Εθελοντισμό για τους ανέργους, προτείνει ο Πέτρος Δούκας

Εθελοντισμό για τους ανέργους, προτείνει ο Πέτρος Δούκας Facebook Twitter
13

Ρηξικέλευθες προτάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας κάνει μέσω της ιστοσελίδας   του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Σε άρθρο του με τίτλο  90+ Προτάσεις για ένα ελληνικό NEW DEAL II», ο πρώην υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι άνεργοι πρέπει να κληθούν να δουλέψουν «όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ιδιωτικός Τομέας, χωρίς επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που θα τους απασχολήσουν».

Αφού αναφέρεται στο βαρύ φορολογικό νομοσχέδιο που κάνει δύσκολες τις επενδύσεις στη χώρα μας, ο κ. Δούκας προτείνει μερικές εργασίες για τους ανέργους:  «Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να  καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα, σε μαγαζιά, συνεργεία, επιχειρήσεις, ανάλογα με την ηλικία, τις δεξιότητες, την έφεση και την όρεξη του καθενός. Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για 3 μήνες χωρίς επιβάρυνση (γιά τις επιχειρήσεις, κλπ.)».

Τι σημαίνει όμως «χωρίς επιβάρυνση» για τις επιχειρήσεις; Ο πρώην υπουργός εξηγεί:  «Γιατί λέω χωρίς επιπλέον κόστος (για τους εργοδότες)/(Το Δημόσιο, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα πληρώνει και ειδικό επιμίσθιο, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες).

Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν! Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό οι άνεργοι με την εθελοντική εργασία να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή. Να έρθουν σε επαφή με τους αυριανούς εργοδότες.  Παράλληλα, θα βγει και κάποιο επωφελές έργο για την χώρα, τώρα που υπάρχει ανάγκη! Το ένα θα ανατροφοδοτεί το άλλο! Η παραγωγή κάποιου έργου θα δημιουργήσει ευκαιρίες και ανάγκη και πραγματική ζήτηση για περισσότερο έργο (και περισσότερες πραγματικές και κανονικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας). Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει ειδική λύση μόνο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Για αυτό και παρά τις εκατοντάδες "εξαγγελίες νέων ειδικών μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας", η ανεργία ξεπέρασε το 25%! Όσοι νομίζουν πως υπάρχουν τέτοιες λύσεις και κουτοπόνηροι ελιγμοί, απλά είναι άσχετοι!».

Δεν είναι μόνο αυτές οι προτάσεις του κ. Δούκα, είναι πολλές για όλους τους τομείς. Μεταξύ αυτών είναι και η δημιουργία Facebook για τους αγρότες προκειμένου να προβάλουν τα προϊόντα τους. «Κάθε αγρότης θα μπορεί να επιδεικνύει το αγρόκτημά του, να συνομιλεί με τους προμηθευτές και τους ενδιαφερόμενους, να ακούει τις συμβουλές τους, να παίρνει παραγγελίες, κλπ. Απορώ πως δεν υπάρχει φαντασία και γόνιμη σκέψη στη δημόσια διοίκηση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός που δεν παραλείπει να εκθειάσει το έργο του στα υπουργεία, οργανισμούς και τράπεζες, όταν εκείνος ήταν σε διοικητικά πόστα αλλά και να ψέξει τον «ύπνο της βουλής στα «δύσκολα και εξόχως σημαντικά ζητήματα.»

