Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Το 2050 ο πληθυσμός των Non Age θα είναι πάνω από 2.500.000, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, που έχουν υπολογιστεί δημογραφικά. Η Αμερικανική κοινωνία προετοιμάζεται σε μέριμνα και υποδομές για τους υπερενεργούς υπερήλικες, που μπορεί να πάσχουν από ανεπάρκειες και κινητικά προβλήματα, αλλά δε το βάζουν κάτω.
Στη πλειοψηφία τους, λένε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι 90+ είναι χήρες και χήροι. Ένα μεγάλο ποσοστό ζει σε συνθήκες φτώχειας. Σε γενικό προφίλ οι περισσότεροι άνω των 90 Αμερικανοί σήμερα έχουν τουλάχιστον μια πάθηση, ανεπάρκεια ή ειδική ανάγκη, ζουν μόνοι σε κάποιο γηροκομείο και είναι τελειόφοιτοι λυκείου.
Οι γυναίκες που βαίνουν «Αβάδιστα» προς την αιωνιότητα είναι τριπλάσιες από τους άντρες εντός Αμερικής.
Tο 88.1% των Nonαgenarians είναι λευκοί, το 7.6% νέγροι , το 4% ισπανικής καταγωγής και το 2.2% ασιατικής.
Κάθε δεκαετία+ που ο άνθρωπος κερδίζει σε επιβίωση συνοδεύεται και από ένα 10% + πιθανοτήτων να καταλήξει στο γηροκομείο. Οι Αμερικανοί δημογράφοι παρατηρούν ότι στην δεκαετία των 60 ετών στο γηροκομείο ζει το 1%, των 70 το 3%, των 80 το 20%, των 90 το 30% και στα 100+ το 40%.
Στην Ελλάδα οι αιωνόβιοι και οι λίγο μικρότεροί τους έχουν κυρίως εντοπιστεί από σχετικές έρευνες στην μεγαλύτερη πλειοψηφία σε απομακρυσμένα χωριά. Μπορεί να έχουν μείνει μόνοι, αλλά μοναχικού τύπου ήταν και η δύναμη που επέδειξαν σε όλη τους τη ζωή καταγράφουν οι ελληνικές μελέτες. Το πιο χαρακτηριστικό από την κοινωνία των Ελλήνων 90+ είναι ότι ποτέ στην ζωή τους δεν δούλεψαν με αφεντικό.
σχόλια