Ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ και το δημοψήφισμα

Ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ και το δημοψήφισμα Facebook Twitter
3

Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την ελληνική κυβέρνηση η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος με θέμα ενδεχόμενη συμφωνία με τους πιστωτές της για μεταρρυθμίσεις έναντι μετρητών ώστε να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα προσερχόμενος  στο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε αφήστε τη να κάνει δημοψήφισμα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών .

«Αυτό θα μπορούσε μάλιστα να φανεί χρήσιμο σαν μέτρο προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός κατά πόσο είναι έτοιμος να δεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή κατά πόσο επιθυμεί κάτι διαφορετικό». ήταν η δήλωση του Σόιμπλε που προκάλεσε αίσθηση.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι μικρή έως μηδαμινή και ότι μόνο ο καιρός έχει βελτιωθεί. Εναπόκειται στην Αθήνα να εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα προκειμένου να αποδεσμευτεί η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.

Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι το τέλος Ιουνίου οπότε τελειώνει η παράταση, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Βρυξελλών.

Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας. Όπως υπογράμμισε οποιαδήποτε απόφαση για δημοψήφισμα ανήκει στους Έλληνες πολιτικούς. «Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν με ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, πρόσθεσε πως περιμένει να ακούσει τι έχουν να πουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά και το τι θα πρέπει «να αναμένουμε για τις επόμενες εβδομάδες». Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση δεν υπάρχει κάποιο τελικό αποτέλεσμα το οποίο μπορούν να συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο στόχος θα είναι να αποτιμήσουν τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε πάντως, πως φαίνεται οι διαπραγματεύσεις να είναι σε πιο θετική κατεύθυνση από την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει η πολιτική βούληση, έτσι ώστε να μπει η Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Οικονομία / Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Αυξήσεις για τους σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων - Οι 12 αυξήσεις αποδοχών για μισθωτούς - Πόσο ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά - Όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Εγω φωνάζω Ναι (!) σε δημοψήφισμα, τουλάχιστον μετά να μην εχω τον καθε Ελληνάρα να κλαψο.....και να λέει για τις κυβερνήσεις τους Γερμανούς οτι του τα πήραν ολα και να καταλήξει "αγανακτισμένος " κλπ. Τουλάχιστον θα εχουμε κατι σταθερο στο τι "θέλουμε" σαν χωρα.
Είναι προφανές και όσο περνάει ο χρόνος γίνεται προφανέστερο. Οι εξτρεμιστές συντηρητικοί της Ευρώπης δεν θέλουν πραγματικά μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Μία συμφωνία που να κάνει το χρέος βιώσιμο. Ο Σόιμπλε και το μαθητούδι του ο Ντάισελμπλουμ έχουν ένα πρωταρχικό σκοπό που δεν δείχνει καθόλου καλή θέληση. Η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ, αλλά με την Ελληνική κυβέρνηση, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή, να παίρνει την απόφαση της εξόδου και την πολιτική ευθύνη στα μάτια της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Παλιά Μακιαβελικά κόλπα που τα έχουν καταπιεί ο πολλές φορές ο Γερμανικός λαός. Δεν είναι οι Γερμανοί ηγέτες και πολιτικοί υπεύθυνοι που άρχισαν τον Α' και Β' παγκόσμιο Πόλεμο αλλά κάποιοι άλλοι, Σέρβοι, Εβραίοι, Πολωνοί.Όταν αυτή η απύθμενη αλαζονεία τους και απόρριψη ευθύνης αφήσει πίσω καταστροφή και στάχτες, διάλυση του Ευρώ και ΕΕ θα είναι πια θέμα χρόνου, η Ελλάδα θα είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος.Ο Σόιμπλε δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Ομολογεί ότι αυτός έπεισε παρασκηνιακά τον Παπανδρέου να πάει σε δημοψήφισμα αντίθετα με τις επίσημες δηλώσεις και θυμό Μέρκελ και Σαρκοζί. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι του υποσχέθηκε. Τέτοιες "επίσημες" υποσχέσεις που δεν είναι υπογεγραμμένες δεν έχουν καμιά αξία. Η υπογραφή των μνημονίων, με την Ελλάδα να είναι υποχρεωμένη να υπακούει τα δικαστήρια μιας ξένης χώρας, θα μας κοστίσει ακριβά στο μέλλον. Ανεξάρτητα αν θα γίνει κάποια προσωρινή συμφωνία ή όχι αυτό το καλοκαίρι.