Τον περασμένο Απρίλιο το βίντεο με το χιμπαντζή που κατέρριψε ένα ενοχλητικό drone, ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή viral του διαδικτύου. Ωστόσο, όπως γίνεται συνήθως με αυτά τα βίντεο, η διάρκεια ζωή του και δημοφιλία του ήταν σύντομη και μάλλον οι περισσότεροι το έχουν ήδη ξεχάσει. Αυτό δε συνέβη όμως με ομάδα επιστημόνων που εντόπισε στο υλικό κάτι που άξιζε μια δεύτερη ματιά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τους που διεξήχθη αυτούς τους μήνες και περιελάμβανε και άλλο υλικό, η επίθεση ήταν καλά ενορχηστρωμένη και σχεδιασμένη από τη αγέλη του ζωολογικού κήπου και όχι μια αστεία αντίδραση από ένα ξαφνιασμένο ζώο.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι χιμπαντζήδες παρατήρησαν τις κινήσεις του περίεργου για αυτούς αντικειμένου, και μέσα σε λίγα λεπτά σχεδίασαν τον τρόπο αντιμετώπισής του. Στην έρευνα αναφέρεται πως όσο το drone πετούσε πάνω από την έκτασή τους, αυτοί συγκέντρωσαν κλαδιά και σκαρφάλωσαν πάνω στα δέντρα, εκτιμώντας πως θα υπήρχε σημείο προσέγγισης του drone. Σε άλλο σημείο της έρευνας αναφέρεται μάλιστα πως η στάση και η έκφραση του θηλυκού χιμπαντζή που καταρρίπτει το drone, δεν υποδηλώνει φοβισμένο ζώο και δείχνει επιτηδευμένη συμπεριφορά. Πίσω της μάλιστα, διακρίνεται για κάποια στιγμή, ακόμη ένας χιμπαντζής που έχει στήσει καρτέρι σε άλλο σημείο του δέντρου και κρατά επίσης ένα ξύλο.
"Η χρήση του ραβδιού ως όπλο σε αυτό το πλαίσιο ήταν μια μοναδική καταγραφή", σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης Jan van Hooff . "Φαινόταν σκόπιμη, δεδομένης της απόφασης να μεταφερθεί και να κρατηθεί στα χέρια του ζώου μέχρι την ώρα που θα χρησιμοποιούνταν για την επίθεση" συμπληρώνει.
Οι ερευνητές λένε ότι το βίντεο κατέγραψε ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα χρήσης εργαλείων από πρωτεύοντα - κάτι το οποίο κάνουν τακτικά - αλλά εδώ προσθέτει στοιχεία στην απόδειξη πως οι χιμπατζήδες είναι σε θέση να σχεδιάσουν τις δράσεις τους.
Οι χιμπατζήδες που πρωταγωνιστούν στο βίντεο του ολλανδικού ζωολογικού κήπου έχουν αποδεδειγμένα καταγραφεί να χρησιμοποιούν χωρίς καμιά παρότρυνση 13 διαφορετικούς τύπους εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων ξύλων και βράχων, σημειώνει η μελέτη.
σχόλια