Εντυπωσιακές παραστάσεις αποκαλύφθηκαν στο μεγάλο ψηφιδωτό που φέρνει στην επιφάνεια κομμάτι-κομμάτι η αρχαιολογική σκαπάνη, στο δάπεδο του ρωμαϊκού λουτρού στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί τα 90 από τα 140 τ.μ. του τεράστιου ψηφιδωτού δαπέδου με το εξαιρετικά ασυνήθιστο για την περιοχή θέμα, με τα θαλάσσια, μυθικά όντα. Σύμφωνα με το Έθνος, στα δυτικά της κεντρικής παράστασης, όπου κυριαρχούν ιχθυοκένταυροι, δελφίνια, Νηρηίδες, αλλά και ο νεαρός Έβρος, γιος του βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου, που αναδύεται από το νερό, αποκαλύφθηκε φέτος μία παράσταση με θαλάσσιο ίππο και δύο έρωτες, που συμπληρώνουν διάχωρα με πτηνά και φυσικά μοτίβα. Ο ένας κρατάει τα χαλινάρια του ίππου και ο άλλος το κεφάλι του σε στάση «σκεπτόμενος».
«Είναι μια εντυπωσιακή παράσταση που όταν αποκαλυφθεί στο σύνολό της θα φέρει στο φως έναν ''θαλάσσιο θίασο'', με δελφίνια, ερωτιδείς, Νηρηίδες, που ιππεύουν θαλάσσια μυθικά όντα, όπως ιχθυοκένταυρους και ίππους. Παρόμοια θέματα βρίσκουμε σε παραστάσεις στην Όστια της Ιταλίας, αλλά και την οικία των κόκκινων κιόνων στην Τυνησία», δηλώνει στην εφημερίδα ο επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγος της ΙΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ματθαίος Κουτσουμανής.
Το ψηφιδωτό χρονολογείται στο β' μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα και στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα και ανήκει σε triclinium (αίθουσα συνεστιάσεων με τρεις κλίνες) λουτρού.
Η Πλωτινόπολη είναι μια ρωμαϊκή πόλη που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Τραϊανό, ο οποίος της έδωσε το όνομα της γυναίκας του, Πλωτίνης.
σχόλια