Επιστήμονας ισχυρίζεται πως ανακάλυψε κρυμμένο πορτρέτο κάτω από τον πίνακα της Μόνα Λίζα

Επιστήμονας ισχυρίζεται πως ανακάλυψε κρυμμένο πορτρέτο κάτω από τον πίνακα της Μόνα Λίζα Facebook Twitter
2
Επιστήμονας ισχυρίζεται πως ανακάλυψε κρυμμένο πορτρέτο κάτω από τον πίνακα της Μόνα Λίζα Facebook Twitter

Το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα γοητεύει τον κόσμο της τέχνης εδώ και περίπου 500 χρόνια. Ένας επιστήμονας όμως έρχεται σήμερα να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε ως τώρα και να γυρίσει τα σενάρια σχεδόν στο σημείο μηδέν- το χαμόγελο ανήκει σε μια εντελώς διαφορετική γυναίκα.


Ο γάλλος επιστήμονας Pascal Cotte, που έκανε την αποκάλυψη, εξηγεί: «Η τεχνική που χρησιμοποιώ στις φωτογραφίες (L.A.M.) μας πηγαίνει στην καρδιά του των στρωμάτων του πίνακα και αποκαλύπτει μυστικά κρυμμένα εδώ και 500 χρόνια. Τα συμπεράσματα καταρρίπτουν πολλούς μύθους και αλλάζουν την οπτική που είχαμε μέχρι σήμερα γι' αυτό το αριστούργημα του Ντα Βίντσι».

Ο Cotte ισχυρίζεται πως εμφάνισε τρεις κρυμμένους πίνακες κάτω από την επιφάνεια της Μόνα Λίζα- ένας εκ των οποίων ενδεχομένως αποτελεί το αυθεντικό πορτρέτο της Lisa del Giocondo, αντικείμενο του πίνακα.

Επιστήμονας ισχυρίζεται πως ανακάλυψε κρυμμένο πορτρέτο κάτω από τον πίνακα της Μόνα Λίζα Facebook Twitter
Η εικόνα στα αριστερά είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση αυτού που ο Cotte υποστηρίζει πως ανακάλυψε κάτω από την Μόνα Λίζα.

Η κρυμμένη εικόνα δείχνει μια γυναίκα να κοιτά μακριά, χωρίς ίχνος από το χαρακτηριστικό χαμόγελο. Ο Cotte πιστεύει πως αυτό είναι το αληθινό πορτρέτο της Lisa del Giocondo, γνωστή και ως Lisa Gherardini, συζύγου ενός εμπόρου από τη Φλωρεντία.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε μια πολυεστιακή κάμερα για να ρίξει έντονο φως στον πίνακα μετρώντας ταυτόχρονα τις αντανακλάσεις. Αυτό βοηθά να αποκαλυφθεί τι μεσολάβησε ανάμεσα στα στρώματα. «Τώρα μπορούμε να αναλύσουμε ακριβώς το τι υπάρχει μέσα στα διαφορετικά επίπεδα του πίνακα και μπορούμε να δούμε και τις διαφορετικές χρονολογίες που κατασκευάστηκε ο πίνακας» λέει ο Cotte.


Οι ιστορικοί τέχνης μέχρι στιγμής είναι σχετικά επιφυλακτικοί αν και αναγνωρίζουν την εγκυρότητα της τεχνικής που χρησιμοποίησε ο Cotte, την οποία και χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά καινοτόμο». Από την πλευρά του ο ιστορικός Andrew Graham-Dixon, που έχει επιμεληθεί το σχετικό ντοκιμαντέρ, δήλωσε στο CNN: «Το Λούβρο νομίζω θα πρέπει να αλλάξει πλέον την ταμπέλα στον πίνακα». Το νέο ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται στο BBC με τίτλο «Τα μυστικά της Μόνα Λίζα», μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται ότι το όνομα του πίνακα άλλαξε με τον Graham-Dixon να τονίζει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία από τις ιστορικότερες αποκαλύψεις του αιώνα.

 

Σύμφωνα με τον Independent, πολλοί ιστορικοί της τέχνης αρνούνται το συγκρεκριμένο σενάριο και υποστηρίζουν ότι το πρόσωπο πίσω από τη Μόνα Λίζα είναι απλά η εξέλιξη του έργου, δηλόνοντας πεπεισμένοι ότι «η Μόνα Λίζα είναι η Λίζα».

Το Μουσείο πάντως αρνήθηκε να σχολιάζει τα ευρήματα, δηλώνοντας πως ο Cotte δεν ανήκει στην επιστημονιή ομάδα του. 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια