ΚΙΝΗΣΗ

To τεράστιο γκράφιτι που κάλυψε το Πολυτεχνείο διχάζει

To τεράστιο γκράφιτι που κάλυψε το Πολυτεχνείο διχάζει Facebook Twitter
93
To τεράστιο γκράφιτι που κάλυψε το Πολυτεχνείο διχάζει Facebook Twitter
φωτό: LIFO.gr

Καλυμμένη με ένα εντυπωσιακού μεγέθους γκράφιτι είναι εδώ και λίγα 24ωρα η όψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου επί της οδού Στουρνάρη και η πλευρά της Πατησίων.

Η παρέμβαση που καλύπτει το σύνολο της εξωτερικής όψης δεν είναι πρόχειρη και είναι έργο που φαίνεται πως απαίτησε καλή οργάνωση και αρκετές εργατοώρες.

To τεράστιο γκράφιτι που κάλυψε το Πολυτεχνείο διχάζει Facebook Twitter
φωτό: LIFO.gr
To τεράστιο γκράφιτι που κάλυψε το Πολυτεχνείο διχάζει Facebook Twitter
φωτό: LIFO.gr

Ωστόσο το νέο αυτό μεγάλο γκράφιτι στο ιστορικό κτίριο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και δεν έχει προς το παρόν λάβει θερμής υποδοχής. Στο ρεπορτάζ του Νίκου Βατόπουλου στην Καθημερινή οι αντιδράσεις εκφράζονται ακόμη πιο έντονα και ο ίδιος ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας, αναφέρει: «Είναι έλλειμμα αγωγής και πολιτισμού, καθώς πρόκειται για ένα μνημείο». Ωστόσο πρόσθεσε πως: «Eχω πολλά να καταδικάσω και δεν θέλω να μπω σε αυτήν τη λογική. Δεν εκφράζω ούτε ευαρέσκεια, ούτε δυσαρέσκεια».

To τεράστιο γκράφιτι που κάλυψε το Πολυτεχνείο διχάζει Facebook Twitter
φωτό: LIFO.gr
To τεράστιο γκράφιτι που κάλυψε το Πολυτεχνείο διχάζει Facebook Twitter
φωτό: LIFO.gr
To τεράστιο γκράφιτι που κάλυψε το Πολυτεχνείο διχάζει Facebook Twitter
φωτό: LIFO.gr

Oι δυσχέρειες του ιδρύματος εκφράζονται έντονα με αφορμή το γκράφιτι: «Δεν έχω φύλακες. Από τους 40 έχουν μείνει οι τρεις. Εχουμε πάρει ελάχιστους επιπλέον και τι δεν ακούσαμε γι' αυτό. Οσους έχουμε, φυλάνε τον εσωτερικό χώρο. Δεν έχουν οπτική επαφή με το τι συμβαίνει εξωτερικά. Το είδα κι εγώ αυτό που συνέβη, αλλά τι θέλετε να κάνω; Να βάλουμε χρήματα και μετά να μην έχουμε να πληρώσουμε ούτε τη ΔΕΗ; Προσπαθώ να θέσω προτεραιότητες. Οπότε, θα μπορούσα να καταδικάσω αυτό που έγινε, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορώ να το κάνω»

To τεράστιο γκράφιτι που κάλυψε το Πολυτεχνείο διχάζει Facebook Twitter
φωτό: LIFO.gr
To τεράστιο γκράφιτι που κάλυψε το Πολυτεχνείο διχάζει Facebook Twitter
φωτό: LIFO.gr

Ψηφίστε και αφήστε μας σχόλια:

