Αυξάνονται και πληθύνονται οι NonAge

Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Το 2050 ο πληθυσμός των Non Age  θα είναι πάνω από 2.500.000, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, που έχουν υπολογιστεί δημογραφικά. Η Αμερικανική κοινωνία προετοιμάζεται σε μέριμνα και υποδομές για τους υπερενεργούς υπερήλικες, που μπορεί να πάσχουν από ανεπάρκειες και κινητικά προβλήματα, αλλά δε το βάζουν κάτω.                                                                               

Στη πλειοψηφία τους, λένε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι 90+ είναι χήρες και χήροι. Ένα μεγάλο ποσοστό ζει σε συνθήκες φτώχειας. Σε γενικό προφίλ οι περισσότεροι άνω των 90 Αμερικανοί σήμερα έχουν τουλάχιστον μια πάθηση, ανεπάρκεια ή ειδική ανάγκη, ζουν μόνοι σε κάποιο γηροκομείο και είναι τελειόφοιτοι λυκείου.

Οι γυναίκες που βαίνουν «Αβάδιστα» προς την αιωνιότητα είναι τριπλάσιες από τους άντρες εντός Αμερικής.

Tο 88.1% των Nonαgenarians είναι λευκοί, το 7.6% νέγροι , το 4% ισπανικής καταγωγής και το 2.2% ασιατικής.

 

Κάθε δεκαετία+ που ο άνθρωπος κερδίζει σε επιβίωση συνοδεύεται και από ένα 10% + πιθανοτήτων να καταλήξει στο γηροκομείο. Οι Αμερικανοί δημογράφοι παρατηρούν  ότι στην δεκαετία των 60 ετών στο γηροκομείο ζει το 1%, των 70 το 3%, των 80 το 20%, των 90 το 30% και στα 100+ το 40%.

Στην Ελλάδα οι αιωνόβιοι και οι λίγο μικρότεροί τους έχουν κυρίως εντοπιστεί από σχετικές έρευνες στην μεγαλύτερη πλειοψηφία σε απομακρυσμένα χωριά. Μπορεί να έχουν μείνει μόνοι, αλλά μοναχικού τύπου ήταν και η δύναμη που επέδειξαν σε όλη τους τη ζωή καταγράφουν οι ελληνικές μελέτες. Το πιο χαρακτηριστικό από την κοινωνία των Ελλήνων 90+ είναι ότι ποτέ στην ζωή τους δεν δούλεψαν με αφεντικό.

     

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
το νεγρος σημαινει μαυρος και δεν ενεχει τιποτα το ρατσιστικο.... ρατσιστικη μπορει να ηταν η χρηση τοτε αλλα δε σημαινει οτι εχει καποια αρνητικη σημασια η λεξη....
Η λέξη είναι ρατσιστική γιατί ως τέτοια (αποφεύγεται να) χρησιμοποιείται. The word Negro was adopted from Spanish and Portuguese and first recorded from the mid 16th century. It remained the standard term throughout the 17th-19th centuries and was used by prominent black American campaigners such as W. E. B. DuBois and Booker T. Washington in the early 20th century. Since the Black Power movement of the 1960s, however, when the term black was favoured as the term to express racial pride, Negro (together with related words such as Negress) has dropped out of favour and now seems out of date or even offensive in both British and US English.Oxford dictionaries.