Ο οικονομικός ρεπόρτερ Γιώργος Δημητρομανωλάκης με σημερινό του ρεπορτάζ φωτίζει το άγνωστο παρασκήνιο της επιμονής του Βαρουφάκη για Δραχμή, δημοσιεύοντας αυτό που φέρεται να είναι το ημέιλ/σχέδιο των συνεργατών του πρώην Υπουργού. Η δημοσίευση που έγινε στην εφημερίδα Παραπολιτικά και το σάιτ Risky Games έχει ήδη προκαλέσει αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση ούτε απ' την κυβέρνηση, αλλά ούτε και απ' τον Γ. Βαρουφάκη.
Ακολουθουν αποσπάσματα απ' το ρεπορτάζ του κ. Δημητρομανωλάκη.
Από τις αρχές της Άνοιξης και υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας ο Γ. Βαρουφάκης και η ομάδα του σχεδίαζαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, τη μετάβαση σε διπλό νόμισμα με την έκδοση ΙΟU's και τις συνέπειες της επιστροφής στην δραχμή.
Το σχέδιο λέγεται ότι περιήλθε σε γνώση και του Προέδρου της Δημοκρατίας μέρες πριν την ανακοίνωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και όχι μόνον απορρίφθηκε αλλά έκτοτε ο κ. Παυλόπουλος σε όλες τις συναντήσεις με πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και κοινωνικούς φορείς μιλούσε διαρκώς για την ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ και τον στενό πυρήνα της Ε.Ε.
Το βράδυ της 5ης Ιουλίου κι ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν στις πλατείες για το 62% στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε το συγκεκριμένο σχέδιο σε μια κλειστή ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου αποτελούμενη από κορυφαίους υπουργούς μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γ. Δραγασάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος Γ. Σταθάκης, Π. Λαφαζάνης και Ν. Παπάς για την εφαρμογή του σχεδίου του αλλά αυτοί το απέσυραν από το τραπέζι.
"Το mail της νέας δραχμής"
«We're talking about a process of rationing» (μιλάμε για μια διαδικασία με δελτίο). Η φράση αυτή στα αγγλικά που παραπέμπει σε περίοδο του Β παγκοσμίου Πολέμου δεν περιέχεται σε κάποιο έγγραφο της εποχής εκείνης. Περιέχεται σε ένα email του 2015 που «έφυγε» από το PC στενού συνεργάτη του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη προς κάποια κυρία στο εξωτερικό ονόματι Nαντίνα B.
Το έγγραφο αυτό που είδε η εφημερίδα "Παραπολιτικά" και η ιστοσελίδα "RiskyGames.gr" με την υπόσχεση όμως να μην αποκαλύψουν ολόκληρο το περιεχόμενο τους, έχει ημερομηνία 24 Μαρτίου 2015. Τα δυο άτομα που αλληλογραφούν είναι βέβαιο όπως ισχυρίζεται ο άνθρωπος που έχει το email στην κατοχή του ότι βρεθήκαν στον στενό πυρήνα του τέως υπουργού οικονομικών από την Άνοιξη του 2015 έως την ημέρα αποπομπής του υπουργού και προετοίμαζαν με απόλυτη μυστικότητα την διαδικασία για την μετάβαση από το ευρώ στην νέα δραχμή.
"Το περιεχόμενο του email είναι συγκλονιστικό."
Για την ακρίβεια το e-mail αναφέρει ότι: «Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ελέγχους κεφαλαίων και άμεσα έλεγχο στις τράπεζες. Θα πρέπει να μελετηθεί το μοντέλο της Κύπρου καθώς δεν υπάρχει άλλο πρόσφατο παράδειγμα σε μια προηγμένη οικονομία. Τα capital Controls είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσουν για πολλούς μήνες . Επίσης θα πρέπει να προσδιοριστεί η ισοτιμία του νέου νομίσματος πάνω στο ευρώ . Θα πρέπει να προσληφθούν εκατοντάδες δικηγόροι καθώς τα συμβόλαια σε ξένο νόμισμα θα είναι προβληματικά. Θα πρέπει να «παρκαριστούν» σε κάποιους ειδικούς λογαριασμούς και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη διάρκεια του χρόνου. Όσον αφορά τις τράπεζες η εθνικοποίηση τους επιβάλει την λαϊκή συμμέτοχη με την συμμετοχή των εργαζομένων. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των τραπεζών θα πρέπει να έχουν καίριο ρόλο στην διοίκηση».
Συμμαχίες
«Ήδη δημιουργούμε μηχανισμούς που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα έλλειψης προσφοράς. Στην ενέργεια η χώρα έχει μεγάλη δυναμικότητα στην παραγωγή ηλεκτρισμού, είναι κοντά στην αυτάρκεια. Οι ελλείψεις θα είναι στις μεταφορές στα καύσιμα, στα τρόφιμα, και στα φάρμακα... δεν θα είναι μια ευχάριστη περίοδος . Και εκεί το δελτίο θα είναι αναγκαίο» λέει σε κάποιο άλλο σημείο το περίφημο email. Επίσης τονίζεται το πόσο είναι αναγκαίο στη διαδικασία αυτή να οικοδομηθούν εναλλακτικές συμμαχίες με χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Κίνα και το Ιράν» .
Βέβαια επισημαίνεται ότι βασικά θέματα που δεν είχαν επιλυθεί είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία μιας δεύτερης (μαύρης) αγοράς σε ευρώ, η μαζική αποχώρηση επιχειρήσεων, οι οφειλές σε ξένο νόμισμα που δεν θα μπορούσαν να αποπληρώσουν κάποιες επιχειρήσεις , το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω της χρεοκοπίας και των πάσης φύσεως παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανόνων κλπ. Τα άτομα που αποτελούσαν την ομάδα Βαρουφάκη δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί. Στις ονομασίες των e-mails είχαν ψεύτικα ονόματα άλλα στο email που έχουν στη διάθεση τους τα "Παραπολιτικά" και το «RiskyGames» ο αποστολέας έγραψε το μικρό όνομα της παραλήπτριας (προφανώς εκ παραδρομής).
Η ομάδα εργασίας και ο ρόλος της Roland Berger
Ο κάτοχος του email ανακάλυψε την παραλήπτρια μετά από σχετική έρευνα που έκανε. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 2 άνθρωποι μέσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχαν γνώση των ενεργειών αυτών και προετοίμαζαν το σύστημα για την μετάβαση στην δραχμή. Η ομάδα εργασίας [του Βαρουφάκη] φαίνεται ότι αποτελούνταν Έλενα Παναρίτη και τον Αμερικάνο καθηγητή Τζ. Γκάλμπρειθ, άμεσους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, τον Αμερικανοκορεάτη Γκλεν Κιμ, πρώην μέλος της Lehman Brothers από όπου ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 αλλά και πρώην στελέχους της ομάδας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έως σήμερα επιμένει στην επιστροφή στη δραχμή, τον Ιρανό Σόρος Σαμπαγιατί και τον Τζέφρι Ζακς του πανεπιστημίου της Κολούμπια.
Εκτός των... επίλεκτων του Βαρουφάκη, καθοριστικό ρόλο στην «συγγραφή» και υλοποίηση της «πρότασης δραχμή», φέρεται να ανέλαβε η γερμανική εταιρεία Roland Berger Strategy, με αμοιβή για τις υπηρεσίες της στο σκέλος της συγγραφής και την υποστήριξη στο σκέλος της υλοποίηση το αστρονομικό 1% του ΑΕΠ. Δηλαδή ποσό που ξεπερνά τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς ότι με τα σημερινά δεδομένα το ΑΕΠ της χώρας ξεπερνά τα 180 δισεκατομμύρια ευρώ.
Λέγεται μάλιστα ότι η ίδια εταιρία που ούτως ή άλλως συνεργάζεται με το ελληνικό δημόσιο είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας και την χρεοκοπία του Puerto Rico. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών ο κ. Σόιμπλε ζήτησε από τον Αμερικάνο ομόλογο του να ... «ανταλλάξει» την Ελλάδα με το Πουέρτο Ρίκο! Στην έκθεση-ανάλυση, που αριθμεί περί τις 150 σελίδες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στα αγγλικά, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια ο τρόπος μετάβασης από το ευρώ στη δραχμή και μάλιστα πολύ μεγάλη έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούνταν από την κυβέρνηση αυτή η μετάβαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «project Δραχμή» περιγράφονται με λεπτομέρειες το χρονοδιάγραμμα και η «απόδοσή» του μέρα-μέρα, αλλά και ο τρόπος προσέγγισης των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων: Επαγγελματιών, νοικοκυριών, δανειοληπτών, επιχειρηματιών, ανέργων κλπ.
σχόλια