Στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών δεν υπάρχει ησυχία

Στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών δεν υπάρχει ησυχία Facebook Twitter
1

Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμη και το πιο βαθύ σημείο των θαλασσών, η Τάφρος των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι γεμάτη θορύβους, από σεισμούς έως ήχους από φάλαινες και προπέλες πλοίων.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κρυφάκουσαν για καιρό το βαθύτερο σημείο της Γης και προς μεγάλη έκπληξή τους, αντί για ησυχία, ανακάλυψαν μια κακοφωνία από φυσικούς και ανθρωπογενείς ήχους.

Οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον βύθισαν επί τρεις εβδομάδες σε βάθος έως 10.972 μέτρων ένα υδρόφωνο εξωτερικά ενισχυμένο με τιτάνιο για να αντέξει την τρομερή πίεση, που είναι πάνω από 1.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια της θάλασσας.

 «Θα περίμενε κανείς πως το βαθύτερο σημείο του ωκεανού θα ήταν ένα από τα πιο ήσυχα μέρη στη Γη. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει ένας σχεδόν συνεχής θόρυβος από φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές», δήλωσε ο ωκεανογράφος της ΝΟΑΑ και επικεφαλής της έρευνας Ρόμπερτ Τζιάκ.

 Όπως διαπιστώθηκε υπάρχει στο υπόβαθρο ένα βουητό που προκαλείται από κοντινούς και μακρινούς υποθαλάσσιους σεισμούς, ενώ παράλληλα ακούγονται οι διακριτοί ήχοι των φαλαινών. Ακόμη και οι τυφώνες που περνάνε από την επιφάνεια της θάλασσας ακούγονται σε μεγάλο βαθμό σε τόσο μεγάλα βάθη, αλλά επίσης τα μεγάλα κύματα. Και βεβαίως, κάθε λίγο και λιγάκι ακούγονται οι ήχοι από τις προπέλες των πλοίων και των υποβρυχίων, αλλά και από διάφορα υποθαλάσσια κατασκευαστικά έργα σε αρκετή απόσταση.

Η Τάφρος των Μαριανών βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανατολικά των Μαριάνων Νήσων, και το βαθύτερο σημείο της είναι το «Challenger Deep». Μέχρι τώρα ποτέ δεν είχε καταβυθιστεί ένα υδρόφωνο σε βάθος μεγαλύτερο των 1,6 χιλιομέτρων περίπου. Χρειάσθηκαν πάνω από έξι ώρες για να φθάσει το υδρόφωνο από την επιφάνεια της θάλασσας στο βυθό της Τάφρου.

Η έρευνα θα επαναληφθεί το 2017 και τότε το υδρόφωνο θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο βυθό, ενώ θα συνοδεύεται από μια κάμερα βαθέος ωκεανού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης προστασίας και ερευνών των ωκεανών Ocean Conservation Research, οι ωκεανοί είναι σήμερα περίπου δέκα φορές πιο θορυβώδεις από ό,τι πριν 50 χρόνια.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια