ΣΥΡΙΖΑ: Aπαράδεκτη η πτώχευση της Ηλεκτρονικής - Παρέμβαση από το τμήμα Εργατικής Πολιτικής

ΣΥΡΙΖΑ: Aπαράδεκτη η πτώχευση της Ηλεκτρονικής - Παρέμβαση από το τμήμα Εργατικής Πολιτικής Facebook Twitter
9

Θεσμικές αλλαγές με αφορμή την πτώχευση της "Ηλεκτρονικής Αθηνών" ζητά από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου οι βασικοί μέτοχοι μιας επιχείρησης να μην χρησιμοποιούν το πτωχευτικό δίκαιο για την αποφυγή εξόφλησης των εργαζομένων τους, και για τη διευκόλυνση της αυτοδιαχείρισης πτωχευμένων επιχειρήσεων.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η «απαράδεκτη ενέργεια την διοίκησης της εταιρείας ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, να προχωρήσει εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους σε πτώχευση της επιχείρησης, πετώντας ουσιαστικά στο δρόμο 450 εργαζόμενους».


«Η διοίκηση της εταιρείας μπορεί και πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής της και στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για επαναλειτουργία της επιχείρησης σε συνεργασία με τους εργαζόμενους. Σε άλλη περίπτωση, οφείλει να εγγυηθεί την καταβολή των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους και να μην κρυφτεί πίσω από την απόφαση πτώχευσης του δικαστηρίου και τον ορισμό σύνδικου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση, να κινηθούν προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της επιχείρησης, και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τις αποζημιώσεις των εργαζομένων και την ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας. Παράλληλα δε, ζητά να υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε οι βασικοί μέτοχοι μιας εταιρείας να είναι υπεύθυνοι με την προσωπική τους περιουσία για οφειλές σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να μην χρησιμοποιείται η πτώχευση ως όπλο για την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση καλείται επίσης, να βελτιώσει και να διευρύνει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την «αυτοδιαχείριση πτωχευμένων επιχειρήσεων, ώστε να διευκολύνονται πιθανές συνεργατικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων της υπό πτώχευση επιχείρησης».

