ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πίνω και μαθαίνω

Πίνω και μαθαίνω Facebook Twitter
3
Πίνω και μαθαίνω Facebook Twitter
Eικονογράφιση: Ατελιέ/ LifO

 

Το κρασί είναι βασικό αγαθό των λαών της Μεσογείου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παρότι η Ελλάδα ανήκει οινικά στον «παλαιό κόσμο», το κρασί γίνεται τάση κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η τάση αυτή παγκοσμίως ξεκίνησε από τη Βρετανία, την Αμερική και κράτη του «νέου κόσμου» την τελευταία 20ετία. Όλο και περισσότερα επιστημονικά άρθρα αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού, ιδίως του ερυθρού, πράγμα που υποσυνείδητα μας παρακινεί να περιορίσουμε τα σκληρά ποτά και να προτιμήσουμε ένα ποτήρι κρασί. Άλλωστε, ιστορικά, το ερυθρό κρασί περιγράφεται ως αφροδισιακό. Για τον λόγο αυτό, στα βάθη των αιώνων ο κλήρος στα χριστιανικά δόγματα καλλιεργεί μεν αμπέλια, ελέγχει δε απόλυτα την κατανάλωσή του. 

Το επόμενο βήμα είναι να περιστρέψετε το κρασί στο ποτήρι, προκειμένου να απελευθερώσει τα αρώματά του, και να το φέρετε στη μύτη σας για να διαπιστώσετε ότι είναι εντάξει, αποφεύγοντας ελαττώματα, με πιο εύκολα διακριτό το φέλλωμα, τη δυσάρεστη δηλαδή μυρωδιά βρεγμένου χαρτονιού

 

Πάνω απ’ όλα το κρασί είναι χαρά και απόλαυση, γι’ αυτό και προτείνουμε να δώσετε περισσότερη σημασία στο τι πίνετε και πώς το πίνετε.

Όταν παραγγέλνετε κρασί στο ποτήρι, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται πάντα για εμφιαλωμένο. Ποτέ δεν θα παραγγέλνατε ένα no name ουίσκι, γιατί να εμπιστευτείτε ένα χύμα κρασί; Ρωτήστε τι ποικιλία ή τι χαρμάνι είναι. Είναι υποχρέωση της επιχείρησης να γνωρίζει τι σερβίρει και δική σας να μάθετε τι πίνετε. Εξάλλου, υπάρχουν ποικιλίες και χαρακτηριστικά που σας αρέσουν και άλλα που πιθανά σας απωθούν. 

Πίνω και μαθαίνω Facebook Twitter
Eικονογράφιση: Ατελιέ/ LifO

Στην επιλογή φιάλης τα πράγματα είναι πιο απλά, αρκεί και πάλι να γνωρίζετε τι σας αρέσει. Κριτήριο είναι το περιεχόμενο, όχι η εμπορική επωνυμία ή το εικαστικό της ετικέτας. Επίσης, επιλέγοντας ένα ακριβό κρασί, δεν είναι σίγουρο ότι η τιμή του θα ανταμείψει την επιλογή σας, εκτός εάν αναζητείτε απεγνωσμένα να γίνετε το κέντρο της προσοχής της παρέας σας.

Εάν, σερβίροντας, σας ζητήσουν να το δοκιμάσετε, απλά και ανεπιτήδευτα προσπαθήστε αρχικά να διακρίνετε την όψη του, πράγμα μάλλον δύσκολο σε έναν χώρο εστίασης ή ψυχαγωγίας. Το επόμενο βήμα είναι να περιστρέψετε το κρασί στο ποτήρι, προκειμένου να απελευθερώσει τα αρώματά του, και να το φέρετε στη μύτη σας για να διαπιστώσετε ότι είναι εντάξει, αποφεύγοντας ελαττώματα, με πιο εύκολα διακριτό το φέλλωμα, τη δυσάρεστη δηλαδή μυρωδιά βρεγμένου χαρτονιού. Στη συνέχεια, δοκιμάζετε μια μικρή γουλιά, προσπαθώντας να φτάσει σε κάθε σημείο της στοματικής κοιλότητας για να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει αλλοίωση στη γεύση του, με χαρακτηριστικότερο το ξίνισμα. 

Να θυμάστε πάντα ότι η διαδικασία της δοκιμής γίνεται για επιβεβαιώσετε ότι το κρασί είναι όπως πρέπει, όχι για να διαπιστώσετε εάν σας αρέσει. Τα παραπάνω είναι χρήσιμα, όταν όμως βρίσκεστε σε ένα εξειδικευμένο μαγαζί για κρασί ή σε κάποιο εστιατόριο που διαθέτει οινοχόο, ευγενικό είναι να εμπιστευτείτε τη δοκιμή από αυτόν αρχικά. Έχετε πάντα το δικαίωμα της δικής σας κρίσης, όμως ας γίνουμε λιγότερο καχύποπτοι με τη γνώση και την εμπειρία του επαγγελματία που στέκεται απέναντί μας για να διευκολύνει τις επιλογές μας και να λύσει πιθανές απορίες.

Πίνω και μαθαίνω Facebook Twitter
Eικονογράφιση: Ατελιέ/ LifO

Για τα χαρακτηριστικά των κρασιών, την αξιολόγηση, την ποιότητα και την τιμή δημοσιεύονται καθημερινά πολλά άρθρα. Μπορούμε, επίσης, να περιγράφουμε ένα κρασί με τις πιο πολύπλοκες λέξεις επί ώρες. Κάποιοι, που επίσης αναζητούν την επιβεβαίωση της ύπαρξής τους στον χώρο, κάνουν συχνά σεξιστικούς παραλληλισμούς, επιβεβαιώνοντας ότι είναι αδαείς τόσο στο κρασί όσο και σε ερωτικούς συντρόφους. Η πραγματική γνώση έρχεται με τον χρόνο. Αν θέλουμε να εμβαθύνουμε στη σχέση μας με το κρασί τεχνικά, υπάρχουν αξιόπιστες σχολές στις οποίες μπορούμε να απευθυνθούμε. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι «ένα κρασάκι του Θεού είναι», γι’ αυτό ας αφήσουμε τα πολλά λόγια και ας το απολαύσουμε. Εις υγείαν, à santé, cheers ή όπως αλλιώς επιθυμείτε!

3

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Πόσο δίκιο αυτό με τις πολύπλοκες περιγραφές. Κάνουν πολλούς να φοβούνται να δοκιμάσουν γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να χεις πτυχίο οινολογίας, ενώ είναι καθαρά γούστο του καθενός