Reuters: O Τσίπρας μπορεί να μετατρέψει την ήττα, σε νίκη

Reuters: O Τσίπρας μπορεί να μετατρέψει την ήττα, σε νίκη Facebook Twitter
Ο Hugo Dixon εξηγεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μετατρέψει αυτή την «ήττα» σε «νίκη», κλείνοντας τα αυτιά του απέναντι στους «εξτρεμιστές συναδέλφους του».... Lefteris Partsalis / SOOC
7

«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διάβηκε τον Ρουβίκωνα ζητώντας επέκταση του μισητού στη χώρα προγράμματος, ενώ εγκατέλειψε πολλές προεκλογικές υποσχέσεις. Ο Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί πλέον να γυρίσει πίσω. Αλλά μπορεί να πετύχει τη νίκη μέσα από την ήττα, αν υιοθετήσει δραστικές μεταρρυθμίσεις με σθένος», τονίζει ο δημοσιογράφος του Reuters, Hugo Dixon. σε άρθρο γνώμης.

Σημειώνει πως «ο Τσίπρας υποχώρησε το βράδυ της Παρασκευής όταν έγινε ξεκάθαρο ότι πλησίαζε ένα bank run και ότι θα έπρεπε να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων εντός ημερών, εκτός εάν έκανε μια συμφωνία με τους πιστωτές στην ευρωζώνη». Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, ήταν να αναγκαστεί να αποδεχθεί σχεδόν τα πάντα που απαιτούσαν οι δανειστές, με επικεφαλής τη Γερμανία. «Όμως έτσι η Αθήνα κατάφερε να εξασφαλίσει μια δυνητικά σημαντική παραχώρηση: θα μπορέσει να προτείνει τη δική της λίστα μεταρρυθμίσεων», τονίζει το άρθρο.

Η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη κυβέρνηση συντηρητικής ηγεσίας δεν είχε υιοθετήσει. Θα πρέπει να εκπλήξει τους εταίρους της ευρωζώνης με τον ζήλο του και να βοηθήσει έτσι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους που έγινε κομμάτια μετά από τις περίεργες τακτικές διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο μήνα

Ο Hugo Dixon εξηγεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μετατρέψειαυτή την «ήττα» σε «νίκη», κλείνοντας τα αυτιά του απέναντι στους «εξτρεμιστές συναδέλφους του».

«Η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη κυβέρνηση συντηρητικής ηγεσίας δεν είχε υιοθετήσει. Θα πρέπει να εκπλήξει τους εταίρους της ευρωζώνης με τον ζήλο του και να βοηθήσει έτσι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους που έγινε κομμάτια μετά από τις περίεργες τακτικές διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο μήνα», αναφέρει.

«Ο Τσίπρας εδώ και καιρό λέει ότι θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τα ειδικά προνόμια, όπως και να χαλιναγωγήσει τους ολιγάρχες που ελέγχουν κομμάτια της οικονομίας και προκαλούν ασφυξία στις επιχειρήσεις. Τώρα είναι η ευκαιρία του να δείξει ότι το εννοεί. Στην κορυφή της λίστας της Αθήνας θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης φορολογικής αρχής. Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, έδιωξε τον επικεφαλής της αρχής. Θωρακίζοντάς τη με ισχυρές νομικές δικλείδες, ο Τσίπρας θα δείξει ότι σοβαρολογούσε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της Ελλάδας».

Ακόμη, ο Dixon προτείνει φορολογική αμνηστία, κατάργηση φορολογικών προνομίων πλούσιους, δίνοντας ως παράδειγμα τους δικαστές, στρατηγούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του δημοσίου. «Επίσης, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία δεν πρέπει να εξαιρείται από τον αντιδημοφιλή στη χώρα φόρο περιουσίας. Ούτε πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει συντάξεις και μισθούς ιερέων. Η εκκλησία πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται», συνεχίζει. «Ο Τσίπρας πρέπει να αναβιώσει την ιδέα, που εγκαταλείφθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, για την φορολόγηση των πάμπλουτων εφοπλιστών», προσθέτει. Επίσης, προτείνει απελευθέρωση αγορών και δημιουργία bad bank, μεταξύ άλλων.

«Αν ο Τσίπρας μπορέσει να εκπλήξει τους εταίρους με δραστικές μεταρρυθμίσεις, εκείνοι θα είναι πιο πρόθυμοι να βρουν για την Αθήνα το ρευστό για να αποφύγει τη χρεοκοπία. [...] Θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει κάποιες πολιτικές κατά της φτώχειας. Θα είναι πιο δεκτικοί στην ανακούφιση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας».

