Στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε απόψε η εκδήλωση με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» η οποία διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά Αμφίπολης, κατά το χρονικό διάστημα 2012 μέχρι και 2014, καθώς επίσης και η γεωφυσική και γεωλογική έρευνα στον τύμβο.
Η σημαντικότερη ανακοίνωση της βραδιάς ήταν όμως η αποκάλυψη του ενοίκου του ταφικού μνημείου Αμφίπολη η οποίος απασχόλησε την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη για πάνω από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Μιχάλης Λεφαντζής και η επικεφαλής τς ανασκαφής κα Περιστέρη ο Μέγας Αλέξανδρος είχε παραγγείλει την κατασκευή του μνημείου στον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη προς τιμήν του αδελφικού του φίλου Ηφαιστίωνα. Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι παραγγελία και χρηματοδοτημένο απο τον Μέγα Αλέξανδρο προς τιμή του αγαπημένου φίλου του Ηφαιστίωνα , ειναι σχεδιασμένο απο τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη ή Στησικράτη και υλοποιήθηκε ως έργο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ απο τον Αντίγονο το μονόφθαλμο.
Οι ευμεγεθείς επιγραφές (περί τα 25 εκατοστά σε ύψος) με την "υπογραφή" ΑΝΤ ("υπογραφή" που συναντάται σε όλους τους Αντιγονίδες (και εδω αποδίδεται στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο (323-318 π.Χ) φέρουν χαραγμένη τη λέξη "ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ" και στο τέλος το σύμπλεγμα γραμμάτων που σχηματίζει τo όνομα "Ηφαιστίωνος" (Δηλαδή: Εγώ ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμή του Ηφαιστίωνος).
Την παρουσίαση των νέων ευρημάτων ανέλαβε ο κ.Λεφαντζής που παρουσίασε εκτός απο τις επιγραφές και σχέδια από το σύνολο της κατασκευής (του ταφικού μνημείου) . "Το μυστικό της κατασκευής του μνημείου της Αμφίπολης βρίσκεται στην κορυφή του μνημείου. Εκεί τοποθετήθηκε ο ξύλινος στύλος ωστε να χαραχθεί ο κύκλος του κτίσματος αλλά και να 'στηριχθεί' σ' αυτόν ο περίφημος μαρμάρινος Λέοντας".
Στην ομιλία της νωρίτερα η κ.Περιστέρη παρουσίασε αναλυτικά τα μέχρι σήμερα ευρήματα (στη διάρκεια της διετίας της ανασκαφής) επέμεινε κατηγορηματικά στην αρχική της άποψη ότι πρόκειται για μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ αιώνα. Προς επίρρωση της άποψης της παρουσίασε σειρά αναλογων ευρημάτων (ψηφιδωτά, αγάλματα , σφίγγες κ.α ) από άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας αλλά και της νότιας Ελλάδας – της ίδιας περιόδου (του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ αιώνα, τα οποία παρουσιάζουν κοινά στοιχεία τεχνικής και αισθητικής με τα ευρήματα της Αμφίπολης.
Ενδιαφέρον έχει δε η ανάγνωση (και επανασχεδιασμός της από τον κ.Λεφαντζή) της γραπτής ζωφόρου που εντοπίστηκε στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου και στην οποία απεικονίζεται μεταξύ άλλων μορφή ανδρός ο οποίος εμφανίζεται έφιππος με τον οπλισμό του και σε άλλα σημεία ξαπλωμένος σε ανάκλιντρο σε σύναξη νεκρών συνοδευόμενος από τον Ύπνο και τον Θάνατο.