Αν δεν θέλετε να γίνετε αντιπαθείς μην τελειώνετε τα μηνύματα σας με τελεία

Αν δεν θέλετε να γίνετε αντιπαθείς μην τελειώνετε τα μηνύματα σας με τελεία Facebook Twitter
Η επιμονή στην σχολαστική χρήση των κανόνων γραμματικής ίσως σας κοστίσει φιλίες και συναναστροφές. Τελεία.
5

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Binghamton στις ΗΠΑ, το να κλείνετε τα γραπτά μηνύματα με την χρήση της τελείας αποτελεί κάκιστη στρατηγική επιλογή. Η συμμόρφωση με αυτόν τον στοιχειώδη γραμματικό κανόνα που διδαχθήκαμε στο δημοτικό αποδεικνύεται ότι καθιστά τα sms μας λιγότερο ειλικρινή. Οι περισσότεροι μάλιστα το θεωρούν ένδειξη σκληρότητας προς τον άνθρωπο στον οποίο απευθύνεται.

Κατά κανόνα μία φράση πρέπει να τελειώνει με τελεία. Όχι όμως στα γραπτά μηνύματα. Εκτός κι αν θέλετε να δημιουργήσετε αντιπάθειες. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι ερευνητές ενέσκηψαν στο ακαθώδες ζήτημα της στίξης στα sms. Για να γινει κατανοητός ο κοινωνικός ρόλο της τελείας στα πλαίσια της υπολογιστικά υποβοηθούμενης επικοινωνίας/computer-mediated communication, δηλαδή όταν στέλνουμε μηνύματα στο κινητό, σε chat και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, η ομάδα δημιούργησε ένα εμπειρικό πρωτόκολλο και ζητήθηκε από 126 φοιτητές να αξιολογήσουν μια σειρά διαλόγων που παρουσιάζονταν είτε σε μορφή γραπτών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, είτε σε χειρόγραφα. Τα μηνύματα ήταν σε μορφή ερώτησης κλειστού τύπου που ακολουθείται από μια σύντομη απάντηση που ακολουθείται από την χρήση τελείας ή όχι.

"Ισχύει το σινεμά απόψε;"

 

"Ναι, μέσα είμαι."

Το πείραμα απέδειξε ότι το γραπτό μήνυμα εκτιμούνταν ως λιγότερο ειλικρινές όταν οι απαντήσεις περιείχαν τελεία. Αντιθέτως το θαυμαστικό θεωρήθηκε ως ένδειξη μεγαλύτερης ειλικρίνειας σε σύγκριση με την παντελή έλλειψη σημείου στίξης. Και για να κορυφωθεί η πολύπλοκότητα αυτής της νέας γραμματικής σας ενημερώνω ότι η τελεία ήταν απόλυτα αναμενόμενη, αποδεκτή και φυσιολογική στα χειρόγραφα μηνύματα. "Μοιάζει σαν τα sms να έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και να έχουν θέσει εαυτόν εκτός γραμματικών και συντακτικών κανόνων" παρατηρεί η Celia Klin, διευθύντρια της μελέτης. Μια μικρή επανάσταση.

Γιατί όμως αυτό το μαύρο σημαδάκι, το κατά τα άλλα τόσο σωστό από γραμματικής απόψεως ενοχλεί και εγείρει αμφιβολίες για την ειλικρίνεια και την αγνότητα των δηλώσεων μας; Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό είχαν όλες έναν κοινό παρονομαστή: η έλλειψη των μη λεκτικών στοιχείων στον διάλογο αναγκάζει τους "συνομιλητές" να χρησιμοποιούν τα σημεία στίξης για να χρωματίσουν την συζήτηση και να υποδηλώσουν τις προθέσεις και την διάθεση τους. Η τελεία χρησιμοποιείται κυρίως όταν κάποιος είναι ενοχλημένος ή ακόμα και εκνευρισμένος, ως μέσο έκφρασης της αντίθεσης και της δυσαρέσκειας του. Πρόκειται για την κυριολεκτική εφαρμογή της έκφρασης "τελεία και παύλα."

Αντίθετα για να εκφράσουν χαρά, ανυπομονησία και πηγαία συναισθήματα οι χρήστες στολίζουν τις προτάσεις τους με αρκετά θαυμαστικά. Η απουσία του οπτικού ερεθίσματος, του τόνου της φωνής, οι παύσεις αντισταθμίζεται από την υπερβολική χρήση emoticons, θαυμαστικών και ερωτηματικών. Η στίξη εν τέλει δίνει τον τόνο και αποκτά μια καινή και μη παραδοσιακή λειτουργία στην μετάδοση νοήματος και την αποσαφήνιση των διαθέσεων μας.

Συνιστούμε προσοχή λοιπόν στους τυπολάτρεις! Η επιμονή στην σχολαστική χρήση των κανόνων γραμματικής ίσως σας κοστίσει φιλίες και συναναστροφές. Τελεία.

 

Τα στοιχεία από το ScienceDirect

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 18.12.2015

TV & Media
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

TV & Media / Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

Οι καλεσμένοι,  Γιάννης Μπέζος, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τις εμπειρίες τους από τα χρόνια που υπηρέτησαν τη θητεία τους
LIFO NEWSROOM
Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

TV & Media / Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

«Ήταν πολύ μικρός το βράδυ που σκοτώθηκε ο φίλος του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» - Aιχμές για το επιλεκτικό δημόσιο βήμα που συνοδεύεται από δημοσιογραφική επιείκεια σε άλλα πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια