"Λέλας Καραγιάννη": Η παλαιότερη κατάληψη της χώρας

"Λέλας Καραγιάννη": Η παλαιότερη κατάληψη της χώρας Facebook Twitter
4
"Λέλας Καραγιάννη": Η παλαιότερη κατάληψη της χώρας Facebook Twitter

Από το news247

Μετά από 25 χρόνια κατάληψης, οι αστυνομικές δυνάμεις για πρώτη φορά μπήκαν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου στην κατάληψη της "Λέλας Καραγιάννη".


Η συγκεκριμένη κατάληψη θεωρείται και η παλαιότερη της χώρας. Στις 15 Απριλίου του 1988, μια ομάδα φοιτητών αποφάσισε να κατοικήσει στο μέχρι τότε εγκαταλελειμμένο κτίριο ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του υπουργείου Παιδείας.


Το κτίριο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Λέλας Καραγιάννη και Δροσοπούλου στην Κυψέλη και ήταν εγκαταλελειμμένο από το 1960 μέχρι το 1988. Από τότε μέχρι την επέμβαση της αστυνομίας στα πλαίσια των γενικότερων επιχειρήσεων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες, το "άβατο" της κατάληψης δεν είχε "σπάσει" ποτέ.


Σε πολύ κοντινή απόσταση, στην οδό Λέλας Καραγιάννη 1 και Σταυροπούλου βρίσκεται το ιστορικό σπίτι της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη, το όνομα της οποίας πήρε ο δρόμος.


Ποια ήταν η Λέλα Καραγιάννη


Η Λέλα Καραγιάννη, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, αρχηγός της αντιναζιστικής οργάνωσης "Μπουμπουλίνα", έπεσε στα χέρια της Γκεστάπο τον Ιούλιο του '44. Μαζί της πιάστηκαν από τους Γερμανούς και τα πέντε από τα επτά παιδιά της. Τα μεγαλύτερα ήταν μαζί της στην οργάνωση, όπως και ο φαρμακοποιός σύζυγος της Νικόλαος.


Όπως αναφέρει σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας "Το Βήμα", η οργάνωση στην αρχή της δράσης της αποτελούνταν "απ' τα μέλη της οικογένειάς μας και μερικούς φίλους μας πατριώτες". Τα παραπάνω αφηγείται ο γιος της Λέλας Καραγιάννη Βύρων, σε ένα άρθρο του το 2001 για την προσφορά της μητέρας του.


Όπως λέει, τον πρώτο καιρό, πηγαίνοντας "ψαχουλευτά", μην έχοντας συγκεκριμένα σχέδια, "ασχολήθηκε με την περίθαλψη και φυγάδευση των συμμάχων μας, με αυτούς που δεν τα κατάφεραν να φύγουν μαζί με το εκστρατευτικό σώμα και είχαν εγκλωβισθεί στην Ελλάδα".


Μετά η Λέλα Καραγιάννη "βρήκε μονοπάτια, που οδηγούσαν στην κατασκοπεία και στις δολιοφθορές. Βρήκε τον τρόπο να κατασκοπεύει τις κυριότερες υπηρεσίες του εχθρού. Οργάνωσε πιο καλά τα σχέδιά της, και χρειαζόταν ικανά στελέχη για να την βοηθήσουν. Μάζεψε γύρω της και άλλους ένθερμους πατριώτες. Έτσι η ομάδα της εμπλουτίσθηκε με πολλά δυναμικά στελέχη", θυμάται ο Βύρων Καραγιάννης στο κείμενό του.


Μετά τη σύλληψή της από την Γκεστάπο η Λέλα Καραγιάννη βασανίστηκε άγρια στα μπουντρούμια των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν, χωρίς ποτέ να υποκύψει και να μιλήσει, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου και τελικά εκτελέστηκε από τους κατακτητές, μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 στο Αλσος Χαϊδαρίου, λίγο πριν από την απελευθέρωση.


Το σπίτι της, η διώροφη μονοκατοικία στη συμβολή των οδών Λέλας Καραγιάννη αριθ. 1 και Σταυροπούλου, κοντά στην Πλατεία Αμερικής, που ήταν ταυτοχρόνως και το αρχηγείο της οργάνωσης που έστησε, ανήκει σήμερα στο Δήμο Αθηναίων. Χρονολογείται από το 1923 και το 1995 κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Βρίσκεται λίγα τετράγωνα πιο κάτω από το άλλο εμβληματικό - για άλλους λόγους - κτίριο της περιοχής, το κληροδότημα στον αριθμό 37, όπου από το 1988 λειτουργεί η κατάληψη "ΛΚ 37", η οποία πήρε το όνομά της από την οδό και τον αριθμό, όπου βρισκόταν.


Το ιστορικό κτίριο της κατάληψης


Στο κτίριο της παλαιότερης κατάληψης της χώρας, έζησε μέχρι το 1960 η Κεφαλλονίτισσα Μαρία Μεταξάτου. Με απόφαση της ίδιας της ιδιοκτήτριας, κληροδοτήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τη Σχολή Καλών Τεχνών.


Τελευταία επιθυμία της ήταν να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση άπορων φοιτητών από τα νησιά του Ιονίου, κυρίως "των εκ Κεφαλληνίας", με τον όρο να μείνει αναπαλλοτρίωτο.


