Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης

Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
8
Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Η φύτευση των δέντρων του πάρκου συνεχίζεται! Στο βάθος οι θάμνοι περιμένουν να φυτευτούν. 26 Σεπτεμβρίου 2014. Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος

Τον Οκτώβριο του 2006 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την πολιτεία, χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου τις μελέτες, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το πλάνο περιλαμβάνει τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Οι εργασίες εκσκαφής ξεκινούν τον Δεκέμβριο του 2011 και τον περασμένο Μάιο στις 10 το πρωί μια ελιά 3,5 μέτρων γίνεται το πρώτο δέντρο που φυτεύεται στο πάρκο, στην περιοχή του Μεσογειακού Κήπου.

Συνολικά θα φυτευτούν περίπου 500 ελιές, πάνω από 358 κουκουναριές και περισσότερα από 370 πλατάνια. Όλα τα δέντρα του πάρκου είναι είδη που συνθέτουν το ελληνικό και μεσογειακό τοπίο και είναι ανεπτυγμένα έτσι ώστε στην πρεμιέρα του πάρκου η εικόνα του να είναι ολοκληρωμένη και πλήρης.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως κάπου ανάμεσα στα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017 το ΚΠΙΣΝ θα ανοίξει τις πύλες του, αποκαλύπτοντας στους Αθηναίους το ολοκληρωμένο μεγαλόπνοο όραμα του ιδρύματος και του διακεκριμένου αρχιτέκτονά Ρέντσο Πιάνο. Τα δέντρα θα είναι τότε 1.200 και θα βρίσκονται ανάμεσα σε 320.000 θάμνους και μικρόφυτα, συνθέτοντας έτσι ένα μοναδικό μητροπολιτικό πάρκο, ισοδύναμο σε έκταση με τον Εθνικό Κήπο. Ο νέος αυτός πράσινος πυρήνας της Αθήνας ετοιμάζεται και φροντίζεται πυρετωδώς πίσω από τους εργοταξιακούς φράχτες που περικυκλώνουν το πάρκο. Η Ασημίνα Κουτρουμπούση, αρχιτέκτων μηχανικός και διαχειρίστρια Τεχνικών Δωρεών του ΙΣΝ, και ο Πάνος Παπούλιας, υπεύθυνος Λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, μας υποδέχονται και μας αποκαλύπτουν τις πρώτες όμορφες εικόνες και όλες τις λεπτομέρειες για τον καταπράσινο Μεσογειακό Κήπο, μια επένδυση 566 εκατ. ευρώ που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια στο μέλλον της πρωτεύουσας.

Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Μονάδα παραγωγής και ανάπτυξη θάμνων, Μαραθώνας Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος


Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καλύπτει το 85% του χώρου του ΚΠΙΣΝ και έχει έκταση περίπου 170.000 τ.μ. – διπλασιάζοντας, σύμφωνα με τη μελέτη της Boston Consulting Group, τους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στους όμορους δήμους της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου. Πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, μία από τις οικολογικές λειτουργίες του πάρκου, σε σχέση με τον χώρο, είναι ότι αποτελεί και πράσινη στέγη, μειώνοντας έτσι την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση και τον κλιματισμό των κτιρίων. Λειτουργώντας ως ανάπαυλα από το τσιμέντο της πόλης, θα αποτελέσει μια όαση που θα λειτουργεί ως πηγή καθημερινής έμπνευσης και αγαπημένος προορισμός για επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Κάθε δέντρο έχει ετικέτα και είναι αριθμημένο σύμφωνα με τη θέση φύτευσής του στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος


Η περιγραφή του πάρκου


Μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα και φυτά, μονοπάτια, προηγμένες παιδικές χαρές, πίδακες νερού και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κάνουν τον χώρο ιδανικό για παιδιά, αλλά και για όλους τους πολίτες, που θα μπορούν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους, να γυμνάζονται ή να συμμετέχουν σε συναυλίες, εκθέσεις και πολλά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που θα πραγματοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους του πάρκου.

Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Το δέντρο μεταφέρεται με ειδικούς ιμάντες για να τοποθετηθεί στον προβλεπόμενο χώρο φύτευσης. Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος


Οι αλέες που οδηγούν στο εσωτερικό του πάρκου πλαισιώνονται από ψηλά πεύκα και ελιές, ενώ ανάμεσά τους, διάσπαρτα, μικρότερα δέντρα δημιουργούν εναλλαγές φωτός και σκιάς, χρώματος και υφής. Στο κέντρο του πάρκου θα διαμορφωθεί μεγάλος, ανοιχτός χώρος πρασίνου, ένας τόπος για συγκεντρώσεις, ο οποίος θα προσφέρεται επίσης για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, καθώς και για την προβολή ταινιών.

Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Η Ασημίνα Κουτρουμπούση, αρχιτέκτων μηχανικός και διαχειρίστρια Τεχνικών Δωρεών του ΙΣΝ, και ο Πάνος Παπούλιας, υπεύθυνος Λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Ο ανοιχτός, ηλιόλουστος Μεσογειακός Κήπος γιορτάζει την πλούσια φυτοκομική παράδοση της Ελλάδας. Η ποικιλία των φυτών αρκεί για να καταστήσει τον κήπο τόπο προορισμού. Από τον Μεσογειακό Κήπο, ειδικά διαμορφωμένα ελικοειδή μονοπάτια οδηγούν με ήπια ανηφορική κλίση στο πράσινο δώμα και στην κορυφή του λόφου, σε ύψος 32 μέτρων. Το μεγάλης έκτασης πράσινο δώμα που καλύπτει όλο το κτιριακό συγκρότημα μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις κλιματισμού των κτιρίων. Η κορυφή του λόφου προσφέρει πανοραμική θέα της θάλασσας στα δυτικά, της Ακρόπολης στα ανατολικά, καθώς και του συνολικού πάρκου.

Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Συστοιχίες πλάτανων, τοποθετημένων στις εγκαταστάσεις, όπου και θα παραμείνουν έως τη φύτευσή τους στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος


Στο δυτικό μέρος του πάρκου θα υπάρχει στίβος τριών διαδρόμων για 400 μέτρα και έξι διαδρόμων 100 και 200 μέτρων σε ευθεία, για πραγματοποίηση προπονήσεων. Στην ίδια περιοχή θα υπάρχουν όργανα γυμναστικής. Περιμετρικά του Κέντρου Πολιτισμού θα δημιουργηθεί ένας εντυπωσιακός ποδηλατόδρομος αναψυχής. Η παρακείμενη Εσπλανάδα, με τις χαρακτηριστικές δενδροστοιχίες, αναπτύσσεται παράλληλα με τη γυάλινη όψη του κτίσματος. Παράλληλα, και ανάμεσα στην Εσπλανάδα και το κτιριακό συγκρότημα, βρίσκεται ένα υδάτινο κανάλι 30x400 μέτρων. Κατά μήκος του καναλιού φυτεύονται πλατάνια.

Αν δεις κάτι όμορφο, θέλεις να του φερθείς κι εσύ καλά, και το Ίδρυμα εμπιστεύεται τη χώρα, εμπιστεύεσαι τον κόσμο ότι θα βγει από αυτή την κατάσταση, ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει στο κομμάτι του πολιτισμού και της νέας δημιουργίας