93

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

20 σχόλια
Το κτήριο του πολυτεχνειου (έτος ανέγερση 1836) αποτελεί ιστορικό μνημείο και ως εκ τούτου απαγορεύεται η οποιαδήποτε αλλοίωση ή μετατροπή του. Θα μου επιτρέψετε να έχω γνώση του θέματος ως αρχαιολόγος και απόφοιτη πολιτιστικής διαχείρισης. Επιπλέον η πρόσοψη του ομοιαζει με το Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο στην Πατησίων. Μπορεί κανείς να φανταστεί εκείνο καλυμμενο με γκράφιτι; Ας μην τα ισοπεδωνουμε όλα
Αγαπητη San Moz, το κτίριο ανεγέρθη το διάστημα 1862-1876,όχι το 1836. Το '36 ιδρύθηκε το ΕΜΠ αλλά δεν λειτουργούσε σε αυτό το κτίριο, αλλά στην οικία Βλαχούτση που αργότερα φιλοξένησε το Ωδείο Αθηνών.Και ναι, όλα τα παραπάνω τα αντέγραψα από τη σελίδα του ΕΜΠ.
Ψήφισα "άλλο". Σε περίπτωση που δεν φθείρουν μόνιμα το κτίριο, θα συμφωνούσα με την παρέμβαση. Εάν μπορεί να αφαιρεθεί εάν χρειαστεί, είναι καλό. Σε αντίθετη περίπτωση δεν βλέπω το λόγο για να μην το ονομάσουμε ως βανδαλισμό. Εικαστικά πάντως, με τα παραπάνω κριτήρια, θα το ενέκρινα.
Ο πρύτανης πρέπει να κάνει πλάκα. Δεν είχε πάρει χαμπάρι; Δεν πατάει ποτέ το πόδι του; Αυτό το έργο ήθελε μέρες για να γίνει. Κανείς δεν είδε τίποτα; Ποιος δουλεύει ποιον;
Πρώτον, αυτό το πράγμα είναι ένα έκτρωμα κι έγινε απλά για να γίνει του τύπου "Α κοίτα μαμάκα, είμαι παραβάτης". Δεύτερον, ακόμα κι αν είναι τέχνη σε κάποιες περιπτώσεις το γκράφιτι σιγά μην το κάνουμε και στον Παρθενώνα, λίγος σεβασμός δε βλάπτει. Αναρωτιέμαι πάντως γιατί δεν τα κάνουν και στα σπίτια τους γιατί με τόσους καλλιτέχνες θα έπρεπε η μισή Αθήνα να έχει σπίτια με γκράφιτι, αλλά θα μου πεις πιο εύκολα καταστρέφεις ξένη περιουσία.
ή φανταχτερό μπλε και κόκκινο όπως πολλοί άλλοι ναοί στην αρχαιότητα (εκτός κι αν ανήκετε στην κατηγορία των ψεκασμένων ελληναράδων που νομίζουν ότι τα αγάλματα της αρχαίας εποχής 'ηταν μόνο λευκά...)
Η πράξη αυτή δεν λέγεται γκράφιτι... Κάποια χαζά παιδια Έκαναν πλάκα. Και είναι θλιβερό που ο πρύτανης δεν έχει το σθένος να πει τη γνώμη του μπροστα στο τερατούργημα, αλλά τα χαϊδεύει
Προσωπική γνώμη πάντα αλλά μου αρέσει για την ακρίβεια το βρίσκω εξαιρετικό!Μου αρέσει σαν αισθητικό αποτέλεσμα και θεωρώ ότι άλλαξε τελείως το τοπίο της περιοχής. Δεν μπορώ να καταλάβω τα άτομα που δεν αποδέχονται τα graffiti είναι street art αλλά παραμένει art. Χιλιάδες χρόνια τώρα ο άνθρωπος με αυτόν ακριβώς τον τρόπο (δηλαδή επεμβαίνοντας σε καλλιτεχνικά έργα και εξελίσσοντας τα) κατάφερε και μετέφερε την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό στις επόμενες γενιές. Για αυτό πιστεύω πως είναι λάθος να αντιμετωπίζετε σαν βανδαλισμός.
Πολύ ωραία ιδέα! Λέω να αρχίσουμε από σένα και από όσους έχουν τις ίδιες υπέροχες ιδέες. Να σας πετάμε μπογιές, γιαούρτια κλπ για να αλλάξει το τoπίο του εξωτερικού σας γίγνεσθαι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν θα το αποδεχτείτε, έτσι κι' αλλιώς κάνουμε art. Με την art που θα κάνουμε, θα εξελιχτείτε και μέσω της εξέλιξης σας αυτής, θα μεταφέρετε την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό στις επόμενες γενιές. Δεν είναι καταπληκτικό και ουάου?
