Ως ελεγχόμενη κρατική ραδιοτηλεόραση επανέρχεται η ΕΡΤ

Ως ελεγχόμενη κρατική ραδιοτηλεόραση επανέρχεται η ΕΡΤ Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
8

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος Μαρτίου και έχει ως στόχο είναι να επανέλθει η ΕΡΤ μέχρι το τέλος Απριλίου.

Όπως επισημαίνουν οι Τυπολογίες, η αντίδραση εστιάζει κυρίως στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν καταργεί τη ΝΕΡΙΤ αλλά ουσιαστικά το μετονομάζει και αποκτά πάλι το σύνολο του προσωπικού που είχε η προηγούμενη ΕΡΤ. Η λειτουργία της νέας ΕΡΤ γίνεται με τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ, στον οποίο αλλάζουν σημαντικά άρθρα. Επίσης, η ΕΡΤ διατηρείται σε μορφή ΔΕΚΟ, γεγονός που την εντάσσει στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών και κατ' επέκταση στην υποχρέωση των ισοσκελισμένων δαπανών – εσόδων.

Έντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι εξομοιώνεται το σύνολο των εργαζομένων της προηγούμενης ΕΡΤ. Όσοι προσλήφθηκαν στη ΝΕΡΙΤ θα συνεχίσουν να εργάζονται στη νέα ΕΡΤ, όπως και όσοι είχαν απολυθεί και δεν είχαν καταθέσει αίτηση πρόσληψης και αγωνίστηκαν για την επάνοδο της ΕΡΤ. Όσον αφορά στην πρόβλεψη για συμψηφισμό των αποζημιώσεων με τον μισθό που θα παίρνουν -κάθε μήνα θα παρακρατείται ένα ποσό- αυτό θα ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τις Τυπολογίες, βασικό σημείο του σχεδίου είναι και ότι το προσωπικό θα έχει επιχειρησιακή σύμβαση, που θα υπογραφεί στο «πλαίσιο τήρησης των ισοσκελισμένων ισολογισμών» και θα υπόκειται δηλαδή στους όρους των μνημονιακών νόμων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός έλεγχος στην ΕΡΤ διατηρείται καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα μέλη της νέας διοίκησης θα επιλεχθούν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με απλή πλειοψηφία έπειτα από πρόταση του αρμόδιου υπουργού. Μάλιστα, σύμφωνα με τους όρους που τίθενται, δεν απαιτείται πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης για τη θέση του προέδρου του ΔΣ. Ο υπουργός θα εγκρίνει επίσης το σχέδιο της διοίκησης για την οργάνωση και τη λειτουργία της νέας εταιρίας.

Δύο ακόμα όργανα θα ελέγχουν τη λειτουργία της ΕΡΤ. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα εποπτεύει το πρόγραμμα και η διοίκηση της ΕΡΤ θα πρέπει να καταθέτει στο ΕΣΡ ετήσια έκθεση πεπραγμένων το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους. Η έκθεση αυτή θα κατατίθεται και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Παράλληλα, εποπτεία, αλλά όχι αποφασιστική, θα έχουν και τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου του Προγράμματος, τα οποία συστήνονται σε εθελοντική βάση στις περιφέρειες της χώρας.

Οι Τυπολογίες επισημαίνουν ότι ο νόμος δεν αναφέρει τίποτε για τη δυνατότητα εσόδων από τη διαφήμιση, ενώ τα έσοδα θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται το σημερινό, το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζεται με υπουργική απόφαση.

Οι οργανώσεις εργαζομένων έχουν εκφράσεις τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο. Η ΠΟΣΠΕΡΤ το απέρριψε πλήρως τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν αποσαφηνίζεται η λειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ και των δικτύων εκπομπής. Η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ το έκρινε θετικά μόνο ως πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ζητά να γίνουν αλλαγές άμεσα. Η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ3 επεσήμανε πως δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των εργαζομένων.

