ΚΙΝΗΣΗ

Σαμπάχ, η Λιβανέζα Ντίβα

Σαμπάχ, η Λιβανέζα Ντίβα Facebook Twitter
H ζωντάνια που εκπέμπει είναι μοναδική. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εύθυμη παρουσία του καλλιτεχνικού κόσμου της Μεσογείου, όπως άλλωστε αρμόζει στον Λίβανο.
1



Η ΣΑΜΠΑΧ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ
από τις πιο δημοφιλείς ντίβες του αραβικού κόσμου. "Σαμπάχ" στα αραβικά σημαίνει "Πρωί" αλλά το πραγματικό της όνομα είναι Ζανέτ.


Γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1927 στον Λίβανο και έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας της την κακοποιούσε ενώ ο αδερφός της δολοφόνησε τη μητέρα τους γιατί υποψιαζόταν πως είχε εξωσυζυγικές σχέσεις.

Σε μικρή ηλικία άρχισε να εργάζεται ως ηθοποιός σε ταινίες αιγυπτιακής παραγωγής και παντρεύτηκε γρήγορα για να αποφύγει τη βάναυση κηδεμονία του πατέρα της.

Μαζί με τη Φαϊρούζ είναι οι μεγαλύτερες φωνές του Λιβάνου και οι πιο διάσημες. Συμμετείχε σε περισσότερες από 87 ταινίες, σε 37 θεατρικά έργα, κυκλοφόρησε 50 μουσικά άλμπουμ και τραγούδησε 3.500 τραγούδια!

Σαμπάχ, η Λιβανέζα Ντίβα Facebook Twitter

Από τη δεκαετία του '80 και ύστερα, οι στυλιστικές της προτιμήσεις άλλαξαν και οι εμφανίσεις της έγιναν πολύ εκκεντρικές. Εξίσου πομπώδης είναι και η προσωπική της ζωή, αφού έκανε δέκα γάμους αλλά απέκτησε μόνο ένα γιό και μια κόρη. Παρά τα 87 της χρόνια και τα προβλήματα υγείας, συνεχίζει να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές και να δίνει συνεντεύξεις ενώ το πολυάριθμο κοινό που την λατρεύει την αποκαλεί ''Αλ Σαχρούρα'' (αραβ., Το πουλί που τραγουδάει).

Σαμπάχ, η Λιβανέζα Ντίβα Facebook Twitter
Υπάρχουν και κάτι χαρτονομίσματα πεταμένα στη μοκέτα...
Σαμπάχ, η Λιβανέζα Ντίβα Facebook Twitter
Σαμπάχ, η Λιβανέζα Ντίβα Facebook Twitter


Σε όσα βίντεο την έχω παρακολουθήσει η ζωντάνια που εκπέμπει είναι μοναδική. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εύθυμη παρουσία του καλλιτεχνικού κόσμου της Μεσογείου, όπως άλλωστε αρμόζει στον Λίβανο. Μια χώρα σχεδόν μισή σε έκταση από την Πελοπόννησο αλλά με πανέμορφα όρη, κοιλάδες, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους (Μπαλμπέκ), καταπληκτική γαστρονομία, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Χώρα γεμάτη όμορφα χρώματα και ήχους.

Αρχείο
1

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια