Παρέμβαση ΟΗΕ εναντίον Αυστρίας, Σλοβενίας και χωρών που κλείνουν τα σύνορα - Ρητή καταδίκη από τον Μπαν Γκι Μουν

Παρέμβαση ΟΗΕ εναντίον Αυστρίας, Σλοβενίας και χωρών που κλείνουν τα σύνορα - Ρητή καταδίκη από τον Μπαν Γκι Μουν Facebook Twitter
4

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν κατήγγειλε σήμερα τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων.


Ο Μπαν υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) «δε συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες."Αυτή η σύμβαση επιβάλλει να καθορίζεται χωριστά για τον καθένα το καθεστώς του πρόσφυγα και οι ανάγκες για την προστασία κάθε μετανάστη, κάτι που δεν είναι πλέον δυνατόν λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από αυτές τις χώρες"αναφέρει στην ανακοίνωση ο ΟΗΕ.


Ο Μπαν τόνισε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων».


Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «έχει πλήρη επίγνωση των πιέσεων που γίνονται αισθητές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» και απευθύνει έκκληση προς «όλες τις χώρες να αφήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και να ενεργούν με πνεύμα κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης, περιλαμβανομένου του να διευρύνουν τις νομικές οδούς για την χορήγηση ασύλου».

Ο Μπαν Γκι Μουν υπογραμμίζει ότι ο αριθμός αιτόυντων άσυλο που εισήλθε στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται «κι ότι το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα».


Υπενθυμίζει την ίδια ώρα ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους.

Την ίδια ώρα, ο κος Αβραμόπουλος, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας δήλωνε από τους Δελφούς πως «Δεν μπορεί τη στιγμή που ένας ευρωπαϊκός λαός αγωνίζεται για να στήσει δομές καταγραφής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, κάποιοι άλλοι να υψώνουν φράκτες»

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε πως λύση είναι η οργανωμένη και κοινή προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η συντονισμένη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων που έχουν συμφωνηθεί να μοιραστούν σε χώρες της Ένωσης, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών ενσωμάτωσης, που θα χτυπήσουν στην ρίζα τους την ριζοζοσπαστικοποίηση και το μίσος.

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι την ώρα που η Ευρώπη ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα του προσφυγικού "οι πρώτες αντιδράσεις από λαϊκιστικές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές κινήσεις, άρχισαν τα πρώτα φαινόμενα αμφισβήτησης των θεμελιωδών αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας" αρχές που, όπως επεσήμανε, δεν είναι μόνο ηθικές αλλά και νομικές.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως "αυτή δεν είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της και δεν είναι η Ευρώπη που η δικιά μας γενιά θα κληροδοτήσει στις επόμενες" ενώ επεσήμανε πως δοκιμάζεται η παγκόσμια μεταπολεμική αρχιτεκτονική αλλά και το αξιακό σύστημα, πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε το όραμα και η ιδέα της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε πως η χώρα, λόγω γεωγραφικής αλλά και γεωπολιτικής θέσεως, είναι στο επίκεντρο του προβλήματος και της αναλογεί ένας γεωστρατηγικός ρόλος στο όνομα της Ευρώπης αφού εκ των πραγμάτων είναι ακρίτας των συνόρων της.


Ξεκαθάρισε όμως πως η χώρα δεν είναι μόνη της. "Δέχεται μεγάλες πιέσεις και όλοι το αναγνωρίζουν. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της. Πολιτικά, οικονομικά και με τις απαραίτητες υποδομές της. Το ίδιο και με κάθε χώρα που θα αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα. Είναι ώρες στιγμές μεγάλης ευθύνης" υπογράμμισε, εκφράζοντας όμως την εκτίμηση πως ο χρόνος δεν είναι μαζί μας. Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου χθες βράδυ "ενθαρρυντικά" δίνοντας έμφαση στις αποφάσεις για "Όχι σε μονομερείς, διμερείς και τριμερείς δράσεις", για "συλλογική ευθύνη απέναντι στις χώρες εντός και εκτός Σένγκεν, εντός και εκτός ΕΕ στον κοινό αγώνα να λύσουμε το μεταναστευτικό-προσφυγικό" , και για το "όχι στην πολιτική, που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων σε άλλη χώρα (wavethroughpolicy)".

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαδρίτη: Τέλος στα τουριστικά διαμερίσματα – Οι νέοι κανόνες που αλλάζουν τα πάντα στο κέντρο της πόλης

Διεθνή / Μαδρίτη: Τέλος στα τουριστικά διαμερίσματα – Οι νέοι κανόνες που αλλάζουν τα πάντα στο κέντρο της πόλης

Ο δήμος Μαδρίτης επισημαίνει ότι μεταξύ 2015 και 2024, 3.306 τοπικά καταστήματα έχουν μετατραπεί σε τουριστικές κατοικίες ή διαμερίσματα, γεγονός που έχει μειώσει την προσφορά εμπορίου προς όφελος των μόνιμων κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Ελ Σαλβαδόρ: Στην πιο σύγχρονη και αυστηρή φυλακή του κόσμου - Οι κρατούμενοι είναι «άδεια κελύφη»

Διεθνή / Ελ Σαλβαδόρ: Στην πιο σύγχρονη και αυστηρή φυλακή του κόσμου οι κρατούμενοι είναι σαν «ζωντανοί νεκροί»

«Οι χειρότεροι από τους χειρότερους» εγκληματίες του Ελ Σαλβαδόρ είναι φυλακισμένοι στο Cecot - Βγαίνουν μόνο 30' την ημέρα, φορούν μόνο λευκή μπλούζα και βερμούδα, κοιμούνται ανά 80 σε κελιά χωρίς μαξιλάρια και κουβέρτες, δεν έχουν μαζί τους κανένα αντικείμενο
LIFO NEWSROOM
Ben & Jerry's: Μηνύει τη μητρική της εταιρεία γιατί δεν επιτρέπει τη δημόσια στήριξη στην Παλαιστίνη

Διεθνή / Ben & Jerry's: Μηνύει τη μητρική της εταιρεία γιατί δεν επιτρέπει τη δημόσια στήριξη στην Παλαιστίνη

Η Ben & Jerry's κατηγορεί τη μητρική της εταιρεία, Unilever, υποστηρίζοντας ότι έχει «σιωπήσει» όλες τις προσπάθειες τη να εκφράσει δημόσια στήριξη στον λαό των παλαιστίνιων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ε πές τααα, τώρα που τους καταδίκασες λύθηκε το πρόβλημα κ κατευθείαν ανοίγουν τα σύνορα! Ο Μπαν Γκι είναι με διαφορά ο ποιό ανίκανος, παθητικά ΑΧΡΗΣΤΟΣ πρόεδρος των ΗΕ. Απλά κάθετε εκεί, έτσι για να υπάρχει κ να γεμίζει την καρέκλα
Σερβία και Κροατία μέσα στο μπλοκ του φράχτη. Χώρες που γνώρισαν πόλεμο και βομβαρδισμούς τη δεκαετία του '90. Και είχαν κι εκείνες προσφυγικές ροές την εποχή εκείνη προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Το τερματίσαμε το πράγμα.
Τώρα που τους καταδίκασε ο Γ.Γ του Ο.Η.Ε, πραγματικά χ...καν απάνω τους. Τρέχουν να γκρεμίσουν τους φράχτες λέμε !Και για όποιον πρόσεξε μια λεπτομέρεια ... για ποιον λόγο τους καταδίκασε; (και αυτός παίζεται) Όχι γιατί δεν δέχονται τους πρόσφυγες, αλλά γιατί "η σύμβαση επιβάλλει να καθορίζεται χωριστά για τον καθένα το καθεστώς του πρόσφυγα και οι ανάγκες για την προστασία κάθε μετανάστη, κάτι που δεν είναι πλέον δυνατόν λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από αυτές τις χώρες", δηλαδή με απλά λόγια επειδή με τα μέτρα δεν θα μπορούν να ξεχωρίσουν οι μετανάστες από τους πρόσφυγες !Γιατί μόνο αυτό; Γιατί πολύ απλά, στην Ελλάδα δεν βρίσκονται υπό καθεστώς κινδύνου, δίωξης κλπ (αυτό συνέβαινε στην χώρα τους, αλλά πλέον έχουν διαφύγει από αυτόν) και επομένως δεν είναι υποχρεωμένοι να τους δεχτούν.Απέχουμε έτη φωτός από το να αποκτήσουμε πραγματικά μια "Διεθνή Κοινότητα".
Αν δεν διαχωρίσουν τους πρόσφυγες από τους μετανάστες, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αδικία. Και το μπέρδεμα των λέξεων/εννοιών γίνεται συχνά και με βάζει σε (πονηρές) σκέψεις. Άλλο ο πρόσφυγας που φεύγει για να σώσει την ζωή του από τον πόλεμο, άλλο ο μετανάστης που του λένε "τράβα, ρεμάλι, στην Ευρώπη ή όπου αλλού να μας στέλνεις λεφτά για να μην μας την μπαίνει ο γείτονας.