Η επιστήμη προτείνει: βρείτε τον σύντροφό σας τώρα, και μην περιμένετε

Η επιστήμη προτείνει: βρείτε τον σύντροφό σας τώρα, και μην περιμένετε Facebook Twitter
Oι επιστήμονες βρήκαν ότι είναι στη φύση μας – όπως παρατηρείται στη συμπεριφορά των πρώτων ανθρώπων – να διαλέγουμε την ασφαλή επιλογή όταν το διακύβευμα είναι υψηλό, όπως το αν θα ζευγαρώσουμε ή όχι...
3

 

Ερευνητές ειδικευμένοι στην εξελικτική θεωρία φαίνεται να παίρνουν το μέρος της θείας σας που με την πρώτη ευκαιρία θέλει να σας γνωρίσει κάποιο «καλό παιδί».

Ενώ η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει γοργά, όποιος είναι σε αναζήτηση σχέσης ή ακόμη και αν βρίσκεται μπροστά σε σοβαρή δέσμευση σκέφτεται το ίδιο πράγμα: να συμβιβαστώ με τον άνθρωπο που είμαι ή να περιμένω αυτόν που μου ταιριάζει πραγματικά; Άνθρωποι που είναι σε σχέση συχνά αναρωτιούνται αν είναι καλύτερο να περιμένουν λίγο ακόμα, μήπως τελικά γνωρίσουν το τέλειο ταίρι.

Επιστήμονες με ειδίκευση στην εξελικτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζουν ότι αυτή η στρατηγική είναι λάθος. Μελετώντας την εξέλιξη της αποστροφής προς τον κίνδυνο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι είναι στη φύση μας – όπως παρατηρείται στη συμπεριφορά των πρώτων ανθρώπων – να διαλέγουμε την ασφαλή επιλογή όταν το διακύβευμα είναι υψηλό, όπως το αν θα ζευγαρώσουμε ή όχι.

«Το άτομο που περιμένει να βρει το σωστό ταίρι μπορεί να μείνει μόνο του και να μην αφήσει απογόνους. Αν παρθεί η νωρίς η απόφαση έχει κανείς ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, ειδικά αν ζει σε μικρή ομάδα.»

Ο Chris Adami, καθηγητής μικροβιολογίας και μοριακής γενετικής, και ο Arend Hintze, ερευνητικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο MSU, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά, είναι κανείς σε καλύτερη θέση όταν κατασταλάζει νωρίς, παρά παίζοντας το παιχνίδι της αναμονής.

«Οι πρωτόγονες φυλές πιθανότατα αναγκαζόταν να αποφασίσουν αν θα έβρισκαν καλύτερο σύντροφο ή όχι. Είχαν την επιλογή να διαλέξουν να ζευγαρώσουν με τον πρώτο, δυνητικά κατώτερο σύντροφο, και να ρισκάρουν να δημιουργήσουν έναν κατώτερο απόγονο, ή μπορούσαν να περιμένουν να βρουν τον τέλειο. Αν επέλεγαν να περιμένουν, υπήρχε η περίπτωση να μην ζευγαρώσουν ποτέ.»

Για να αποδείξουν την υπόθεση ότι είναι καλύτερο να κατασταλάξει κανείς τώρα, παρά να περιμένει, ο Adami και ο Hintze χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για τον εντοπισμό επικίνδυνων συμπεριφορών μέσα από χιλιάδες γενιές εξέλιξης ψηφιακών οργανισμών. Αυτοί οι οργανισμοί ήταν προγραμματισμένοι να παίζουν στοιχήματα σε παιχνίδια υψηλής απόδοσης, κάτι που αντανακλά τις αποφάσεις ζωής που πρέπει να παίρνουν οι φυσικοί οργανισμοί.

Οι δύο ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι σωστό να περιμένει κανείς για το σωστό ταίρι, από την άποψη της εξέλιξης είναι πιο λογικό να παίρνει απόφαση κανείς νωρίς, από το να ρισκάρει περιμένοντας.

«Το άτομο που περιμένει να βρει το σωστό ταίρι μπορεί να μείνει μόνο του και να μην αφήσει απογόνους. Αν παρθεί η νωρίς η απόφαση έχει κανείς ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, ειδικά αν ζει σε μικρή ομάδα.»

Η έρευνα έδειξε ότι σε μια ομάδα με λιγότερο από 150 άτομα τα μέλη της κοινότητας αποφεύγουν πιο πολύ το ρίσκο. Με άλλα λόγια, αν ζείτε σε μια μικρή κοινότητα, η συμβουλή είναι να βρείτε ένα ταίρι νωρίς και να παραμείνετε με αυτό.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
το προσεγγίζει καθαρά εξελικτικά χωρις να περιλαμβανει τις συναισθηματικές αλλα και αλλες διαστάσεις μιας σχεσης.θα ήταν λαθος καποιοι να επηρεαστουν απο αυτο το αρθρο στη γενικη αποτιμηση για την διατηρηση μιας σχεσης
προυποθετοντας -οχι αστοχα,καθως ετσι ειναι στο ζωικο βασιλειο-οτι ψαχνουμε σεξουαλικο συντροφο με σκοπο την αναπαραγωγη και τη δημιουργια οικογενειας.κι οχι καποιον που θα μας καλυπτει συναισθηματικα και σεξουαλικα εκεινη την περιοδο,η και αργοτερα,χωρις το αγχος της δημιουργιας απογονων