Το μεγάλο στοίχημα του πάρκου ως κληρονομιά της Αθήνας


«Το πάρκο, είναι πράγματι ένας νέος οργανισμός που θα δημιουργήσει κόστη τα οποία αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν. Το έργο, ειδικά αναφορικά με το πάρκο, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μειώνει όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος λειτουργίας του. Πέρα από αυτό, όμως, είναι αξιοσημείωτο να πούμε ότι σε μελέτες που έχουμε κάνει, οι οποίες φυσικά πρέπει να επικυρωθούν, βλέπουμε ότι η επίδραση της επένδυσης αυτής στην ελληνική οικονομία είναι γύρω στο 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, για τα 566 εκατομμύρια που ξοδεύονται, 1 δισ. είναι ο κύκλος εργασιών που δημιουργείται για την ελληνική οικονομία. Αυτό είναι σημαντικό βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι προβλέπουμε ότι θα δημιουργηθεί μια οικονομική δραστηριότητα γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού, δηλαδή δεν μιλάμε για τα λεφτά που θα ξοδεύονται μέσα στο Κέντρο, της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 160 εκατομμύρια, αν κάποιος υπολογίσει τον ΦΠΑ που θα προκύπτει, στοιχειοθετείται ένα σεβαστό ποσό, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας. Από τα 160 εκατομμύρια ετήσιου τζίρου, μόνο τα έσοδα από τη φορολογία αυτού είναι ένα σημαντικό ποσό». όπως αναφέρει ο Πάνος Παπούλιας «Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ευθύνες που έχουμε όλοι απέναντι στο έργο, και όχι μόνο το κράτος. Το Ίδρυμα δεν επενδύει απλώς για να φτιάξει μια μικρή όαση. Δίνει αυτά τα χρήματα για να επαναπροσδιορίσει, έστω μακροπρόθεσμα, τον τρόπο που ο κόσμος χρησιμοποιεί τον δημόσιο χώρο. Οπότε, αν ο κόσμος χρησιμοποιεί όμορφα το πάρκο και μετά δεν προσέχει έναν μικρό χώρο πρασίνου στη γειτονιά, εμείς θα θεωρήσουμε ότι το έργο αυτό δεν έχει επιτελέσει τον σκοπό που θα θέλαμε. Είναι δύσκολος στόχος, αλλά για τέτοια έργα μπορείς να έχεις δύσκολους στόχους. Έχουμε κι εμείς ευθύνη, στο να φτιάξουμε κανόνες λειτουργίας οι οποίοι θα διέπουν το Κέντρο και θα το βοηθήσουν να λειτουργήσει σωστά. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο ρίσκο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σ' εμάς, που δημιουργούμε τους κανόνες λειτουργίας, στο κράτος και στον κόσμο που θα το λειτουργήσει. Όσον αφορά τους επισκέπτες, είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα το σεβαστούν. Εγώ τουλάχιστον, γιατί λειτουργούν και σαν καθρέφτης αυτά τα πράγματα. Αν δεις κάτι όμορφο, θέλεις να του φερθείς κι εσύ καλά, και το Ίδρυμα εμπιστεύεται τη χώρα, εμπιστεύεσαι τον κόσμο ότι θα βγει από αυτή την κατάσταση, ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει στο κομμάτι του πολιτισμού και της νέας δημιουργίας».

 

Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Μονάδα παραγωγής και ανάπτυξη θάμνων, Μαραθώνας: θάμνοι σε ειδικά φυτοδοχεία για την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος

10 info για το πάρκο

 

Η είσοδος θα είναι δωρεάν για όλους, και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.


Θα λειτουργεί από το πρωί έως τη δύση του ηλίου.


Στην πρεμιέρα του τα δέντρα θα είναι 1.200: ελιές, κουκουναριές, πλατάνια, κυπαρίσσια, χαρουπιές, κουτσουπιές, αμυγδαλιές, ροδιές, λεμονιές, συκιές, κουμαριές. Έως τώρα στην περιοχή του «λόφου» έχουν φυτευτεί 315 δέντρα.

Συνολικά θα φυτευτούν περίπου 500 ελιές, πάνω από 358 κουκουναριές και περισσότερα από 370 πλατάνια. Όλα τα δέντρα του πάρκου είναι είδη που συνθέτουν το ελληνικό και μεσογειακό τοπίο και είναι ανεπτυγμένα έτσι ώστε στην πρεμιέρα του πάρκου η εικόνα του να είναι ολοκληρωμένη και πλήρης.


Οι 320.000 θάμνοι και μικρόφυτα θα είναι μεταξύ άλλων: σκίνοι, πικροδάφνες, μυρτιές, λυγαριές, ευφόρβιες, ρίγανες, δάφνες, δεντρολίβανα, λεβάντες, παρθενόκισσοι, βίγκες και σάλβιες. Έως τώρα έχουν φυτευτεί 14.000 θάμνοι, οι οποίοι ήδη αναδίδουν τα αρώματά τους σε όλο το εργοτάξιο.

Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Φωτορεαλιστικά πάρκου: RPBW - DNA


Υπεύθυνος για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, μετά την παράδοση του έργου, θα είναι ο οργανισμός ΚΠΙΣΝ Α.Ε. Τα έσοδα για τη συντήρηση του πάρκου θα προέρχονται από την εκμετάλλευση των χώρων στάθμευσης και εστίασης, καθώς και από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στο ίδιο το Πάρκο.

Τα φυτά θα ποτίζονται με τη μέθοδο της στάγδην άρδευσης και το πρόγραμμα άρδευσης θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τις εποχικές εναλλαγές. Το νερό της άρδευσης θα προέρχεται από γεωτρήσεις και όχι από το δημόσιο δίκτυο.


Στις εγκαταστάσεις του πάρκου θα λειτουργεί μονάδα κομποστοποίησης, όπου τα οργανικά απόβλητα μετά από ειδική επεξεργασία θα παράγουν πλούσιο φυτόχωμα (κομπόστ) που θα χρησιμοποιείται στο πάρκο.


Κατοικίδια στο πάρκο: Τα κατοικίδια θα επιτρέπονται, εφόσον οι ιδιοκτήτες σέβονται και ακολουθούν τους κανόνες λειτουργίας του πάρκου.


Πράσινο δώμα: Η επιστημονική ομάδα του Βοτανικού Κήπου Διομήδους συνέλεξε σπόρους από γηγενή, ετήσια και πολυετή είδη, για να παραχθούν σε φυτώρια στην Ελλάδα μικρά φυτά (αγρωστώδη σε συνδυασμό με αρωματικούς θάμνους, όπως λεβάντα, ρίγανη, φασκόμηλο κ.λπ.) που θα φυτευτούν στην πράσινη στέγη των κτιρίων, θυμίζοντας τους λόφους της Αττικής.

Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Το δέντρο μεταφέρεται με ειδικούς ιμάντες για να τοποθετηθεί στον προβλεπόμενο χώρο φύτευσης. Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος
Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος
Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Είδαμε τα πρώτα κυπαρίσσια να φυτεύονται στο νέο μεγαλο πάρκο της πόλης Facebook Twitter
Πρόσφατη φωτογραφία του πάρκου. 24 Νοεμβρίου 2014 Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος
Διάφορα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Καλά τα λέτε όλοι οι παραπάνω. Όμως αν περιμένουμε από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση μια πράσινη μέρα θα αργήσουμε πολύ για να την δούμε.Οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε εκτός απο το να κλαψουρίζουμε, είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, φυτεύοντας τους ακάλυπτους χώρους ξεκινώντας από το πεζοδρόμιο δίπλα στο σπίτι μας.Οδηγίες χρήσης:http://www.natural-farming.eu/el/
Συγνώμη αλλά ζεις σε άλλο πλανήτη. Το έκανα και οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία γιατί το δέντρο που φύτεψα θα τους έκοβε τη θέα. Και σε μια βδομάδα το δέντρο εξαφανίστηκε. Οι έλληνες δεν αγαπάνε τα δέντρα. Προτιμούν ένα γκρίζο τοίχο, απέναντι τους παρά να μαζεύουν φύλλα ή πευκοβελόνες. Τους κόβουν τη θέα, τους βρωμίζουν τα μπαλκόνια και τα αυτοκίνητα, τους πνίγουν και τους ψυχοπλακώνουν: "Αχ κόψαμε το δέντρο και αναπνεύσαμε επιτέλους, άνοιξε ο τόπος!"Είδες τι έγινε στα Τρίκαλα που έκοψαν το αιωνόβιο πλατάνι - πραγματικό μνημείο της φύσης - γιατί ενοχλούσε την πολυκατοικία δίπλα?Είναι κατάλοιπο της αγροτικής νοοτροπίας αυτό. Παλιότερα έλεγαν "όπου χώμα, φτώχεια".
δεν διαφωνό μαζί σου, υπάρχουν πολύ κόπανοι αναμεσά μας. Και τι με αυτό όμως 'boxer' πόλεμος είναι.. κράξε το γείτονα. Α και μια και με ρώτησες ζω στον πλανήτη γη
Τελικά, ένα έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο εάν η χρηματοδότηση του είναι εξ ολοκλήρου από ιδιωτικό φορέα. Θετικό και συνάμα ενδεικτικό μιας μεγαλύτερης άβολης αλήθειας. Δύο έργα, η Πανεπιστημίου και ο Φαληρικός Όρμος έχουν μάλλον ματαιωθεί. Για μία χώρα ακόμη και σε αυτή την κατάσταση το κόστος τους δεν ήταν απαγορευτικό. Είναι, και τα δύο έργα (κατασκευαστικά) επιφάνειας. Εισπράξαμε ένα ωραιότατο όχι και επιστρέψαμε στον αυτισμό μας. Για πρώτη φορά δεν θα συμφωνήσω με τα εγκωμιαστικά, σχεδόν λαμπερά άρθρα για την Αθήνα.Κέντρο που σφύζει από ζωή;;; Αν κέντρο είναι μία πλατεία (η αγίας Ειρήνης) τότε η αυτοεξαπάτηση καλά κρατεί. Η νέα Αθηναϊκή Ριβιέρα;;; Πρέπει να έχασα το memo για τα εγκαίνια της. Όλα δένουν και γίνονται ένα κακόγουστο αστείο με το εύστοχο άρθρο για τα γλυπτά της Ερμού. Κάπου στην παραζάλη των εγκαινίων και τον κοσμοπολίτικο αέρα μας ξέφυγαν λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες όπως το κουφάρι στην Σταδίου που θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και με την κοπέλα που έφυγε παίζαμε κυνηγητό στο Αίγιο όταν ήμαστε μικρά παιδιά. Ίσως το διατηρούμε ακόμη έτσι ως μνημείο της νεότερης ιστορίας μας. Και θα κλείσω αναφερόμενος στον κοσμοπολίτικο αέρα που είναι παντού, ειδικά τα Σάββατα της απόγνωσης για διασκέδαση. Σπάνια είμαι τόσο αρνητικός μα σιχάθηκα τα παραμύθια. Επειδή η γκρίνια είναι το πιο εύκολο όπλο και επειδή μας ξεφεύγουν οι λεπτομέρειες, είχα φωτογραφίσει το 2011 την απουσία διαβάσεων στους πιο κεντρικούς δρόμους και φυσικά την κατάσταση της πλατείας. Φυσικά και το είχα αναφέρει στο Δήμο. Μα είπαμε, οι λεπτομέρειες μας διαφεύγουν. Υπάρχει τόσο χρήμα και τέτοια δυναμική που η πλατεία "καθάρισε" τρία χρόνια μετά, με ιδιωτική πρωτοβουλία.Για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε την σκέψη μας.
Άντε να το καταντήσουμε κ αυτό βρωμόπαρκο, όπως τα καταφέρνουμε τέλεια σε αυτό! Μην το αφήσουμε καθαρό και καλαίσθητο!Δυστυχώς το ίδρυμα θα πρέπει να προβλέψει κάτι και για αυτό.
Γιατί? Αμφιβάλεις ότι θα γίνει αυτό που λέει ο Legos? Το είδαμε και στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Μηδέν σεβασμός. Θα αρχίσουν τα γκράφιτι στα παγκάκια και σε κάθε ελεύθερη επιφάνεια, θα γεμίσει πεταμένες σύριγγες και σκουπίδια. Εκτός αν αστυνομεύεται αυστηρά, κάτι που θα χτυπήσει την ευαίσθητη χορδή του νεοέλληνα, που δεν τα ανέχεται αυτά... Και νάσαι σίγουρος ότι οι πρώτες διαμαρτυρίες θα αρχίσουν γιατί θα κλείνει με τη δύση του ήλιου.