Οι πιο επιτυχημένοι σ’ αυτή τη ζωή λένε μονίμως «όχι»

Οι πιο επιτυχημένοι σ’ αυτή τη ζωή λένε μονίμως «όχι» Facebook Twitter
Tο να λες “όχι” έχει μεγαλύτερη δημιουργική ισχύ από τον συνδυασμό ταλέντου, έξυπνης σκέψης και υπόβαθρου. Ο ανοχύρωτος χρόνος είναι η απειλή για τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας. Και η μαθηματική εξίσωση του είναι απλή: έχει λιγότερο χρόνο απ’ όσο νομίζεις και χρειάζεσαι περισσότερο απ΄ όσο φαντάζεσαι»
2


 

Κάποτε ένας καθηγητής ψυχολογίας από την Ουγγαρία μπήκε στη διαδικασία να ψάξει – και να κρατήσει δυο σοβαρές σημειώσεις – για το πώς διάσημοι και δημιουργικοί άνθρωποι πέτυχαν στον τομέα τους. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα της έρευνας του ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αρνούνται να κάνουν κάτι, ο τρόπος με τον οποίο λένε «όχι».

Λόγου χάριν, o Peter Drucker, ειδικός σε ζητήματα διοίκησης επιχειρήσεων είχε απαντήσει: «Ένα από τα κλειδιά της παραγωγικότητας είναι το να... πετάς. Να έχεις έναν πολύ μεγάλο κάδο απορριμμάτων για να χωράνε όλες οι προσκλήσεις σε events. Κατά την άποψη μου, η παραγωγικότητα έχει να κάνει με το να μην κάνεις τίποτα που προωθεί τη δουλειά των άλλων και να δουλεύεις αποκλειστικά πάνω σε αυτό που ο Μεγαλοδύναμος σου έχει δώσει να κάνεις. Και να το κάνεις καλά».

Τι απάντησε, είπαμε, η γραμματέας του λογοτέχνη Saul Bellow; «Ο κύριος Below με παρακάλεσε να σας ενημερώσω ότι καταφέρνει να μένει παραγωγικός στο δεύτερο μισό της ζωής του, ακριβώς επειδή δεν επιτρέπει στον εαυτό του να γίνεται μέρος της έρευνας άλλων ανθρώπων». Ο φωτογράφος Richard Avedon; «Σόρυ! Δεν έχω πολύ χρόνο (σ.σ.: ώστε να απαντώ σε ερωτήσεις)».

Ενδεικτική και η απάντηση του μουσικοσυνθέτη György Ligeti, μέσω της γραμματέως του φυσικά: «Είναι δημιουργικός, επειδή είναι υπερδραστήριος. Όπως καταλαβαίνετε, για τον ίδιο λόγο που τον θέλετε για αντικείμενο έρευνας, για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν έχει χρόνο να σας βοηθήσει σ’ αυτή σας την προσπάθεια. Θα ήθελε επίσης να προσθέσει ότι δεν θα μπορέσει να σας απαντήσει ούτε γραπτώς, γιατί προσπαθεί απελπισμένα να ολοκληρώσει ένα κοντσέρτο για βιολί, το οποίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο».

Ας μην τα πολυλογούμε: ο καθηγητής επικοινώνησε με 275 δημιουργικούς ανθρώπους. Το 1/3 από αυτούς είπε «όχι», κοινώς αρνήθηκε, λόγω έλλειψης χρόνου. Το καλύτερο; Ολοι οι υπόλοιποι δεν απάντησαν ποτέ και τίποτα. Κατά πάσα πιθανότητα ούτε αυτοί είχαν χρόνο και πιθανότατα ούτε γραμματέα.

