουλειάς που ολοκλήρωσες, δεν είναι ικανοποιητικός. Αυτά είναι 6 μικρά tips για να οργανώσεις καλύτερα όλο το concept.

Το ίδιο βολικό με το να δουλεύεις από το κρεβάτι σου είναι και το να δουλεύεις με τις πιτζάμες σου. Μην το κάνεις. Σήκω και ντύσου, ίσως όχι με κουστούμι, αλλά με ρούχα που θα πήγαινες στο γραφείο.

1.

Οργάνωσε ένα χώρο εργασίας: Το να δουλεύεις από το κρεβάτι ή μπροστά στην τηλεόρασή σου μπορεί να φαίνεται πιο ελκυστικό, δεν σε βάζει όμως καθόλου στο κλίμα της δουλειάς. Δημιούργησε στο σπίτι σου ένα χώρο που μπορείς να δουλεύεις σα να βρίσκεσαι στο γραφείο. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα ξεχωριστό δωμάτιο, απλά να είναι ένας χώρος που θα μπορείς να εργάζεσαι απερίσπαστος από παράσιτα και πειρασμούς που δεν σε κρατούν συγκεντρωμένο.

2.

Ντύσου σαν να πηγαίνεις στο γραφείο: Το ίδιο βολικό με το να δουλεύεις από το κρεβάτι σου είναι και το να δουλεύεις με τις πιτζάμες σου. Μην το κάνεις. Σήκω και ντύσου, ίσως όχι με κουστούμι, αλλά με ρούχα που θα πήγαινες στο γραφείο. Τα ρούχα είναι ένας παράγοντας που σε επηρεάζουν πολύ όταν δουλεύεις. Θα σε βοηθήσουν να μείνεις σε εργασιακό κλίμα και όχι στο χαλαρό που αποπνέουν οι μαλακές σου μπιτζάμες. Επιπλέον, αυτό το tip θα σου φανεί πολύ χρήσιμο εάν χρειαστεί να κάνεις βίντεο-κλήση με κάποιο συνάδελφο ή συνεργάτη σου.

3.

Μάθε να χρησιμοποιείς ποικιλία μέσων επικοινωνίας: E-mails, τηλέφωνο, facebook, skype, μηνύματα, βίντεο-κλήσεις. Οι τρόποι που μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον είναι πάρα πολλοί και συνεχώς αυξάνονται. Σίγουρα από όλους αυτούς υπάρχουν ένας ή δύο στους οποίους έχεις ιδιαίτερη προτίμηση. Αυτό δεν είναι αποδοτικό. Υπάρχουν φορές που ένα τηλέφωνο είναι πολύ πιο χρήσιμο από ένα e-mail και άλλες που το mail θεωρείται πιο επαγγελματικό και πρέπον και ούτω κάθε εξής. Μην περιορίζεσαι στη χρήση μόνο ενός μέσου γιατί μπορεί να χάσεις πολύτιμο χρόνο. Μάθε να χρησιμοποιείς τον πιο αποδοτικό για την κάθε περίπτωση τρόπο.

4.

Δούλευε συγκεκριμένες ώρες: Να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου στο θέμα του "ωραρίου εργασίας" σου. Όρισε το χρονικό διάστημα της ημέρας που θα δουλεύεις, για παράδειγμα 10-6 κάθε μέρα και κράτησέ το σταθερό. Αυτό θα σε βοηθήσει να βάλεις σε μία τάξη την καθημερινότητά σου, να ξέρεις ποιες ώρες δουλεύεις και ποιες έχεις ελεύθερες και θα σε βάλει στο κλίμα του γραφείου. Το σημαντικότερο είναι ότι θα μπορέσεις να κρατήσεις ξεχωριστές την επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή παρόλο που είσαι στο σπίτι.

5.

Ετοίμαζε λίστες με το τι έχεις να κάνεις κάθε μέρα: Οι λίστες θα σε βοηθήσουν να μείνεις συγκεντρωμένος στη δουλειά σου και σε όσα έχεις να κάνεις. Οργάνωσε τες κατά προτεραιότητα, από το ποια επείγει περισσότερο μέχρι την πιο ασήμαντη, και ξεκίνα αν διαγράφεις tasks. Όσο περισσότερα διαγράψεις τόσο καλύτερα θα νιώσεις στο τέλος της μέρας.

6.

Κάνε διαλείμματα: Φύγε από το χώρο εργασίας σου και πήγαινε σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού για λίγο, στο σαλόνι ή στην κουζίνα για παράδειγμα. Θα καθαρίσει το μυαλό σου και θα αποκτήσεις μια ανανεωμένη οπτική για τα πράγματα.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Δουλέυω από το σπίτι ως ελεύθερος επαγγελματίας τα τελευταία 4,5 χρόνια. Ο μεγαλύτερος "εχθρός" της απόδοσής μου είναι οι φίλοι μου και η οικογένειά μου. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως δεν είμαι διαθέσιμος όλη μέρα για καφε ή για να κοιτάξω αν τελείωσε το πλυντήριο.