Είναι νέο τρεντ οι αξύριστες μασχάλες;

Είναι νέο τρεντ οι αξύριστες μασχάλες; Facebook Twitter
12

Η πρακτική της αποτρίχωσης του γυναικείου σώματος στην σύγχρονη εποχή είναι τόσο διαδεδομένη που σχεδόν έχουμε ξεχάσει ότι οι γυναίκες έχουν τρίχες στο σώμα τους. Ωστόσο, μέχρι το 1910 οι γυναίκες στην Ευρώπη και στην Αμερική δεν αποτρίχωναν το σώμα τους, γιατί τα ρούχα που φόραγαν δεν άφηναν και πολλά σημεία ακάλυπτα. Έτσι, δεν το θεωρούσαν απαραίτητο. Στις μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής το αποτριχωμένο σώμα είναι μια πρακτική διαδεδομένη τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες εδώ και εκατοντάδες χρόνια και αποτελεί μέρος της παράδοσής τους και της θρησκείας τους. Στον δυτικό κόσμο όλα άλλαξαν όταν το 1915 το περιοδικό Harpers Bazaar κυκλοφόρησε με εξώφυλλο ένα μοντέλο που φόραγε αμάνικο φόρεμα, είχε τα χέρια της σηκωμένα και οι μασχάλες της ήταν ξυρισμένες. Από τότε το ξύρισμα έγινε μόδα και καθιερώθηκε και όσο τα γυναικεία ρούχα γίνονταν πιο αποκαλυπτικά, τόσο περισσότερα μέρη του σώματος αποτριχώνονταν.

Είναι νέο τρεντ οι αξύριστες μασχάλες; Facebook Twitter

Τους τελευταίους μήνες κάτι έχει αλλάξει και εμφανίζονται γυναίκες στα social media που προτιμούν το φυσικό look του αξύριστου σώματος. Σελέμπριτι όπως η Madonna και η Miley Cyrus, μοντέλα, τραγουδίστριες, φωτογραφίζονται με τρίχες στις μασχάλες και άλλες γυναίκες βάφουν τις τρίχες σε έντονα χρώματα και φωτογραφίζονται χαρούμενες και περήφανες. Το hashtag#pithairdontcare εμφανίζει όλο και περισσότερες φωτογραφίες από κορίτσια σε διάφορες χώρες του κόσμου, κυρίως νεαρής ηλικίας με αξύριστες μασχάλες. Στις 26 Μαΐου η κινέζα Xiao Meili – ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της γυναίκας και την ισότητα των δύο φίλων – ξεκίνησε έναν διαγωνισμό στον οποίο καλεί τις κινέζες να φωτογραφίσουν τις αξύριστες μασχάλες τους και να τις ποστάρουν στο weibo– που είναι το αντίστοιχο twitter στην Κίνα – και η κίνηση αυτή έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση. «Θέλω με αυτόν τον διαγωνισμό να πυροδοτήσω μία συζήτηση για την καθιερωμένη γυναίκεια ομορφιά», δήλωσε στην Guardian η 26χρονη ακτιβίστρια. «Θέλω να θίξω το θέμα ότι το γυναικείο σώμα ανήκει στην ίδια την γυναίκα και θα πρέπει η ίδια να αποφασίζει για το πώς θα είναι και όχι τα κοινωνικά στάνταρ. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αλλάξει η αντίληψη ότι το να έχει η γυναίκα τρίχες στο σώμα της είναι κάτι λάθος και δεν θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το απολίτιστο και το βρώμικο».

Είναι νέο τρεντ οι αξύριστες μασχάλες; Facebook Twitter
Είναι νέο τρεντ οι αξύριστες μασχάλες; Facebook Twitter
Είναι νέο τρεντ οι αξύριστες μασχάλες; Facebook Twitter
Είναι νέο τρεντ οι αξύριστες μασχάλες; Facebook Twitter

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

8 σχόλια
Είναι πια εμφανές πως η σημερινή αριστερή Ελληνική κυβέρνηση του Σύριζα ασκεί μία κάποια επιρροή.Απάντηση του ΚΚΕ:«Είμαστε αντίθετοι με την λογική του Σύριζα της επιμελώς αξύριστης, γυναικείας μασχάλης. Σηκώστε την γροθιά σας και δείξτε τις αξύριστες μασχάλες σας ενάντια στις καπιταλιστικές ιμπεριαλιστικές-πολυεθνικές εταιρίες παραγωγής ξυραφιών. Διαφορετικά δοκιμάστε να ξυριστείτε με ένα κονσερβοκούτι»...
Να και κατι ωραιο!οι γυναίκες εχουν και αυτές τριχες στο σωμα τους people...και η κοινωνια δεν θα πρεπει να τις καταπιεζει δειχνοντας ότι ομορφες είναι αυτές χωρις ίχνος τριχασ πανω τους..πρωσοπικα πιστευω ότι ολοι πρεπει να κανουμε ότι γουστάρουμε...ειτε αντρασ εισαι ειτε γυναικα αν θες ξυρισε ποδια μασχάλες κτλ και αν δεν θες μην το κανεις..
Μπράβο κορίτσια. Και τις μασχάλες αξύριστες, και το εφηβαίο και τα πόδια και μουστάκι να αφήσετε και να κολλήσετε τρίχες στο στέρνο και ταγάρι να πάρετε. Θα είχε κάποιο νόημα να το βουλώσουμε οι άντρες, εάν επρόκειτο για ρεύμα ενάντια στον ετεροκαθορισμό του γυναικείου σώματος και για μια συνειδητή προσπάθεια ενάντια στα σεξουαλικά και σεξιστικά στερεότυπα. Επειδή όμως πρόκειται για μια χιπστερομόδα, καταγέλαστη και γελοία: Κάντε μας τη χάρη ρε κοπελιές! Έλεος δηλαδή!
...Ναι, και τώρα εσύ θέλεις να πείσεις το φιλοθεάμον κοινό ότι αν, όντως, επρόκειτο για «ρεύμα ενάντια στον ετεροκαθορισμό του γυναικείου σώματος και για μια συνειδητή προσπάθεια ενάντια στα σεξουαλικά και σεξιστικά στερεότυπα», θα στεκόσουν αν όχι αλληλέγγυος, τουλάχιστον σιωπηλός εμπρός στον δίκαιο αγώνα των γυναικών αυτών.Τετριμμένο αλλά θα το πω: Μην φας έχουμε γλάρο:-)