Δεν είναι ρίσκο, είναι άλμα στο κενό

Δεν είναι ρίσκο, είναι άλμα στο κενό Facebook Twitter
Φωτ.: Εuropean Union
36

Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα δεν είναι απλώς μια κίνηση πολιτικού ρίσκου. Μοιάζει περισσότερο με άλμα στο κενό. Με μια επιλογή που, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά της, τον εγκλωβίζει σε μια περιδίνηση από την οποία πολύ δύσκολα θα βγει κερδισμένος.

Αν κερδίσει το ΝΑΙ, ο ίδιος ο Τσίπρας προδιέγραψε μόνος του το μέλλον του ιδίου και της κυβέρνησής του. Η αριστερή παρένθεση θα έχει αποτελέσει αυτοεκπληρούμενη προφητεία και μάλιστα με απόφαση του ιδίου και παρά το γεγονός ότι μέχρι και πριν λίγες ημέρες απολάμβανε πλατιά και ευρεία λαϊκή στήριξη.

Το δημοψήφισμα αποτελεί ένα κολοσσιαίο πολιτικό σφάλμα από το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί εξαιρετικά να απεγκλωβιστεί. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η δική του τύχη, αλλά οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη χώρα.

Όμως και στην περίπτωση που κερδίσει το ΟΧΙ, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα το αποτέλεσμα να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά τα οποία επιδιώκουν οι υποστηρικτές του. Να επιφέρει δηλαδή μεγαλύτερη λιτότητα, πιο βαθιά ύφεση, κοινωνική κρίση και εν τέλει να αποδυναμώσει τόσο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αλλά και την πολιτική ισχύ της κυβέρνησης.

Και εξηγώ γιατί:
Ακόμα και αν δεχτούμε ότι δεν απαντάμε στο δίλημμα "Ευρώ η δραχμή" και υποθέσουμε ότι την επόμενη μέρα θα έχουμε ξανά διαπραγματεύσεις (το οποίο – επαναλαμβάνω – δεν είναι καθόλου δεδομένο, αλλά ας το θεωρήσουμε ως τέτοιο για την οικονομία της συζήτησης) όλο το σκεπτικό που λέει «πείτε ΟΧΙ για να διαπραγματευτώ πιο δυναμικά», είναι προβληματικό. Είναι επανάληψη της ίδιας αποτυχημένης λογικής ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να μη δεχτούν τις προτάσεις μας" και τα "τσίκεν γκέημ" του κ. Βαρουφάκη, η οποία μας έφερε ως εδώ. Με κλειστές τράπεζες, την οικονομία στον πάγο και τους ηλικιωμένους να ταλαιπωρούνται στις ουρές. Της ίδιας τακτικής του περασμένου 5μηνου η οποία ένα πρόβλημα που τον περασμένο χειμώνα λυνόταν με μέτρα 2 δις (1 δις το e-mail Χαρδούβελη και 1 δις που ζητούσαν οι δανειστές), μας οδήγησε στα 8 δις που πρότεινε ο ίδιος ο Τσίπρας.

Η λύση μετά το «Όχι» ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ διότι η κατάσταση στη χώρα θα έχει γίνει ακόμα χειρότερη.


Η ύφεση θα έχει μεγαλώσει μετά από όλη αυτή την κρίση και το χρόνο που θα πάρει για να αποκατασταθεί η ηρεμία. Το έλλειμμα στα κρατικά ταμεία θα είναι μεγαλύτερο, άρα και τα ποσά που θα χρειαστούν για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Το ίδιο το κράτος δεν θα έχει σάλιο ούτε για τα απαραίτητα.


Δεδομένου ότι το ελληνικό κράτος θα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, χωρίς καμία πρόσβαση σε δανεισμό η κυβέρνηση αναγκαστικά θα πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές περικοπές μισθών και συντάξεων υπό την πίεση της ασφυξίας και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούμε σε καταστάσεις κοινωνικά έκρυθμες.

Η διαπραγματευτική μας θέση συνεπώς θα είναι πιο αδύναμη διότι εμείς θα είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, καθώς κάθε μέρα που θα περνάει η χώρα θα απειλείται με απόλυτη κατάρρευση.


Εκτός αν υπάρχει έστω και ένας που να φαντάζεται ότι φύγαμε μόνοι μας από τις διαπραγματεύσεις, απορρίψαμε την πρόταση, κάναμε μπάχαλο όλη την ευρωζώνη, είπαμε τους εταίρους μας «οικονομικούς δολοφόνους», «εκβιαστές», «εχθρούς της δημοκρατίας» και μετά θα έρθουν να μας επιβραβεύσουν με μια καλύτερη συμφωνία και θα μας δώσουν και 2-3 δις παραπάνω για ψυχική οδύνη;

Το αποτέλεσμα όμως εγκλωβίζει τον κ. Τσίπρα και σε εσωκομματικό επίπεδο.


Όλοι γνωρίζουν ότι ένας από τους λόγους που πήγαμε στο δημοψήφισμα είναι ότι το πακέτο 8 δις δεν πέρναγε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τους «σκληρούς» του κόμματός του. Θα περάσει τώρα, με ένα καταγεγραμμένο ΟΧΙ σε εθνικό δημοψήφισμα;


Ακόμα και αν ο Πρωθυπουργός επιχειρήσει μια απότομη στροφή, οι υποστηρικτές του που μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουν πολωθεί, θα στοιχηθούν πίσω του σαν να μην τρέχει τίποτα; Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να πάθει ό,τι και η ΝΔ τον Νοέμβριο του 2011, όταν μέσα σε ένα βράδυ ο κ. Σαμαράς μετετράπη από ηγέτη του αντιμνημονιακού αγώνα σε κυβερνητικό εταίρο μνημονιακής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να χάσει το 40% των βουλευτών και των ψηφοφόρων της.

Το δημοψήφισμα αποτελεί ένα κολοσσιαίο πολιτικό σφάλμα από το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί εξαιρετικά να απεγκλωβιστεί. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η δική του τύχη, αλλά οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη χώρα.

36

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