Το αρχικό πλάνο ήταν το κτίριο που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, να γίνει φοιτητική εστία. Ωστόσο από το 1968 και μετά, ουδείς προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου. Το κτίριο παρέμεινε στο έλεος της τύχης του, μέχρι το 1988 όταν και μια ομάδα φοιτητών αποφάσισε να το κατοικήσει.


"Οι καταλήψεις κατά κύριο λόγο γίνονται σε παλαιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια που απαιτούν μεγάλη και διαρκή προσπάθεια για να ξαναγίνουν κατοικήσιμα και να συντηρηθούν.


Το κτίριο της Λέλας Καραγιάννη, που είναι η παλιότερη κατάληψη στον ελλαδικό χώρο κι από τις παλιότερες στην Ευρώπη, ήταν εγκαταλελειμμένο στη φθορά και την καταστροφή από το 1960 μέχρι το 1988.


Από τότε και για 24 χρόνια το κατειλημμένο κτίριο χρησιμοποιείται αδιάλειπτα ως χώρος αυτοστέγασης και ως χώρος ενός πλήθους αυτοοργανωμένων πολιτικοκοινωνικών εκδηλώσεων, απαιτώντας πολύ χρόνο, συλλογική εργασία, κόπο και έξοδα για τη φροντίδα και τη συντήρησή του.


Αυτή η συνεχής φροντίδα και η απαιτητική συντήρηση του κτιρίου της κατάληψης δεν θα ήταν δυνατές για δύο δεκαετίες και πλέον χωρίς τη πολύμορφη βοήθεια και συνεισφορά πολλών φίλων και συντρόφων", αναφέρεται μεταξύ άλλων σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στο site της κατάληψης, squathost.com/lelas_k.


Σημειώνεται, ότι όταν έγινε η κατάληψη του κτιρίου, σε αυτό ζούσε μόνο η οικονόμος κ. Σοφία Ζαφειροπούλου που προσπαθούσε να το συντηρήσει με τα δικά της μέσα.


Η ίδια, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες της εποχής, υποδέχθηκε τους φοιτητές φιλικά. Μέσα στο κτίριο, κατά την επέμβαση της αστυνομίας, δεν εντοπίστηκε κάτι επιλήψιμο, κάτι που οδήγησε και στην απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων και στην ανακατάληψη του χώρου.

Αρχείο
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Εγώ αναρωτιέμαι αν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι οι καταλήψεις οι οποίες ξεκίνησαν το 1988. Δεν τους σταμάτησε ο Μητσοτάκης δεν τους σταμάτησαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τώρα τι τους έπιασε και παίζουν οι καταλήψεις πρώτο θέμα κάθε βράδυ στα δελτία; Θα αρχίσω να υποψιάζομαι άλλα πράγματα και δεν είναι σωστό.
τοσα αδεια κτιρια στην αθηνα,τοση κρατικη περιουσια παραμενει χρονια τωρα αναξιοποιητη οπως πχ το αεροδρομιο κ ξαφνικα ο λογος που αυτο το κρατος δε μπορει να αξιοποιησει τον πλουτο του,ειναι 15 καταληψιες στην κυψελη?!!μας δουλευουν?!!δεν τα ξερω τα παιδια,αλλα ξερω ενα πραγμα.25 χρονια τωρα εκαναν καλυτερη δουλεια απ το κρατος γιατι αυτο το κτιριο αποτελουσε ευχαριστη αντιθεση αναμεσα στα υπολοιπα κτιρια της γειτονιας που ρημαζουν κ καρφακι δεν καιγεται σε κανεναν!
Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει ακριβώς με τη νομική πτυχή του θέματος και το δικαίωμα χρησικτησίας, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός, δηλαδή, η ιδιοκτησία. Βέβαια, όλοι μας θα πρέπει να έχουμε μια στέγη και κανείς να μην είναι στο δρόμο. Εσείς σωστά σκέφτεστε για την κατοχύρωση του χώρου, λόγω επιθέσεων όπως αυτές των τελευταίων ημερών, αλλά τα παιδιά που στεγάζονται και περιβάλλουν την κατάληψη, πιστεύουν πως το κτίριο ανήκει σε όλους μας.Ο δήμος έκλεισε την Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ενώ στον ίδιο πεζόδρομο λειτουργούν καφετέριες που προσλαμβάνουν προσωπικό χωρίς ένσημα. Η παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμωνος έχει γίνει "ναζιστική χαρά", αφού και αυτή παραμένει κλειστή(μάλλον εστία ανομίας και αυτή). Για αυτό λοιπόν, αν θέλουμε να γίνουν οι ζωές μας καλύτερες σε τοπικό επίπεδο τουλάχιστον, να μερικά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Να πιέσουμε τις δημοτικές αρχές για όλα αυτά και αν μπορεί να γίνει και κάποιο ρεπορτάζ για αυτά τα 2 θέματα, να ενημερωθούν και αυτοί που δεν γνωρίζουν.Νομίζω πως κάποιες καταλήψεις είχαν κάνει μια έρευνα και είχαν συγκεντρώσει στοιχεία για το πόσα εγκαταλελειμμένα κτίρια υπάρχουν στη Αθήνα, αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας ενημερώσει.