Το αν είναι το συγκεκριμένο γκράφιτι ωραίο ΄΄η όχι είναι δευτεροτριτεύον θέμα και περί ορέξεως πίτα με γέμιση κολοκύθι. Το πρόβλημα είναι πως το συγκεκριμένο κτίριο έχει ανακηρυχθεί μνημείο και διατηρητέο και υπάρχουν πολύ αυστηροί περιορισμοί στο τι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν επάνω του. Όταν λοιπόν ο καθένας αποφασίζει να το στολίσει με το όποιο γκραφίτι χωρίς καμία συναίνεση, μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με όλους αυτούς που κατέστρεψαν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας με το έτσι θέλω.
Προχτεσινή είδηση: Δυο γερμανοί καταδικάστηκαν για γκράφιτι από δικαστήριο της Σιγκαπούρης. Ποινή:9 μήνες φυλακή και 3 βουρδουλιές(με καλάμι) ο καθένας.Η Σιγκαπούρη έχει πολύ αυστηρές ποινές στο θέμα της καθαριότητας, των βανδαλισμών και του γκράφιτι.
Άστοχο το σχόλιο. Η θανατική ποινή δεν είναι ο λόγος που η Σιγκαπούρη είναι από τις καθαρότερες, πλουσιότερες και πιο οργανωμένες πόλεις στον κόσμο.Άλλωστε η θανατική ποινή ισχύει ΚΑΙ σε χώρες που παραδοσιακά θαυμάζει ο νεοέλληνας: η δημοκρατική Κούβα, το περήφανο Βιετνάμ, οι ελεύθερες ΗΠΑ, η προοδευτική Ταϊλάνδη.
"Διχάζει", πράγματι: ξεχωρίζει αυτους που αγαπούν την πόλη τους, από αυτούς που νομίζουν ότι είναι όλα για να παίζουν. Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ της επιβολής με το έτσι θέλω στη δημόσια περιουσία, σε μνημειακά κτήρια, στην καθημερινοτητα των Αθηναίων, από μερικους τυπους με σπρέι.Ντροπή, πραγματικά. Οχι μονο στους αλήτες που το λέρωσαν, αλλά και στον πρύτανη που λέει " Δεν εκφράζω ούτε ευαρέσκεια, ούτε δυσαρέσκεια». !!! Εχουμε τρελαθει τελείως.
Αρχικα ειχα την εντυπωσει πως εγινε νε τη συγκαταθεση του εμπ γιατι δε μλορω να διανοηθω πως εγινε κατι τετοιο χωρις καμια συλληψη.....αισχος και ντροπη,δεν θελω να μας βαλω στο ιδιο σακι με αυτους,ως λαο,αλλα δε μπορω να μην τοβισω το σεβασμο ολων των ιστορικων μνημειων στο εξωτερικο. Ελπιζω να καθαριστει και να προστατευθει
Το κτίριο του Πολυτεχνείου δεν είναι μόνο τούβλα και τσιμέντο. Είναι το σύμβολο μίας γενιάς που αντιστάθηκε ενάντια σε ένα ανελεύθερο καθεστώς, ενάντια στην πάταξη της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Πρέπει να το διατηρούμε και να λέμε στις επόμενες γενεές πως εκεί μέσα κάποιοι νέοι και νέες το 1973 βρήκαν το θάρρος να αντισταθούν στο λάθος, την βία της εξουσίας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων για ισονομία, ελευθερία και δημοκρατία.
To γκραφιτι ειναι τεχνη και θα επρεπε να το προωθει το οργανωμενο κρατος.......Τι εχει αλλωστε να χασει η σκονισμενη και γκριζα πρωτευουσα μας?Εδω το ζητημα ειναι η επιλογη του καλλιτεχνη,η οποια ειναι το λιγοτερο βλασφημη.Απο την αλλη οσοι εχουμε πραγματικη εικονα του πως ηταν ο καμβας πριν την επιθεση τεχνης αναρωτιομαστε, μηπως να συγχαρουμε τον δημιουργο?
Θελω μονο να πω,επειδη εχω δυο παιδια στο πολυτεχνειο,οτι πονουσα τοσα χρονια τοσο πολυ και αηδιαζα με αυτο που εβλεπα τοσο πολυ που δεν μπορω τωρα να αηδιασω πιο πολυ