Τέλος, αντιδράσεις προκάλεσε και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στους 300 περίπου συμβασιούχους της πρώην ΕΡΤ, οι οποίοι θα έπρεπε να προσληφθούν λόγω των πολλών χρόνων απασχόλησής τους στην εταιρία.

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Baby Reindeer: «Αν περνάτε δύσκολες στιγμές, συνεχίστε να αγωνίζεστε και όλα θα πάνε καλά»

TV & Media / Baby Reindeer: «Συνεχίστε να αγωνίζεστε και τα πράγματα θα πάνε καλά» είπε στα Emmy ο δημιουργός της σειράς

«Πριν 10 χρόνια ήμουν πεσμένος και ξεπεσμένος, ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να φτιάξω τη ζωή μου» ήταν το μήνυμα του δημιουργού της σειράς, Ρίτσαρντ Γκαντ
LIFO NEWSROOM
Παρουσιάστρια του BBC «κόλλησε» στο κινητό και άρχισε να σκρολάρει on air για ένα ολόκληρο λεπτό

TV & Media / Παρουσιάστρια του BBC ήταν on air για ένα ολόκληρο λεπτό αλλά δεν το ήξερε και σκρόλαρε στο κινητό

Η 46χρονη Αννίτα ΜακΒέι κοκκίνισε εμφανώς όταν συνειδητοποίησε ότι οι μεσημεριανές ειδήσεις είχαν «παγώσει» για ένα ολόκληρο λεπτό και οι τηλεθεατές την έβλεπαν να είναι «κολλημένη» στο κινητό της
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Δηλαδή τα ιδιωτικά κανάλια, (ιδιαίτερα τα 5-6 μεγάλα) υπηρετούν τη σωστή πληροφόρηση και την αληθινή είδηση; Όταν ανήκουν στους ίδιους μεγαλοεπιχειρηματίες που με τις υπερκοστολογήσεις, τους στημένους διαγωνισμούς και τα λαδώματα σε πολιτικούς, διαμόρφωσαν ένα σάπιο κατεστημένο, που συνέβαλε στην κρίση;Το ότι τα κανάλια αυτά, τα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, πολύ πιο ακριβά από τη δημόσια τηλεόραση, το γνωρίζει κανείς;Από την έναρξη της λειτουργίας τους έως σήμερα δεν έχουν πληρώσει άδειες και φυσικά δεν έχουν καταβάλει τους φόρους από τα έσοδα των διαφημίσεων, για να φτιάξουν έτσι ένα στρατό μεγαλοδημοσιογράφων με υπερβολικές αμοιβές, που προωθεί τα συμφέροντα τους, καθώς και των φίλων-συνεργατών τους πολιτικών. Αυτή την ιδιωτική τηλεόραση, ευχαριστώ αλλά δεν τη θέλω. Και η κυβέρνηση, να κάνει επιτέλους πράξη αυτό που υποσχέθηκε και να απαιτήσει τις οφειλές των καναλιών, προς όφελος του λαού.
Αν κανετε μια ερευνα,θα δειτε οτι η ερτ σε παλαιοτερες εποχες-και ομιλω για λιγοτερο απο δεκαετια-εβγαζε κατα...95% το συνδικαλιστικο οργανο του πασοκ....Τωρα ολοι αυτοι οι βυσματιες,καλοπληρωμενοι πασοκοι,το παιζουν συριζαιοι και αριστεροι και θυμηθηκαν το υγιες δημοσιο και το αγωνιστικο πνευμα.Αλλα να μην ανησυχουν,δεν χρειαζονται να κανουν και πολλα...Ακριβως επειδη ο συριζα δειχνει να εχει μαθει απο το σταλινικο παρελθον,η ερτ θα γινει πολυ πιο καλο κυβερνητικο φερεφωνο απο καθε αλλη φορα...ετσι,για την πρωτη φορα αριστερα...
