18 κακές συνήθειες ύπνου που πρέπει να αλλάξετε

 18 κακές συνήθειες ύπνου που πρέπει να αλλάξετε Facebook Twitter
19
 18 κακές συνήθειες ύπνου που πρέπει να αλλάξετε Facebook Twitter
63% ιδιοκτήτες ζώων που κοιμούνται μαζί τους αναφέρουν προβλήματα ύπνου

1. Βασίζεστε στις στατιστικές

Θυμάστε πόσο ξεκούραστοι ξυπνάτε στις διακοπές; Έτσι θα έπρεπε να ξυπνάτε κάθε μέρα. Η Αμερικανική ακαδημία ύπνου συστήνει 7 με 9 ώρες καλού, ποιοτικού ύπνου κάθε νύχτα για καλή υγεία και παραγωγικότητα. Αν ξυπνάτε κουρασμένοι ή αν νυστάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό σημαίνει ότι δεν κοιμάστε αρκετές ώρες.

2. Χρησιμοποιείτε μαξιλάρια μόνο για το κεφάλι

Αν κοιμάστε ανάσκελα, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Αν κοιμάστε στο πλάι, βάλτε ένα ανάμεσα στα γόνατα για να ευθυγραμμιστεί η σπονδυλική σας στήλη.

3. Κοιμάστε μπρούμυτα

Αυτή η στάση προκαλεί μερικά προφανή προβλήματα – όπως στην αναπνοή. Επειδή χρειάζεται να στρέψετε το κεφάλι σας στο πλάι, επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνους στο λαιμό και στην πλάτη. Για να βοηθήσετε το σώμα σας, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τη μασχάλη και ένα κάτω από τη λεκάνη σας.

4. Πίνετε αλκοόλ πριν τον ύπνο

Το αλκοόλ αρχικά βοηθάει, αλλά μπορεί να σας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας και τελικά θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο χειρότερο ύπνο θα κάνετε.

Πιστεύετε ότι μπορείτε να αναπληρώσετε όλο τον χαμένο ύπνο το Σάββατο; Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτό δεν λειτουργεί. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες του εγκεφάλου που δεν διορθώνονται με ύπνο κατόπιν εορτής.

5. Δεν έχετε σταθερό ωράριο

Αν κοιμάστε την Δευτέρα στις 9 και την Τρίτη ξενυχτάτε στην τηλεόραση, το σώμα σας την Τετάρτη δεν ξέρει πότε είναι η ώρα να ξεκουραστεί. Ένα συνεπές πρόγραμμα βοηθάει και στο πρωινό ξύπνημα.

6. Κοιμάστε πολύ το σαββατοκύριακο

Πιστεύετε ότι μπορείτε να αναπληρώσετε όλο τον χαμένο ύπνο το Σάββατο; Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτό δεν λειτουργεί. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες του εγκεφάλου που δεν διορθώνονται με ύπνο κατόπιν εορτής.

7. Πηγαίνετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι

Για να αποφύγετε δυσπεψία πρέπει να πηγαίνετε για ύπνο μετά από τρεις ώρες μετά το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Το βραδινό πρέπει να είναι ελαφρύ χωρίς πολλά λιπαρά ή μπαχαρικά.

8. Κοιμάστε με ένα πολύ αφράτο μαξιλάρι

Τα πολύ αφράτα μαξιλάρια είναι πολύ κακή ιδέα για όσους κοιμούνται ανάσκελα. Ιδανικά το μαξιλάρι πρέπει να έχει τέτοιο πάχος ώστε να ανασηκώνει το κεφάλι και να ευθυγραμμίζει την σπονδυλική στήλη.

9. Κοιμάστε σε εμβρυακή στάση

Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να εμποδίζει την αναπνοή. Αγκαλιάστε ένα μαξιλάρι και βάλτε ένα ανάμεσα στα πόδια σας για να υποστηρίξετε την σπονδυλική στήλη.

10. Κοιμάστε σε ένα πολύ παλιό στρώμα

Τα περισσότερα στρώματα με ελατήρια αντέχουν πέντε με δέκα χρόνια το πολύ, ανάλογα με την ποιότητα και το βάρος σας. Αν το στρώμα σας κάνει λακκούβα στη μέση είναι η ώρα να το αλλάξετε.

  

11. Κοιμάστε μέσα σε συνθετικά υφάσματα

Είτε πρόκειται για πιτζάμες είτε για σεντόνια: τα στρώματα από αφρό και τα σατέν σεντόνια μπορεί να φαίνονται ωραία στο μάτι αλλά συσσωρεύουν τη θερμότητα του σώματος. Αυτό μπορεί να σας ξυπνάει τη νύχτα.

Aν δεν έχετε πατζούρια το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε κουρτίνες που συσκοτίζουν εντελώς. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εγκέφαλό σας.

12. Κοιμάστε σε ένα στρώμα που είναι υπερβολικά μαλακό

Το στρώμα πρέπει να είναι συνάρτηση του βάρους σας. Αν η μέση σας βυθίζεται περισσότερο από 5-6 εκατοστά, σημαίνει ότι είναι υπερβολικά μαλακό.

13. Κοιμάστε σε ένα στρώμα που είναι υπερβολικά σκληρό

Αν το σώμα σας δεν βυθίζεται καθόλου τότε το στρώμα είναι υπερβολικά σκληρό και επιβαρύνει τη μέση και την πλάτη.

