Ο ΣΥΡΙΖΑ, εν είδει πολιτικής ντίβας, μοιράζει αφειδώς χυλόπιτες στους επίδοξους κυβερνητικούς γαμπρούς. Είχε προηγηθεί το φτύσιμο στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ τελευταίο ήταν αυτό προς τον ΓΑΠ και μάλιστα με σκληρή φρασεολογία και ύφος άκρως απαξιωτικό.
Τι συμπεράσματα βγαίνουν από αυτό; Κατά τη γνώμη μου δύο, ένα που αφορά στην εκλογική στρατηγική και ένα στην πολιτική ουσία:
Το πρώτο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι επιδιώκει αυτοδυναμία και θα την διεκδικήσει στο απόλυτο βαθμό. Για να το πετύχει θα επιδιώξει να πάρει και την τελευταία ψήφο, συνθλίβοντας ό,τι κινείται στον ενδιάμεσο χώρο. Είτε παίρνοντας απευθείας τις ψήφους τους, είτε αφήνοντάς τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου εκτός βουλής, χαμηλώνοντας έτσι το εκλογικό όριο επίτευξης της αυτοδυναμίας (η οποία εξαρτάται από το ποσοστό που αθροίζουν τα κόμματα που δεν ξεπερνούν το 3%).
Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι επιδιώκει αυτοδυναμία και θα την διεκδικήσει στο απόλυτο βαθμό. Για να το πετύχει θα επιδιώξει να πάρει και την τελευταία ψήφο, συνθλίβοντας ό,τι κινείται στον ενδιάμεσο χώρο.
Πώς το επιχειρεί; Ακυρώνοντας το λόγο ύπαρξής τους. Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Κίνημα-ΓΑΠ, Οικολόγοι-ΔΗΜΑΡ) ζητάνε ψήφο στη λογική «να συγκρατούμε τον πρώτο, να αποτρέψουμε πιθανές τρέλες του». Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ευθέως ότι δεν θέλει τη συνεργασία τους, αποδυναμώνει το επιχείρημά τους. Αυτή η στρατηγική βέβαια αυτονοήτως ενισχύει και τη ΝΔ, αλλά είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να πάρει το ρίσκο.
Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σκοπό να κάνει την περιβόητη «κωλοτούμπα», όπως πολλοί λένε, τότε θα επιδίωκε να έχει έναν κυβερνητικό σύμμαχο ώστε να έχει έτσι και ένα ιδανικό πολιτικό άλλοθι για την αλλαγή στρατηγικής. Καταλαβαίνω ότι προεκλογικά είναι δύσκολο να πεις «θα συνεργαστώ με αυτόν» ή «θα δεχτώ αυτούς τους όρους», αλλά ένα παράθυρο μπορείς να το αφήσεις. Εδώ όχι μόνο δεν είδαμε παράθυρο, αλλά αντιθέτως οι μόνες προτάσεις συνεργασίας που είδαμε ήταν προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι θα αρνηθούν.
Από την στάση του αυτή, καθώς και από το πρόσφατο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει πλήρως τη γραμμή Βαρουφάκη η οποία χοντρικά λέει ότι δεν πρέπει επουδενί να επιδιωχθεί νέα συμφωνία, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ρήξη με τους εταίρους, ακόμα και αν υπάρξει μια δύσκολη περίοδος με σκληρές αναταράξεις.
Το τι τελικώς θα γίνει θα το δούμε. Εξάλλου υπέρτατος νόμος είναι η πραγματικότητα, εκλογική και οικονομική. Ως προς τις προθέσεις, όμως, δεν πρέπει να υπάρχουν πλέον πολλές αμφιβολίες.
σχόλια