ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ανθρώπινοι εγκέφαλοι συνδέθηκαν μέσω Ίντερνετ και έπαιξαν παιχνίδι

Ανθρώπινοι εγκέφαλοι συνδέθηκαν μέσω Ίντερνετ και έπαιξαν παιχνίδι Facebook Twitter
1

Πρόκειται ίσως «για το πιο πολύπλοκο πείραμα επικοινωνίας ανθρωπίνων εγκεφάλων μέχρι σήμερα», όπως δήλωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ψυχολογίας Αντρέα Στόκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One".

Δύο άνθρωποι που δεν βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, έπαιξαν ένα παιγνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους. Ο ένας έκανε μια ερώτηση και μετά μάντευε την απάντηση που σκεφτόταν ο άλλος. Αυτό κατέστη εφικτό όχι με τηλεπάθεια, αλλά με τη σύνδεση των δύο εγκεφάλων μέσω του... Ιντερνετ.


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το εντυπωσιακό πείραμα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που πέτυχαν την απευθείας σύνδεση των εγκεφάλων των δύο εθελοντών, μεταδίδοντας μέσω διαδικτύου σήματα από τον έναν στον άλλο. Είναι η πρώτη φορά που δύο άνθρωποι συνδέονται νοητικά εξ αποστάσεως και ο ένας μαντεύει με σχετική ακρίβεια τι έχει ο άλλος στο μυαλό του.


Πέντε ζεύγη εθελοντών απείχαν μεταξύ τους ενάμισι χιλιόμετρο, καθώς βρίσκονταν σε δύο διαφορετικά εργαστήρια, και έπαιξαν 20 γύρους ενός παιγνιδιού ερωταπαντήσεων. Το ποσοστό επιτυχίας (σωστού μαντέματος) ήταν 72%.


Η ίδια ερευνητική ομάδα ήταν η πρώτη που το 2013 είχε δείξει πειραματικά ότι είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία απομακρυσμένων ανθρωπίνων εγκεφάλων μέσω διαδικτύου. Αλλοι επιστήμονες έχουν μέχρι σήμερα συνδέσει εγκεφάλους πειραματόζωων, καθώς επίσης έχουν μεταδώσει σήματα από ανθρώπινο εγκέφαλο σε ζώο μέσω ηλεκτροδίων.


Οι ερευνητές ήδη εξερευνούν τη δυνατότητα πρακτικών εφαρμογών, όπως να μεταφέρουν σήματα από έναν υγιή εγκέφαλο σε έναν που έχει υποστεί βλάβη (π.χ. μετά από εγκεφαλικό ή από τραύμα) ή ακόμη να μεταφέρουν γνώσεις απευθείας από τον εγκέφαλο ενός δασκάλου στον εγκέφαλο ενός παιδιού!

1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
"[...] ή ακόμη να μεταφέρουν γνώσεις απευθείας από τον εγκέφαλο ενός δασκάλου στον εγκέφαλο ενός παιδιού."Το 'λέγαν "Τα Σαΐνια" πριν το μιλένιουμ, αλλά ποιος τα άκουγε.