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
"Η διοίκηση της εταιρείας μπορεί και πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής της και στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για επαναλειτουργία της επιχείρησης σε συνεργασία με τους εργαζόμενους"Τι χαζοι που ειναι στην διοικηση, πως δεν το σκεφτηκαν απλα να λειτουργησουν και να μην κυρηξουν πτωχευση;
Αν και οι δηλωσεις του Συριζα αλλα και τα σχολια που διαβασα δεν αποτελουν πηγη "λογοτεχνικης εμπνευσης"η ιδια η ιστορια της Ηλεκτρονικης εχει μεγαλο ενδιαφερον.Μια υγιης εταιρεια εκληθη να αντιμετωπισει τον πλεον αθεμιτο ανταγωνισμο,λογω των επιπτωσεων της κρισης και των capital controls.Οπως και πολλες αλλες αμιγως ελληνικες εταιρειες.Απο περυσι οι ελληνικες εταιρειες οι οποιες εμπορευονται κυριως εισαγομενα προιοντα εχουν δυο κυριολεκτικα αξεπεραστα προβληματα.Το πρωτο,η χρηματοδοτηση τους.Ακομη και για ¨κεφαλαιο κινησης".Διοτι,ως γνωστον,οι ελληνικες τραπεζες "τελος'τα δανεια.Το δευτερο η συνηθης χορηγουμενη πιστωση απο τους προμηθευτες του εξωτερικου.Η οποια "εκοπη"για τις ελληνικες εταιρειες..Πως ειναι δυνατον,λοιπον, να ανταγωνισθει τις δυο μεγαλες ξενες αλυσιδες,Media Markt και Κωτσοβολο(Dixon's).Οταν αυτες προμηθευονται ολα τα εμπορευματα τους απο τις μητρικες τους του εξωτερικου με απεριοριστη πιστωση,η Ηλεκτρονικη,και ολες οι ελληνικες εταιρειες,πρεπει να πληρωνουν "μετρητοις".Και οταν μπορουν,μεσω 'τριγωνικων πωλησεων"να εμφανιζουν ασημαντα κερδη στην Ελλαδα ,αρα και να καταβαλλουν ελαχιστους φορους.Καπως ετσι "θαλλουν"και το Praktiker και το IKEA ,ενω οι αντιστοιχες ελληνικες εταιρειες εχουν,σε μεγαλο βαθμο,ηδη εξαφανισθει.Καμμια επιχειρηση,σε κανεναν κλαδο-ειδικα τοσο ανταγωνιστικο οσο η εμπορια ηλεκτρικων και ηλεκτρονικων συσκευων-δεν μπορει να επιβιωσει καταω απο τετοιες συνθηκες.Το ιδιο συμβαινει και με τις αλυσιδες σουπερμαρκετς,το ιδιο προσπαθουν να στησουν και με τις φαρμακευτικες εταιρειες και τα φαρμακεια.Για τους λοιπους κλαδους,βεβαια,δεν υπαρχει ανησυχια.Διοτι εχουν σταματησει προ πολλου να ..υφιστανται !Και την ωρα που γινονται ολα αυτα εμεις ασχολουμεθα με την 'αιφνιδιαστικη'πτωχευση της Ηλεκτρονικης ! Η οποια,οπως ακουσα στο ραδιοφωνο απο καποιον εκπροσωπο των εργαζομενων της,σχεδον δεν οφειλει καθυστερουμενα στο προσωπικο της ! Ενω παμπολλες αλλες 'εν ενεργεια'εταιρειες χρεωστουν μισθους εξη ,και πλεον,μηνων !Αλλα τι να κανουμε.Οσο αμειλικτη και αν ειναι η πραγματικοτητα το εθνικο μας σπορ ειναι η ενασχοληση με την "εικονα".Η περιφημη "επικοινωνια".Τρομαρα μας.....
Ειτε εγω δεν εγινα απολυτως σαφης,ειτε εσυ κατι δεν καταλαβες καλα εσυ atman.Το συναγω απο την αναφορα σου στους "σανομανεις".Εγω,οπως κανω παντοτε,αναφερομαι εν εκτασει στην συγκεκριμενη περιπτωση εξηγωντας ,μεσω αυτης,για ποιους λογους οι περισσοτερες ελληνικες εταιρειες ειτε εχουν ηδη"αποβιωσει",ειτε εχουν "μετακομισει'εκτος Ελλαδος(οσες μπορουσαν...),ειτε αναμενουν το ...τελος τους.Η κατασταση αυτη η οποια οδηγει στον πληρη αφελληνισμο της ελληνικης οικονομιας(...ο'τι εχει απομεινει απο αυτην...)ΔΕΝ προεκυψε "εν μια νυκτι" και ΔΕΝ ειναι εργο ενος ανδρος,η ενος πολιτικου κομματος.Ειναι το "εργο ζωης"ενος ολοκληρου συστηματος.Πολιτικου,θεσμικου,και κοινωνικου.Το οποιο μεσω της διαφθορας,του νεποτισμου,της διαπλοκης και της ανικανοτητας που αποτελουσαν τα βασικα χαρακτηριστικα του απεργασθηκε την καταστροφη με συνεπεια επι δεκαετιες.Η "κατανομη των ευθυνων",αν και υπαρχουν σημαντικοι ιστορικοι και πρακτικοι λογοι οι οποιοι την καθιστουν αναγκαια,δεν ειναι αυτη την στιγμη το πρωτευον,για εναν πολυ απλο λογο.Δεδομενου οτι το πολιτικο/κομματικο σκηνικο στην χωρα μας λειτουργουσε ανεκαθεν με βαση την απαραβατη αρχη του "Εις οιωνος αριστος ,αμυνεσθε περι ΠΑΡΤΗΣ",δεν διαβλεπω σοβαρη πιθανοτητα,εστω και τωρα,εστω και την "δωδεκατη ωρα",να προτιθεται να πραξει διαφορετικα.Να συνεργασθει,δηλαδη,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για να αποτρεψει την ολοκληρωτικη ισοπεδωση της κοινωνιας και την 'εκχωρηση'της χωρας σε τριτους,δανειστες και οχι μονον.Η μονη -μικρη-ελπιδα ειναι να το ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ οι πολιτες να το πραξει.Και ο0 μονος τροπος να επιτευχθει κατι τετοιο ειναι να μπορεσει η πλειονοτητα των πολιτων να δει τα πραγματα στις πραγματικες τους διαστασεις.Να αντιληφθει ποια ειναι η αληθεια και ποιοι οι λογοι για την καταστροφη ΣΥΝΟΛΙΚΑ.Να αγνοησει την ποικιλοχρωμη "μιντιακη προπαγανδα".Και να τους ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ειτε να συνεργασθουν για να περιορισθουν οι τραγικες επιπτωσεις της καταστροφης,ειτε να αποχωρησουν απο το προσκηνιο.Και αυτο δεν προκειται να επιτευχθει ΠΟΤΕ μεσω της τακτικης των "στοχευμενων επιλογων",ητοι του "για ολα φταιει η Ν.Δ.,το ΠΑΣΟΚ,ο ΣΥΡΙΖΑ η ο ....Λεβεντης" ! Και οτι "ο σωτηρας μας ειναι ο......."(βαλτε οποιο ονομα θελετε).Φταιει ενα συστημα ΣΥΝΟΛΙΚΑ,ενω δεν υπαρχουν πλεον "σωτηρες". Και αν δεν μπορεσουμε να βοηθησουμε να αλλαξει ΡΙΖΙΚΑ και ΔΟΜΙΚΑ το συστημα αυτο τοτε δεν θα εχουμε καμμια ελπιδα.
Λάμπρο τα είπες όλα. Μία υγιής εταιρεία κλείνει για τους λόγους που ανέφερες. Ακριβώς για αυτούς. Έχω κάποιες ενστάσεις ως προς τη διατύπωση περί super market και φαρμακείων, αλλά το αφήνω για το τσίπουρο. Πάντως με τα capital controls δεν θα αντέξει πολύ ακόμα το πράμα. Το δε bail-in είναι μάλλον αναπόφευκτο όπως πάει το πράγμα. Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο.