Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης στην Αμφίπολη

Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης στην Αμφίπολη Facebook Twitter
9

Με το «Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης» της εκδήλωσης Μεσογειακού Αρχαιολογικού Τουρισμού στην Ιταλία, τιμήθηκε η ανασκαφή της Αμφίπολης.

Το Χρυσό Μετάλιο  θα δοθεί σε τελετή που θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου.

Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa», σημειώνει το μνημείο χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος αρχαίος τάφος που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Συνολικά βραβεύτηκαν πέντε ανακαλύψεις του 2015. Τα άλλα τέσσερα αρχαιολογικά ευρήματα ήταν τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Ευρώπη, στην Αγγλία, ο Τάφος Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir, στην Αίγυπτο, ο Τάφος ενός πρίγκιπα των Γαλατών, στη Γαλλία και  το Γενικό Λογιστήριο της Orselina, στην Ελβετία.


»Η ελληνική ομάδα των αρχαιολόγων  με επικεφαλής τον Κατερίνα Περιστέρη έχει βρει το μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση ενώ στη συνέχεια περιγράφεται ο τάφος της Αμφίπολης..

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν υπάρχουν άλλα δωμάτια.Ισως όταν βρεθούν οι πιστώσεις, να ανασκαφεί ολόκληρος ο λόφος. Αυτό που όλοι οι πολίτες πρέπει να περιμένουν ( γιατί αυτοί πληρώνουν ) είναι το φθινώπορο μία έστω πρώτη δημοσίευση της ανασκαφής- όπου θα παρουσιαστούν και τα άλλα ευρήματα - όλα τα ευρήματα- έτσι θα χρονολογηθεί ο τάφος- και τα αποτελέσματα της μελέτης ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ.Οχι μόνον οι έλληνες αλλά ολόκληρη η επιστημονική παγκόσμια κοινότητα περιμένει αυτές τις ανακοινώσεις.Κανονικά πρέπει να τηλεφωνούμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και να απαιτούμε να μάθουμε πότε θα ανακοινωθούν τα σχετικάΕπαναλαμβάνω
χμμμ, δεν γνωρίζω εάν η χρηματοδότηση ήταν από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά σε κάθε περίπτωση μία δημοσίευση θέλει πολύ περισσότερο χρόνο απ΄ότι φαντάζεσαι: αφού γράψουν την εργασία και την υποβάλουν (κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σύντομα ή όχι τόσο σύντομα, ανάλογα με την εργασία) μπορεί να χρειαστεί πάνω απο 1 χρόνο μέχρι να δημοσιευτεί. Επίσης τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα (π.χ. Marie Curie) σου δίνουν 12 μήνες μετά το τέλος τους για να καταθέσεις τα αποτελέσματα, και έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις μέχρι 3 χρόνια εμπάργκο δημοσίευσης. Και προσωπικά πιστεύω ότι η κ. Περιστέρη επικοινώνησε πολύ καλά τη δουλειά της στην κοινωνία. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτό και όχι μόνο σε θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά γενικότερα στην ερευνητική δουλειά που γίνετε στην Ελλάδα (όση απέμεινε)
Μια πρώτη ανακοίνωση (όχι πλήρης δημοσίευση) θα μπορούσε να έχει γίνει στο συνέδριο του Αρχαιολογικού Εργου στη Μακεδονία και Θράκη, όπου οι αρχαιολόγοι της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάζουν κάθε χρόνο στο κοινό την δουλειά τους. Θα μπορούσε τουλάχιστον να γίνει μια πρώτη παρουσίαση της αρχιτεκτονικής και των γλυπτών, μια και τα κινητά ευρήματα χρειάζονται μελέτη και συντήρηση. Η κ. Περιστέρη επέλεξε να μην ανακοινώσει κάτι σχετικό.Μια πλήρης δημοσίευση μπορεί να πάρει και δεκαετίες, ειδικά σε δύσκολα ευρήματα (π.χ στην Βεργίνα ακόμη περιμένουμε την οριστική δημοσίευση).
Μια που τον "βρήκαμε" και μια που τον ξεχάσαμε (όταν πια δεν μας χρειαζόταν στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού). Αλήθεια τις γίνεται με τον συγκεκριμένο τάφο? Οι ανασκαφές σταμάτησαν? Γιατί δεν έχουν προχωρήσει και στις υπόλοιπες αίθουσες?
Εγώ γιατί θυμάμαι το Πανεπιστήμιο Πατρών να κάνει μια "ακτινογραφία" του λόφου, η οποία έδειχνε και άλλες αίθουσες αλλά και ένα επικληνές διάδρομο μεγαλύτερο απο αυτό που βρέθηκε?
Υπάρχει μια υπόγεια αρχαία πόλη κάτω απο τον τύμβο, απλά η δοσιλογική χούντα σταμάτησε να σκάβει για να μην αποσπαστεί ο κόσμος απο τα προβλήματα.Ο λιακό πλέον είναι μπανάλ μπροστά στην πρώτη φορά καμμένος