Ο Hugo Dixon υποστηρίζει ότι όλα αυτά δεν θα είναι εύκολα για τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζει όμως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αρκετά δημοφιλής για να το κάνει, ειδικά αν, όπως υποστηρίζει, εξασφαλίσει νέα εντολή, με δημοψήφισμα ή δεύτερες εκλογές. «Τώρα είναι η ώρα για ρήξη με τις φατρίες και να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό του ελληνικού λαού», καταλήγει το άρθρο.

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Απο την μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι σήμερα το κράτος ανταπέδωσε στην εκκλησία πιστεύω εγώ. Επίσης το θέμα δεν είναι αν θα φορολογηθουν οι πολίτες (ολιγαρχες και μη)αλλά αυτό να γίνει επι του πραγματικού τζίρου.
Το άρθρο είναι τραγικό, μία έκθεση ιδεών που αγνοεί πολλές λεπτομέρειες της ελληνικής πραγματικότητας. Δύο μικρές επισημάνσεις:α) Η μισθοδοσία του ορθόδοξου κλήρου γίνεται από το ελληνικό κράτος διότι γύρω στο 1950 η Εκκλησία παραχώρησε το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της στο Κράτος με τον όρο το τελευταίο να μισθοδοτεί τον κλήρο.β) Όσον αφορά στη φορολογία των εφοπλιστών, εκτός του ότι φορολογούνται ήδη (με ειδικό φορολογικό καθεστώς), εάν προσπαθήσει να το κάνει, απλά θα ψάχνει μετά να τους βρει.
Ούτε οι ίδιοι οι εφοπλιστές δεν θα λέγαν τέτοιες ανακρίβειες (εκτός αν είσαι και 'συ ένας απ' αυτούς , οπότε πάω πάσο) . Οι εφοπλιστές ζουν εδώ, βρίσκονται εδώ, έχουν περιουσία και εδώ, οπότε αν γίνει νόμος να ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ στο κράτος τους, ειδικά τη στιγμή που το δικό τους το μερίδιο τόσα χρόνια το έδιναν οι φτωχοί, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αυτής της χώρας, τότε τι πάει να πει "θα σηκωθούν και θα φύγουν;;" Ε, τότε όποιος έχει λεφτά να αψηφά το νόμο , να έχει το δικαίωμα να κάνει και ποινικά αδικήματα γιατί.. "μπορεί να την κοπανήσει"... Αλλά ας πούμε την αλήθεια... Φυσικά και δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Γιατί μεμιάς αν αψηφήσει το νόμο και "δεν πλερώσει" μπορεί είτε να συλληφθεί, είτε να του κατασχεθεί η περιουσία, είτε να του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. Και αυτό ΦΥΣΙΚΑ και δεν το θέλουν με την καμία οι τύποι αυτοί. ΟΠότε θα τα σκάσουν κανονικά και με το νόμο, όπως τα σκάνε οι εφοπλιστές και άλλων χωρών (εκεί δηλαδή δεν μπορούν ... να την κοπανήσουν ;;;) Δεν είναι τυχαίο που οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι πιο πλούσιοι σε όλον τον κόσμο. Κάποιοι τους έχουν καβατζώσει. Και το τραγικότερο όλων είναι ότι τους καβάτζωναν εις βάρος μιας χρεοκοπημένης χώρας, ασελγώντας εις βάρος των πτωχευμένων πολιτών της. Φρίκη. Και περισσότερο φρικτό είναι που υπάρχουν άνθρωποι που αυτό δεν γουστάρουν να αλλάξει.
Αγαπητέ Κωστάκη, ωραία τα λες και εγώ μαζί σου, αλλά μάλλον αγνοείς τον τρόπο φορολόγησης των πλοίων, και να στον εξηγήσω θα είναι πιθανότατα χαμένος κόπος. Εσύ πίστευε ότι στις άλλες χώρες οι εφοπλιστές υπερφορολογούνται, και ότι και εδώ θα γίνει το ίδιο από την Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, και όταν γίνει κάτι τέτοιο ενημέρωσέ με και μένα.
Ο Αλέξης πρέπει πρώτα να εξηγήσει στο λαό του την ήττα (βλέπε: κωλοτούμπα γιγαντιαίων διαστάσεων).Αν το καταφέρει αυτό (αμφίβολο) τότε πρέπει να πείσει τον λαό του ότι πρέπει να γίνουν δραστικές μεταρρυθμίσεις (βλέπε: πλήρης συμμόρφωση με το μνημόνιο). Αν το καταφέρει αυτό (αμφίβολο) τότε πρέπει να βρεί τρόπο να χτυπήσει την πανελλαδική φοροδιαφυγή απέναντι σε ένα λαό πού έχει αφομοιώσει την φοροδιαφυγή ως μαγκιά.Μπορώ να συνεχίσω την λίστα αυτή, το νόημα όμως παραμένει ότι το grexit ως θέμα είναι ακόμα εδώ, όχι ενωμένο, αλλά πάντως δυνατό.