Ο χρόνος, λοιπόν, είναι το βασικό υλικό της δημιουργικότητας. Αν αφαιρέσεις όλον τον μύθο και τη μαγεία που τυλίγει όλους τους experts το μόνο που μένει είναι σκληρή δουλειά. Δουλειά που χρειάζεται για να γίνει κανείς expert μέσα από τη μελέτη και την πρακτική εφαρμογή, η δουλειά του να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα που άλλος δεν μπορεί να λύσει, η δουλειά του να αποτυγχάνει, η δουλειά του να σκέφτεται και να βελτιώνει, η δουλειά του να δημιουργεί. Όλη μέρα, κάθε μέρα, χωρίς σαββατοκύριακα και διακοπές. Ως συνήθεια, παρόρμηση και επαγγελματική ασχολία. Όλο αυτό, τη σημασία του «όχι», αναπτύσσει υπέροχα στο βιβλίο του “How to fly a horse – The secret history of creation, invention and discovery”, o Kevin Ashton, τονίζοντας ότι το “όχι” είναι το κουμπί που μας κρατά σε εγρήγορση.

 

"Eίμαστε γεννημένοι για να λέμε "όχι". Μεγαλώνουμε, λέγοντας "όχι". Είναι αγενές, είναι απότομο, είναι το ελάχιστο δυνατό της λεκτικής μας βίας, είναι για τα... ναρκωτικά, είναι αυτό που μάθαμε να λέμε σε ξένους με καραμέλες"

«Δεν έχει σημασία τι σ’ αρέσει να διαβάζεις, ποιες είναι οι πεποιθήσεις σου... το να λες “όχι” έχει μεγαλύτερη δημιουργική ισχύ από τον συνδυασμό ταλέντου, έξυπνης σκέψης και υπόβαθρου. Ο ανοχύρωτος χρόνος είναι η απειλή για τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας. Και η μαθηματική εξίσωση του είναι απλή: έχει λιγότερο χρόνο απ’ όσο νομίζεις και χρειάζεσαι περισσότερο απ΄ όσο φαντάζεσαι».

Όπως χαρακτηριστικά γράφει στο βιβλίο, «είμαστε γεννημένοι για να λέμε “όχι”. Μεγαλώνουμε, λέγοντας “όχι”. Είναι αγενές, είναι απότομο, είναι το ελάχιστο δυνατό της λεκτικής μας βίας, είναι για τα… ναρκωτικά, είναι αυτό που μάθαμε να λέμε σε ξένους με καραμέλες, αλλά το “όχι” είναι αυτό που μας κρατάει ζωντανούς».

Οπότε, την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει ότι σας χρειάζεται για μια ωρίτσα μόνο, ότι θα χρειαστεί μόνο ένα απογευματάκι για να σας απασχολήσει, ξέρετε γιατί το «όχι» σας, προστατεύει πολύ περισσότερα απ’ όσα υπολογίζετε

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Φυσικά οι πιο επιτυχημένοι είναι ήδη επιτυχημένοι που σημαίνει πως δεν χρειάζονται πια νέο δίκτυο γνωριμιών για την δουλειά τους ούτε βέβαια για την κοινωνική τους ζωή. Το να αντλούνται αποτελέσματα έρευνας από τους ήδη επιτυχημένους είναι ανεδαφικό, το θέμα είναι πόσα όχι έλεγαν πριν γίνουν γνωστοί και επιτυχημένοι. Αν λέγανε σε όλα όχι τότε, σήμερα δεν θα τους ήξερε κανείς. Μην στέλνετε λάθος μηνύματα, η κίνηση φέρνει κίνηση, οι επαφές φέρνουν συνεργασίες, και στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή έχουμε μεγάλη ανάγκη από δυνατά δημιουργικά σύνολα και μεγάλη ανάγκη από Ναι.
Συμφωνώ απόλυτα, μάλλον η έρευνα αναφέρεται σε άτομα που έχουν ήδη την πολυτέλεια να πουν όχι, γνωρίζοντας ότι δεν θα έχει καμία σοβαρή συνέπεια.Κάνοντας μια απλή σύγκριση με το εργασιακό μου περιβάλλον οι καλοί διοικητικοί είναι αυτοί που όντως λένε όχι σε ότι δεν είναι η δουλεία τους, και εστιάζουν στα σημαντικά. Αυτό το όχι όμως δεν πάει στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά στον ακριβώς αποκάτω, ο οποίος δεν έχει ακόμα την πολύτελεια να αρνηθεί, μέχρι να βρει κι αυτός σε κάποιον να το σπρώξει..