14. Κοιμάστε δίπλα στο κινητό σας ή χρησιμοποιείτε υπολογιστή στο κρεβάτι

Οι οθόνες εκπέμπουν ένα μπλε φως που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και επηρεάζει τον φυσικό κύκλο ύπνου του σώματος. Το τηλέφωνο είναι το χειρότερο από όλα, γιατί το φως του μπορεί να διαπεράσει τα βλέφαρα. Ιδανικά το τηλέφωνο πρέπει να βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο. Αν δεν γίνεται, βάλτε το στο αθόρυβο με την οθόνη προς τα κάτω.

15. Κοιμάστε σε σπίτι χωρίς παντζούρια

Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε κουρτίνες που συσκοτίζουν εντελώς. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εγκέφαλό σας.

16. Κοιμάστε σε δωμάτιο που είναι υπερβολικά ζεστό ή κρύο

Θερμοκρασίες άνω των 24 και κάτω των 12 βαθμών Κελσίου διαταράσσουν τον ύπνο. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 19 βαθμοί.

17. Πηγαίνετε για ύπνο με βρώμικα πόδια

Λερώνετε τα σεντόνια, και αν φορούσατε σανδάλια ή περπατούσατε ξυπόλυτοι στο σπίτι, μεταφέρετε σκόνη στα σεντόνια σας.

 

18. Κοιμάστε παρέα με το κατοικίδιο σας

63% ιδιοκτήτες ζώων που κοιμούνται μαζί τους αναφέρουν προβλήματα ύπνου.

 

 

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

13 σχόλια
Αυτό με το κινητό και το φώς, ποτέ δεν το κατάλαβα. Υπάρχουν δηλαδή χρήστες, που έχουν τις συσκευές τους (κινητά-tablets) ρυμισμένες ώστε να είναι μόνιμα ενεργοποιημένη (φωτισμένη) η οθόνη; Μήπως παράλληλα τις έχουν και μόνιμα στο ρεύμα;
Σωστά ολα αυτά!!! Για μενα τα πιο σημαντικά ειναι να τρωω τουλαχιστον 2 ή 3 ωρες πριν πάω στο κρεβατι και να μην εκθετω τα ματια μου στο μπλε φως του κινητου ,του υπολογιστη ή της τηλεορασης για 3-4 ωρες πριν απο τον υπνο. Αν θελω να χρησιμοποιησω καποια απο αυτες τις συσκευες , τοτε χρησιμοποιω απαραιτήτως ειδικα γυαλια που μπλοκαρουν το μπλε φως!!! Ειναι παμφθηνα και πολυ αποτελεσματικά!!!Τα παραγγειλα απο το amazon και μπορω να πω ότι με βοηθησαν πολύ!!! Βασικη προυποθεση ομως για εναν καλο υπνο ειναι να μην εχετε καθολου αγχος για τον υπνο!!! Χαλαρωστε και αφηστε τον υπνο να ερθει... Οσο πιο πολυ προσπαθεις να κοιμηθεις τοσο περισσοτερο απομακρυνεται ο υπνος.
Πραγματικά το (6) πόσο ισχύει! Τα μαθηματικά δεν δουλεύουν καθόλου στον ύπνο! Αν έχεις αντέξει 4 μέρες με ελάχιστο ύπνο και σε παραπάρει ο ύπνος την 5η, που αν δεν το προσέξεις θα συμβεί, ξυπνάς και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε αποστολή της ΝΑΣΑ στον Άρη! Και τι μεγάλο βασανιστήριο ακολουθεί μέχρι να επανέλθεις στην Γη!
Η γατα που σου παταει το κεφαλι ή εχει την εμπνευση να τσακωθει με το παπλωμα μες τη νυχτα δεν ειναι και ο πλεον βολικος τροπος υπνου.Και ας καλυπτει καποια πραγματα σε ψυχολογικο επιπεδο
Χα! Έλα πες μου εμένα με την παλινδρόμηση οισοφάγου τι να κάνω που για να μην τραβάνε την ανηφόρα τα γαστρικα υγρά πρέπει να κοιμάμαι αριστερά (λόγω ανατομίας του στομαχιού, η στάθμη των υγρών μένουν κάτω από τον οισοφάγο).Αυτό με το φαγητό πάντως μεγάλη αλήθεια παίδες. Είναι ένας από τους λόγους που την πάτησα. Έτρωγα και κοιμόμουν στο μισάωρο...
Τον ύπνο των άλλων επηρεάζουν, όχι το δικό σου :)Όσο γι' αυτό με τα κατοικίδια, το κατατάσσω στο Top10 με τις μεγαλύτερες μαλακίες που έχω ακούσει ever.
ολα μπορω να τα συζητησω...το τελευταιο ομως ειναι το πιο γελοιο πραγμα που ακουσα ποτε...και η πρωτη φορα που το ακουω,,,,για αυτην τη μελετη που υποστηριζει αυτο μπορω να αντιταξω 1000 που υποστηριζουν το αντιθετο ...συν την προσωπικη μου πειρα....
Ρε παιδιά, τι κοιμάστε μπρούμυτα και τι ανάσκελα, Εγώ σαν τη σβούρα γυρίζω συνέχεια, πλάι, μπρούμυτα, ανάσκελα, δε σταματάω. Που να πρωτοέχω το μαξιλάρι;; Κανονιστε τι θα απαντήσετε! Χαχα
Τι καλό! Και δεν φοβασαι μήπως τον πατήσεις κατα λάθος στον ύπνο? Επίσης υπάρχει περίπτωση να ξυπναει το πρωι νωρίτερα και να ερχεται να σε γλυφει για να ξυπνήσεις?..σκέφτομαι να πάρω γάτα αλλά αυτό δεν θα μου αρεσε...