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!!! Κι ακόμα περισσότερο οργή που διχάζει κιόλας.. Αν δε θεωρούμε αναντίρρητης σημασίας την προστασία της ιστορίας και της κληρονομιάς του τόπου μας τότε νομίζω οτι το πηγάδι είναι πολύ βαθύ και πραγματικά η κρίση κάθε άλλο παρά οικονομική..! Όσοι πατήσαν στην ψηφοφορία οτι συμφωνούν με τέτοιου είδους "παρεμβάσεις" - κακοποιήσεις τότε προφανώς δεν έχουν ιδέα τι εκπροσωπεί το συγκεκριμένο κτίριο.. Για να σας διευκολύνω μερικές λέξεις κλειδιά να γκουγκλάρετε μπας και γίνει το θαύμα: Λύσσανδρος Καυτατζόγλου, νεοκλασική Αθήνα, εδώ πολυτεχνείο.. Μου μαύρισατε την καρδιά καλλιτέχνες του κώλου!
so you are the clever guy. Δηλαδή όσοι δεν έχουν θέμα και είναι ουδέτεροι με το γκράφιτι σημαίνει ότι είναι ανιστόρητοι και ανθέλληνες και δεν ξέρω εγώ τι άλλο;Το πολυτεχνείο αποτελεί μια μνημονικότητα. Έχει εννοιολογικό και ιδεολογικό βάρος. Είναι πιο σημαντικό για αυτό που συμβολίζει ως έννοια και αγώνας, παρά για τα το κτίριο αυτό καθεαυτό. Δεν αντιλέγω είναι μνημείο και βλακεία να παραμορφώνεται, αλλά σε παρακαλώ δεν χρειάζεται να προβάλλεις τις "ιστορικές" σου γνώσεις τόσο προκλητικά. Αισθάνομαι ανασφάλεια για αυτό στο λέω.
Κοίτα να δεις που οι ίδιοι που κράζουν το Πολυτεχνείο,ξαφνικά θα πιαστούν από την ιστορικότητα του χώρου.Κοίτα να δεις από την άλλη πως οι ίδιοι που χολοσκάνε για το γκράφιτυ,μόλις πάει κάποιος να το πατήσει με κανένα σύνθημα-που είχε και παλιότερα και που πατήθηκαν τώρα με αυτό το γκράφιτυ-θα εκστομίσουν "σα δεν ντρέπονται να βρωμίζουν τους τοίχους με τα συνθήματα τους-τι τους χάλαγε τόσο ωραίο έργο;".Γενικά μου αρέσει που ασχολείστε με το κατά πόσο άοσμο και άχρωμο πρέπει να είναι ένα ντουβάρι.Είτε από συνθήματα,είτε από ζωγραφιές.Αρκεί να μην προκαλεί με την εσάνς που αποπνέει,πόσο δε μάλλον αν είναι και ολίγον καταγγελτική.Αν ήταν καμιά χαριτωμενιά και όχι τέτοια νταρκίλα,σιγά μην σας χάλαγε.Και το αστειότερο;Θα είστε και οι ίδιοι που αποθεώνετε τον Banksy.
Εμένα προσωπικά με χαλάει μόνο τo οτι καλλιτεχνικά υστερεί. Η νταρκίλα δίνει το νόημα που πρέπει, αλλά εντάξει θες να κάνεις τέτοιο έργο κάντο κάλα, οπως ο Bansky αλλιώς κάνε εξάσκηση μερικά χρόνια και ξαναέλα για το πολυτεχνείο οταν εισαι ικανός. Σαν να πήγε σε international expo o τρελος του χωριού είναι
Και μένα με χαλάει το ότι πιάνει όλη την έκταση του τοίχου,δεν το "χρύσωσα".Από κει και πέρα,αφηρημένο σχέδιο είναι,είπα τι μου βγάζει παραπάνω.Κριτικός τέχνης δεν είμαι για να μπορώ να κρίνω την τεχνοτροπία του,καθαρά υποκειμενικά το έκρινα με βάση αυτό που είναι:αφηρημένο.
Ούννοι... Βασικά προσβάλλω τους Ούννους!! Αυτοί είναι χειρότεροι. όμως σεβόμαστε και τίποτα στην Ελλάδα; Από μία απλή στάση λεωφορείου μέχρι ολόκληρο Πολυτεχνείο... Αυτοί είμαστε
Μα γιατί καλέ το λες οι προλαλήσαντες νομίζουν οτι βλέπουν μέχρι και την γκουέρνικα.. Άστα δεν υπάρχει ελπίδα δυστυχώς αποτελούμε μειονότητα που κολυμπάμε στο βούρκο με τα σκατά!