Δεν θέλω δημόσια ενημέρωση.Δεν θέλω να πληρώνω χαράτσια για την ΕΡΤ.Δεν θέλω να πληρώνω τους δημοσιογράφους με 200 χιλιάδες τον χρόνο για να μου λένε αυτά που θέλουν οι μεγάλοι να ακούσω.Δεν θέλω να πληρώνω έναν συντηρητή φωτοτυπικού μηχανήματος με 6 χιλιάρικα τον μήνα λες κι είναι πρόεδρος του Αρείου Πάγου.Δεν θέλω να πληρώνω ένα απλό ηχολήπτη που χε βύσμα στην Κορώνη με 3 χιλιάρικα τον μήνα ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι την ίδια στιγμή πληρώνονται με 550 ευρώ.Δεν θέλω να πληρώνω τα ντουζ πουάντ της Κύπρου στη Γυφτοβίζιον με εκατομμύρια ευρώ την ώρα που ο κόσμος συνωστίζεται στα συσσίτια για ένα κομμάτι ψωμί.Δεν θέλω να πληρώνω τον τον Τζόνι Καλημέρη 300 χιλιάρικα για τη βοήθειά του στην ΕΡΤ.Δεν θέλω να πληρώνω τα 6 λογιστήρια της ΕΡΤ.Δεν θέλω να πληρώνω τα δικαιώματα του ποδοσφαίρου 6 φορές περισσότερο από όσο δίνουν προσφορά τα ιδιωτικά κανάλια, για να βλέπω το ποδόσφαιρο από την ΕΡΤ χωρίς περιγραφή επειδή οι δημοσιογραφάρες του Αθλητικού που παίρνουν απο 60 χιλιάρικα το χρόνο και πάνω ο καθένας αλλά δεν τα βρίσκουν στο ύψος της κυριακάτικης εξτρά αποζημίωσης τους!Δεν θέλω να πληρώνω μισθούς συνεργείων της ΕΡΤ και τελικά η παραγωγή να δίνεται έξω επειδή και καλά "δεν συμφέρει".Δεν θέλω να πληρώνω τις μίζες των πολιτικών για τις προμήθειες υλικού της ΕΡΤ από κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.Δεν θέλω να πληρώνω τις προμήθειες υλικού της ΕΡΤ 6 φορές περισσότερο από όσο αξίζουν στο εμπόριο.Φτάνει. Πλέον δεν υπάρχει το "δεν θέλω".Τώρα υπάρχει το "δεν έχω"!Αει σιχτίρ με τη ΝΕΡΙΤ και την ΕΡΤ.Κλείστε το το μπορντέλο και να μην ξανανοίξει ποτέ.
Δεν θέλω να πληρώνω τα ντουζ πουάντ της Κύπρου στη Γυφτοβίζιον με εκατομμύρια ευρώ την ώρα που ο κόσμος συνωστίζεται στα συσσίτια για ένα κομμάτι ψωμί. ---> που κολλάνε τα συσσίτια με την eurovision? Πρώτα απ΄όλα έχουμε πει εκατομμύρια φορές ότι δεν ξοδεύουμε τίποτα για τον διαγωνισμό αφού η βραδιά του ελληνικού τελικού γίνεται από το MAD και τα έξοδα της αποστολής από δισκογραφική. Επιπλέον τα συνολικά έσοδα είναι κατα πολύ περισσότερα από τα έξοδα (διαφημίσεις, έσοδα από televoting κτλπ).
Δεν νοείται χώρα χωρίς δημόσια τηλεόραση!Το ότι εδώ δεν λειτουργεί ως ανεξάρτητος δημόσιος φορέας ως όφειλε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε δημόσια τηλεόραση.
"Μάλιστα, σύμφωνα με τους όρους που τίθενται, δεν απαιτείται πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης για τη θέση του προέδρου του ΔΣ".Τι να το κάνει το πτυχίο?Τόσο δύσκολο είναι να λες συνέχεια μάλιστα κ.Πρωθυπουργέ?