Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος Μαρτίου και έχει ως στόχο είναι να επανέλθει η ΕΡΤ μέχρι το τέλος Απριλίου.
Όπως επισημαίνουν οι Τυπολογίες, η αντίδραση εστιάζει κυρίως στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν καταργεί τη ΝΕΡΙΤ αλλά ουσιαστικά το μετονομάζει και αποκτά πάλι το σύνολο του προσωπικού που είχε η προηγούμενη ΕΡΤ. Η λειτουργία της νέας ΕΡΤ γίνεται με τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ, στον οποίο αλλάζουν σημαντικά άρθρα. Επίσης, η ΕΡΤ διατηρείται σε μορφή ΔΕΚΟ, γεγονός που την εντάσσει στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών και κατ' επέκταση στην υποχρέωση των ισοσκελισμένων δαπανών – εσόδων.
Έντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι εξομοιώνεται το σύνολο των εργαζομένων της προηγούμενης ΕΡΤ. Όσοι προσλήφθηκαν στη ΝΕΡΙΤ θα συνεχίσουν να εργάζονται στη νέα ΕΡΤ, όπως και όσοι είχαν απολυθεί και δεν είχαν καταθέσει αίτηση πρόσληψης και αγωνίστηκαν για την επάνοδο της ΕΡΤ. Όσον αφορά στην πρόβλεψη για συμψηφισμό των αποζημιώσεων με τον μισθό που θα παίρνουν -κάθε μήνα θα παρακρατείται ένα ποσό- αυτό θα ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με τις Τυπολογίες, βασικό σημείο του σχεδίου είναι και ότι το προσωπικό θα έχει επιχειρησιακή σύμβαση, που θα υπογραφεί στο «πλαίσιο τήρησης των ισοσκελισμένων ισολογισμών» και θα υπόκειται δηλαδή στους όρους των μνημονιακών νόμων της προηγούμενης κυβέρνησης.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός έλεγχος στην ΕΡΤ διατηρείται καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα μέλη της νέας διοίκησης θα επιλεχθούν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με απλή πλειοψηφία έπειτα από πρόταση του αρμόδιου υπουργού. Μάλιστα, σύμφωνα με τους όρους που τίθενται, δεν απαιτείται πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης για τη θέση του προέδρου του ΔΣ. Ο υπουργός θα εγκρίνει επίσης το σχέδιο της διοίκησης για την οργάνωση και τη λειτουργία της νέας εταιρίας.
Δύο ακόμα όργανα θα ελέγχουν τη λειτουργία της ΕΡΤ. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα εποπτεύει το πρόγραμμα και η διοίκηση της ΕΡΤ θα πρέπει να καταθέτει στο ΕΣΡ ετήσια έκθεση πεπραγμένων το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους. Η έκθεση αυτή θα κατατίθεται και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Παράλληλα, εποπτεία, αλλά όχι αποφασιστική, θα έχουν και τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου του Προγράμματος, τα οποία συστήνονται σε εθελοντική βάση στις περιφέρειες της χώρας.
Οι Τυπολογίες επισημαίνουν ότι ο νόμος δεν αναφέρει τίποτε για τη δυνατότητα εσόδων από τη διαφήμιση, ενώ τα έσοδα θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται το σημερινό, το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζεται με υπουργική απόφαση.
Οι οργανώσεις εργαζομένων έχουν εκφράσεις τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο. Η ΠΟΣΠΕΡΤ το απέρριψε πλήρως τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν αποσαφηνίζεται η λειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ και των δικτύων εκπομπής. Η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ το έκρινε θετικά μόνο ως πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ζητά να γίνουν αλλαγές άμεσα. Η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ3 επεσήμανε πως δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των εργαζομένων.
Τέλος, αντιδράσεις προκάλεσε και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στους 300 περίπου συμβασιούχους της πρώην ΕΡΤ, οι οποίοι θα έπρεπε να προσληφθούν λόγω των πολλών χρόνων απασχόλησής τους στην εταιρία.
σχόλια