Για να αποκαλύψει κάποιος το μεγαλείο των Pink Floyd θα χρειαζόταν εκατομμύρια λέξεις, χιλιάδες γραμμές τετραδίων μπλε, σαν αυτά που έγραφε κρυφά στο σχολείο το "Hey Teachers, leave the kids alone". Θα χρειαζόταν να αναδεύσει την ποίηση με επανάσταση και τα δάκρυα με έρωτα και γέλιο. Ή πάλι θα μπορούσε να βάζει όλους τους δίσκους των Pink Floyd σε λούπα. Ασταμάτητα.
Οι Pink Floyd χρειάστηκαν 5 ταλαντούχους μουσικούς και μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και γεγονότων στον κόσμο για να δημιουργήσουν εκπληκτικά τραγούδια με αναγνωρίσιμες, πρωτοποριακές μελωδίες. Ψυχεδελικό ροκ με άκρως πολιτικοποιημένο στίχο, από μια μπάντα που για πολλούς θεωρείται κορυφαία στη μουσική βιομηχανία. Με συγκινησιακά φορτισμένους στίχους, ευφάνταστα εξώφυλλα και θεαματικές συναυλίες. Σήμερα, υπολογίζεται ότι το συγκρότημα έχει πουλήσει περίπου 75 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως.
Περίπου ένας στους δώδεκα ανθρώπους στον κόσμο εκτιμάται ότι έχει ένα αντίγραφο από το κορυφαίο σε πωλήσεις άλμπουμ των Pink Floyd, Dark Side Of The Moon (1973)
Η ιστορία των Pink Floyd ξεκινά το 1965, με ηγετική φυσιογνωμία τον Syd Barrett, ο οποίος θα αντικατασταθεί αργότερα από τον David Gillmour, λόγω της ασταθούς συμπεριφοράς του. Στον Barrett θα αφιερώσουν τον δίσκο τους "Wish You Were Here" (1975) αλλά και το "Animals" (1977). Το 1985 ο Roger Waters αποχώρησε και ακολούθησε μια σειρά από δικαστικές διαμάχες. Θα ξαναβρεθούν όλοι μαζί στη μεγάλη σε όγκο συναυλία που έγινε και συμμετείχαν και οι Pink Floyd στο Λονδίνο, στις 2 Ιουλίου 2005.
Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα του Dark side of the moon στις 17 Φεβρουαρίου του 1972 στο London Rainbow Theater, εντοπίσαμε στην Telegraph, 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη μεγάλη μπάντα:
1.
Το πιο επιτυχημένο single των Pink Floyd, Another Brick in the Wall (1979) - που πούλησε περισσότερα από 4 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο - γράφτηκε ως διαμαρτυρία ενάντια στην άκαμπτη εκπαίδευση, και ιδιαίτερα στα οικοτροφεία.
2.
Ο Roger Waters σκέφτηκε την ιδέα για το άλμπουμ The Wall σε μια στιγμή αηδίας, όταν σε περιοδεία στον Καναδά, ένας φαν έφτυσε πάνω του, την ώρα που ανέβαινε στη σκηνή.
3.
Περίπου ένας στους δώδεκα ανθρώπους στον κόσμο εκτιμάται ότι έχει ένα αντίγραφο από το κορυφαίο σε πωλήσεις άλμπουμ των Pink Floyd, Dark Side Of The Moon (1973)
4.
Το 1975, το πρώην (ιδρυτικό) μέλος της μπάντας, Syd Barrett, εμφανίστηκε στην ηχογράφηση του «Shine On You Crazy Diamond» στο Abbey Road Studios. Σύμφωνα με αναφορές, ήταν φαλακρός και παχύσαρκος και φαινόταν τόσο καταβεβλημένος που ο Roger Waters και ο David Gilmour δάκρυσαν.
5.
Δύο απρόσμενα γεγονότα συνέβησαν κατά τη δημιουργία του τελευταίου τους άλμπουμ «Division Bell» το 1994: Ο Ντάγκλας Άνταμς, ο συγγραφέας του «The Hitchhikers Guide to the Galaxy» το βάφτισε και ο επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ έκανε μια guest εμφάνιση.
6.
Ο Syd Barrett γεννήθηκε ως Roger Keith Barrett. Πήρε το παρατσούκλι «Syd» από τους φίλους του όταν ήταν 15, από έναν ντράμερ της περιοχής που ονομαζόταν Sid Barrett.
7.
Πριν ονομαστούν Pink Floyd, το συγκρότημα αυτοαποκαλούνταν The Pink Floyd Sound. Κια γίνεται ακόμη χειρότερο. Πριν από αυτό ονομάζονταν The Tea Set και The Abdabs. Και νωρίτερα; Ο Syd Barrett και ο David Gilmour έπαιξαν μαζί σε μια μπάντα που ονομαζόταν Jokers Wild.
8.
Ο Pink Anderson και ο Floyd Council, οι δύο Αμερικανοί στους οποίους οφείλεται το όνομα της μπάντας ήταν και οι δύο τραγουδιστές μπλουζ. Και οι δύο μουσικοί έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο από την κυκλοφορία του άλμπουμ των Pink Floyd, Wish You Were Here (1975). Ο γιος του Άντερσον «Little Pink Anderson» είναι κι αυτός Μπλουζίστας και είναι ακόμα ζωντανός.
9.
Ο τίτλος του πέμπτου άλμπουμ τους, Atom Heart Mother (1970), προήλθε από τον τίτλο ενός άρθρου σε μια εφημερίδα για μια γυναίκα που έβαλε τον πρώτο (ατομικό) βηματοδότη. Το άλμπουμ ήταν ένα πείραμα του συγκροτήματος - ανεπιτυχές - με prog rock ήχους.
10.
Όταν ο Sir Bob Geldof εμφανίστηκε στην ταινία του 1982 των Pink Floyd, The Wall έπρεπε να αυτοσχεδιάσει, καθώς δεν του δόθηκε κανένα σενάριο για να δουλέψει.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού.© LIFO 2015
σχόλια