Η επιστήμη προτείνει: βρείτε τον σύντροφό σας τώρα, και μην περιμένετε

Η επιστήμη προτείνει: βρείτε τον σύντροφό σας τώρα, και μην περιμένετε Facebook Twitter
Oι επιστήμονες βρήκαν ότι είναι στη φύση μας – όπως παρατηρείται στη συμπεριφορά των πρώτων ανθρώπων – να διαλέγουμε την ασφαλή επιλογή όταν το διακύβευμα είναι υψηλό, όπως το αν θα ζευγαρώσουμε ή όχι...
3

 

Ερευνητές ειδικευμένοι στην εξελικτική θεωρία φαίνεται να παίρνουν το μέρος της θείας σας που με την πρώτη ευκαιρία θέλει να σας γνωρίσει κάποιο «καλό παιδί».

Ενώ η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει γοργά, όποιος είναι σε αναζήτηση σχέσης ή ακόμη και αν βρίσκεται μπροστά σε σοβαρή δέσμευση σκέφτεται το ίδιο πράγμα: να συμβιβαστώ με τον άνθρωπο που είμαι ή να περιμένω αυτόν που μου ταιριάζει πραγματικά; Άνθρωποι που είναι σε σχέση συχνά αναρωτιούνται αν είναι καλύτερο να περιμένουν λίγο ακόμα, μήπως τελικά γνωρίσουν το τέλειο ταίρι.

Επιστήμονες με ειδίκευση στην εξελικτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζουν ότι αυτή η στρατηγική είναι λάθος. Μελετώντας την εξέλιξη της αποστροφής προς τον κίνδυνο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι είναι στη φύση μας – όπως παρατηρείται στη συμπεριφορά των πρώτων ανθρώπων – να διαλέγουμε την ασφαλή επιλογή όταν το διακύβευμα είναι υψηλό, όπως το αν θα ζευγαρώσουμε ή όχι.

«Το άτομο που περιμένει να βρει το σωστό ταίρι μπορεί να μείνει μόνο του και να μην αφήσει απογόνους. Αν παρθεί η νωρίς η απόφαση έχει κανείς ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, ειδικά αν ζει σε μικρή ομάδα.»

Ο Chris Adami, καθηγητής μικροβιολογίας και μοριακής γενετικής, και ο Arend Hintze, ερευνητικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο MSU, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά, είναι κανείς σε καλύτερη θέση όταν κατασταλάζει νωρίς, παρά παίζοντας το παιχνίδι της αναμονής.

«Οι πρωτόγονες φυλές πιθανότατα αναγκαζόταν να αποφασίσουν αν θα έβρισκαν καλύτερο σύντροφο ή όχι. Είχαν την επιλογή να διαλέξουν να ζευγαρώσουν με τον πρώτο, δυνητικά κατώτερο σύντροφο, και να ρισκάρουν να δημιουργήσουν έναν κατώτερο απόγονο, ή μπορούσαν να περιμένουν να βρουν τον τέλειο. Αν επέλεγαν να περιμένουν, υπήρχε η περίπτωση να μην ζευγαρώσουν ποτέ.»

Για να αποδείξουν την υπόθεση ότι είναι καλύτερο να κατασταλάξει κανείς τώρα, παρά να περιμένει, ο Adami και ο Hintze χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για τον εντοπισμό επικίνδυνων συμπεριφορών μέσα από χιλιάδες γενιές εξέλιξης ψηφιακών οργανισμών. Αυτοί οι οργανισμοί ήταν προγραμματισμένοι να παίζουν στοιχήματα σε παιχνίδια υψηλής απόδοσης, κάτι που αντανακλά τις αποφάσεις ζωής που πρέπει να παίρνουν οι φυσικοί οργανισμοί.

Οι δύο ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι σωστό να περιμένει κανείς για το σωστό ταίρι, από την άποψη της εξέλιξης είναι πιο λογικό να παίρνει απόφαση κανείς νωρίς, από το να ρισκάρει περιμένοντας.

«Το άτομο που περιμένει να βρει το σωστό ταίρι μπορεί να μείνει μόνο του και να μην αφήσει απογόνους. Αν παρθεί η νωρίς η απόφαση έχει κανείς ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, ειδικά αν ζει σε μικρή ομάδα.»

Η έρευνα έδειξε ότι σε μια ομάδα με λιγότερο από 150 άτομα τα μέλη της κοινότητας αποφεύγουν πιο πολύ το ρίσκο. Με άλλα λόγια, αν ζείτε σε μια μικρή κοινότητα, η συμβουλή είναι να βρείτε ένα ταίρι νωρίς και να παραμείνετε με αυτό.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
το προσεγγίζει καθαρά εξελικτικά χωρις να περιλαμβανει τις συναισθηματικές αλλα και αλλες διαστάσεις μιας σχεσης.θα ήταν λαθος καποιοι να επηρεαστουν απο αυτο το αρθρο στη γενικη αποτιμηση για την διατηρηση μιας σχεσης
προυποθετοντας -οχι αστοχα,καθως ετσι ειναι στο ζωικο βασιλειο-οτι ψαχνουμε σεξουαλικο συντροφο με σκοπο την αναπαραγωγη και τη δημιουργια οικογενειας.κι οχι καποιον που θα μας καλυπτει συναισθηματικα και σεξουαλικα εκεινη την περιοδο,η και αργοτερα,χωρις το αγχος της δημιουργιας απογονων