FAS: Ο Σόιμπλε προειδοποιεί για ξαφνική χρεοκοπία της Ελλάδας

FAS: Ο Σόιμπλε προειδοποιεί για ξαφνική χρεοκοπία της Ελλάδας Facebook Twitter
5

Για ξαφνική χρεοκοπία της Ελλάδας προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

«Η εμπειρία σε άλλα μέρη του κόσμου έχει δείξει ότι μία χώρα μπορεί ξαφνικά να ολισθήσει σε πτώχευση», δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα, ενώ δεν θέλησε να κάνει εικασίες για μία πιθανή ημερομηνία.

FAS: Ο Σόιμπλε προειδοποιεί για ξαφνική χρεοκοπία της Ελλάδας Facebook Twitter

Σε ερώτηση αν η γερμανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τόνισε ότι «υπάρχουν ερωτήσεις που δεν μπορεί να απαντήσει ένας υπεύθυνος πολιτικός». Τόνισε ωστόσο ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπό λογικές προϋποθέσεις.

Ακόμα, δήλωσε ότι δεν περιμένει μία τελική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. «Δεν προβλέπω ότι μέχρι τότε θα έχουν λυθεί τα πάντα», είπε.

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σόιμπλε είπε ότι «και οι δυο μας είμαστε υπουργοί Οικονομικών και φέρουμε ευθύνες, και συνεργαζόμαστε καλά». «Τα μέσα ενημέρωσης έκαναν τον Βαρουφάκη σούπερ σταρ και τώρα τον αποδομούν. Και το ένα και το άλλο είναι λάθος», τόνισε.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Οι νόμιμες χρεοκοπίες σπάνια είναι ξαφνικές. Μόνο αυτές που είναι εγκληματικές ή αυτές που έρχονται μετά από εκβιασμούς και αστραπή τελεσίγραφο.Η παγκόσμια κρίση του τραπεζικού συστήματος και της κτηματομεσιτικής αγοράς ξεκίνησε μετά από χρόνια υπερβολών στα κριτήρια αξιολόγησης δανείων. Στην τελική φάση πριν την κρίση υπήρξε μια ατυχής απόφαση Κεντρικής Τράπεζας (των ΗΠΑ) να εγκαταλείψει μια μεγάλη τράπεζα (την Λήμαν) που χρεοκόπησε.Πίστεψαν ότι αυτή η απόφαση δεν θα είχε μεγάλο κίνδυνο στο σύστημα. Μια κάλυψη ελλείμματος 20 δις όμως εξελίχθηκε σε μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης τραπεζών. Μια προεκτεταμένη σε χρόνο και μέγεθος κρατική χρηματοδότηση τραπεζών και αγοράς ομολόγων από το κράτος αρκετών τρις.Όλα αυτά συνέβησαν πριν από μερικά χρόνια. Αρκετά πρόσφατα. Ο Σόιμπλε και ο διευθυντής της ΕΚΤ Τρισέ πίστευαν τότε λανθασμένα ότι η τραπεζική κρίση δεν θα μεταδοθεί από τις ΗΠΑ στην ΕΕ. Ο Σόιμπλε τώρα πιστεύει ότι μια χρεοκοπία χώρας της Ευρωζώνης και μάλιστα ξαφνική δεν θα έχει τον ανάλογο αντίκτυπο στο οικονομικό σύστημα της Ευρώπης;Αυτό ο άνθρωπος έχει γίνει επικίνδυνος για όλη τη Ευρώπη. Στην προσωπική του αντιπαλότητα και υποτίμηση των Ελλήνων συνομιλητών του, δεξιών και αριστερών, έχει χάσει την σημερινή πραγματικότητα και τις τεράστιες ευθύνες του στο μέλλον της Γερμανίας και της ΕΕ.Το συνολικό κρατικό χρέος των τριών πιο χρεωμένων αριθμητικά χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι 6 τρις ευρώ κρατικών ομολόγων! Σε περίπτωση κρίσης αξίας κρατικών ομολόγων, κάθε αύξηση μόνο 1% στο επιτόκιο των Ευρωπαϊκών 10ετών ομολόγων φέρνει πτώση στην αξία τους μεγέθους 200 δις ευρώ! Αν μάλιστα διαφανεί ότι το ευρώ θα χάσει περαιτέρω την αξία του σε σχέση με το δολάριο, το ξεπούλημα και η πτώση της αξίας των Γερμανικών, Γαλλικών, Ιταλικών ομολόγων θα φτάσει στο σημείο παροξυσμού.Διάλυση του Ευρώ και της ΕΕ;Οι πιθανότητες είναι μικρές για μια τέτοια καταστροφή, αν οι πολιτικοί και οικονομικοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σώας τας φρένας στην αντιμετώπιση των Ελληνικών προβλημάτων δανειοδότησης. Οι αγορές ομολόγων πρόσφατα, τις τελευταίες δέκα μέρες, δείχνουν μία δραστική αύξηση αυτού του κινδύνου. Η χειρότερη σε ασφάλεια επένδυσης αγορά αυτή την στιγμή είναι τα Ευρωπαϊκά ομόλογα, κρατικά ή ιδιωτικά, ή αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε τέτοια ομόλογα.Οι ΗΠΑ και το δολάριο είναι η πιο ασφαλής επένδυση!Γιατί;Δεν έχουν σαν υπεύθυνο των Οικονομικών τους κάποιο απομονωμένο από την πραγματικότητα extreme ιδεολόγο σαν τον κύριο Σόιμπλε.
Και η δικια μας εμπειρια τοσα χρονια ειναι πως μας εκφοβιζεις και δεν μας σεβεσαι σαν λαο. Τρομολαγνε,που σε επιασε και ευαισθησια για τον Βαρουφακη...Σωπα σωπα,μην κλαις αλλο!
Ενω στην πραγματικότητα ουδείς λογος ανησυχιας υπάρχει, έτσι? Θα σας πω μονο, οτι το 2009 όταν κάποιοι ευρωπαίοι προειδοποιούσαν οτι θα χρεοκοπησουμε, εμείς ψηφισαμε ΓΑΠ γιατί μας είπε λεφτά υπαρχουν. Στον αμέσως επόμενο τόνο χρεομοπησαμε όντως, έστω και ελεγχομενα. Στη θέση σας θα προσπαθούσα να μάθω κάτι απ'αυτο.
Κύριε Σοίμπλε και λοιποί,γκώσανε τα α@χδι@ μας με την απότομη,κατακόρυφη,ολική,μέση,υποπρουποθέσεις,εναλλακτική,διπλονομισματική,οργανική,βιολογική,ολισθηρήεπώδυνη επικείμενη χρεοκοπία τα τελευταία 6,7 χρόνια.