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

12 σχόλια
Ημουν σε εθελοντικη ομαδα και διναμε σχεδον 2 φορες την βδομαδα φαγητο και ρουχα χερι-χερι σε πρεζακια αστεγους και λαθραιομεταναστες ..τΩΡΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΝΩ φαγητο γτ πηγενα και το 90 % ηταν ναρκομανης ..εφυγα απο την εθελοντικη ομαδα δεν αντεχα αλλο τωρα λεω το πολυ απλο ..1ον ) ο καθε αστεγος και λαθρομεταναστης και ναρομανης τρωει ..-Απο την εκκλησια στα συσσιτια της ..-Απο τον Δημο στα συσσιτια της ..-Ζητιανευει για να φαει-Στηνει κολο για να φαει..-Γινεται βαπορακι για να φαει Και αλλα ..Δεν επιβραβεβω ολα αυτα με το να καθετε στης αλανες της πλατειας μου και να χτυπαει ενεση και να παω εγω σαν μακακας και να του δινω φαγητο και ολα τοτε ζει σαν βασιλιας ετσι δεν ειναι.. ?Πρεπει κατι να κανει και αυτος να εργαστει για να φαει αν δεν θελει αστον να τρωει τουβλα ειναι επιλογη του κανονικα κατε εμε οποιος δεν δουλευει κανεις να μη του δινει τιποτα ..Και να ελεγε το Κρατος αν καποιος δεν εχει λεφτα για φαγητο και ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ας κανει κοινωνικη εργασια και θα του δωσουμε ρουχα και φαγητο και ισως και καποιο εισοδημα και καποια μπονους αν το κανει μεγαλο χρονικο διαστημα ..αυτα ηθελα να πω και το βρισκω πολυ λογικο κατε εμε ολοι πρεπει να δουλεουμε σε αυτην την χωρα ..Ευχαριστω ..
Και πολύ σωστά βάλατε το Θέμα στη στήλη πολιτισμός, μπας και αντιληφθούμε επιτέλους πόσο βάρβαρα απολίτιστοι είναι όλοι αυτοί οι ευγενείς που το παίζουν κυβερνήτες μας.
Ας δώσουν πρώτοι το καλό παράδειγμα οι βουλευτές, ας απαρνηθούν τα βουλευτικά πρόνομια, τους βασιλικούς μισθούς και τις συντάξεις και ας δουλέψουν εθελοντικά, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα τους το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το καλό της πατρίδας.
Μήπως θα έπρεπε και οι πολιτικοί να εργαστούν εθελοντικά, με κάποιο συμβολικό επίδομα, προκειμένου να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα; Μήπως να κυκλοφορούν και αυτοί με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, να πληρώνουν από το πορτοφόλι τους τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που τρώνε; Μήπως αν έχαναν όλα αυτά προνόμια που απολαμβάνουν θα μπορούσαν να καταλάβουν σε τι θέση έχουν φέρει τόσους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς ελπίδα για το μέλλον;
Η αληθεια ειναι οτι δε λεει να δουλεψουν τζαμπα. Αλλα ειναι σαφες πως αυτο το "επιδομα ανεργιας + ειδικο επιμισθιο αναλογα με τις οικονομικες δυνατοτητες του κρατους" δεν ειναι και πολυ πιο πανω. Στο κατω κατω, αντι να δουλευουν σε ιδιωτικες επιχειρησεις και να τους πληρωνει το κρατος, θα μπορουσε απλως να προτεινει ενα σχεδιο ωστε να αντεχει να τους πληρωνει η επιχειρηση - αν αυτο ειναι το προβλημα.
Δηλαδή αν μετατρέψει τους άνεργους σε τσάμπα εργατικό δυναμικό, ποια επιχείρηση θα επιλέξει μετά να συνεχίσει να παίρνει και να αμείβει κανονικούς εργαζόμενους;
Τι πρόταση περιμένεις να κάνει ο Δούκας που δεν έχει ιδέα τι σημαίνει να είσαι άνεργος, να ψάχνεις για δουλειά, ό,τι δουλειά να'ναι και ας είσαι και μηχανικός;Τι λύσεις θα προτείνει ένα άτομο που αμφιβάλω κατά πόσο κατανοεί την αξία των 10 ευρώ;Αναρωτιέμαι αν θα χρησιμοποιήσει την ίδια "λογική" που χρησιμοποιεί στις προτάσεις του, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πλούσιοι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες της Ελλάδας θα πρέπει να δίνουν τζάμπα λεφτά στο κράτος για κοινωνικό έργο και επιδοτήσεις ΟΑΕΔ πχ. Ή μήπως τέτοιες λύσεις με τζάμπα προσφορές είναι μόνο για άνεργους τεμπέληδες;
παρομοιαs αντιληψειs αποψειs ειχε εκφρασει και ο κυριοs τζημεροs ζητωνταs να δουλευουν οι μεταναστεs σε επιχειρηματιεs σε ειδικεs ...<<ζωνεs>>(στρατοπεδα?) με τουs μισθουs που θα επαιρναν στιs χωρεs τουs,δλδ 5,4,3,2,1 ευρω....μηπωs οι εργαζομενοι/ανεργοι να πληρωνουμε κιολαs(και σε ....ειδοs?) τουs επιχειρηματιεs για να ...θυμηθουμε την ...<<χαρα>> τηs εργασιαs.....?ακουγεται σαν σλογκαν,αλλα:ειναι ο καπιταλισμοs ...<<ηλιθιε>>!
..εχω την εντύπωση οτι -Ελληνες τουλάχιστον- με δεξιότητα στο μάζεμα της ελιάς,στο καλούπωμα και στον οδοκαθαρισμό δεν ηταν πολυ πρόθυμοι να εργαστούν στα συγκεκριμένα αντικείμενα ακομα και επι αμοιβής...δε νομίζω να προθυμοποιηθούν τώρα με κινητρο το "ξετρίψιμο" και το σοσιαλαιζινγκ με τα αφεντικά του Κου Δούκα..εκτός και αν εννοούσε ο άνθρωπος οτι το κριτήριο των δεξιότητων θα είναι αρκετά ελαστικό και ετσι θα εχουν την ευκαιρία να "ξετριφτούν" και οι πτυχιούχοι-μεχρι να βρούν στο αντικείμενο τους- οι πάσης φύσεως ΙΥπ. που σουταρήστηκαν απλήρωτοι κλπ κλπ..επίσης δε νομίζω οτι με τη τριμηνη εθελοντική θα παραχθει καποιο σοβαρό έργο και θα αντιμετωπίστουν τα τεράστια χρέη των επιχειρησεων εκτός και αν εννοούσε 3 χρόνια ο άνθρωπος και οχι 3 μήνες
επισηs η χρυση αυγη προτεινε να δουλευουν οι επιδοτουμενοι ανεργοι για το επιδομα ανεργιαs.δλδ 360/25=14,4 ευρω την ημερα!κοινη συνισταμενη ολων αυτων και πολλων αλλων:Η ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ(ΜΑΡΞ,ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ)
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον ίδιο. Αν χρειάζεται στο σπίτι του βοήθεια για κανένα καθάρισμα, λίγο πλύσιμο, σιδέρωμα ή οτιδήποτε άλλο να το πει. Θα βρεθούν πολλές άνεργες, που με χαρά θα του προσφέρουν εθελοντική εργασία, για να ξεσκουριάσουν κιόλας από το καθησιό.Το σκεφτόταν πολύ καιρό αυτό πριν το πει;