To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας

To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
12

Ήταν 5 Μαΐου του 2010. Τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ) καθώς και τοπικές οργανώσεις πρωτοβάθμιων σωματείων έχουν καλέσει σε γενική απεργία και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν ίσως η μαζικότερη συγκέντρωση κατά του Μνημονίου από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η πορεία ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, με τον αριθμό των διαδηλωτών να εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 150.000. Ορισμένοι ωστόσο κάνουν λόγο ακόμη και για 300.000.

Τα γεγονότα της Marfin

Εν μέσω επεισοδίων, 3 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έσπασαν το τζάμι της εισόδου στη Marfin Bank στην οδό Σταδίου 23, πέταξαν μέσα μία μολότωφ και αμέσως μετά ένα μπουκάλι με βενζίνη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο κτίριο. Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κατάστημα της τράπεζας. Οι πέντε κατάφερνα να βγουν σώοι, αλλά με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τρία άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα. Όπως διαπιστώθηκε, οι τρεις που δεν κατάφεραν να βγουν έξω εγκαίρως, πέθαναν από ασφυξία που προκλήθηκε από τις αναθυμιάσεις και τον πυκνό καπνό που είχε τυλίξει όλο το κτίριο.

Η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) ήταν οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου. Η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Φίλιππο Κουτσάφτη, τα αίτια του θανάτου των τριών ανθρώπων ήταν η εισπνοή καπνού και τοξικών αερίων.

Για το περιστατικό, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής δήλωσε: "Σήμερα, 5 Μαΐου 2010, στις 14:03, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας, στη σταδίου 23, άτομα που μετείχαν στη διαδήλωση επιτέθηκαν με μολότοφ στο κατάστημα της Marfin, με συνέπεια να εκδηλωθεί πυρκαγιά. από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα που ήταν στον 3ο όροφο. Προανάκριση εκτελεί η ασφάλεια Αττικής".

Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό, η Πυροσβεστική ανέφερε τα εξής:

Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο τράπεζας, στην οδό Σταδίου 23, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα νεκρά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), ενώ άλλα πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους.

Στο σημείο βρέθηκε και ο επικεφαλής της Marfin, Ανδρέας Βγενόπουλος, στον οποίο οι συγκεντρωμένοι πέταξαν μπουκάλια. Με την αποχώρηση του Αν. Βγενόπουλου οι αστυνομικές αρχές έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο γύρω από την τράπεζα αποκλείστηκε.

Το πόρισμα που συνέταξε ο τεχνικός επιθεωρητής του Υπουργείου Εργασίας καταλογίζει στην τράπεζα παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού. Αναφέρεται πως η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη και πως για να ανοίξει ήταν απαραίτητη η χρήση τηλεχειριστήριου, το οποίο βρισκόταν σε άλλο χώρο. Μία εργαζόμενη κατέθεσε πως είχε γίνει μία φορά επίδειξη χρήσης των πυροσβεστήρων, και μία άλλη πως είχαν διανεμηθεί στο προσωπικό ενημερωτικά φυλλάδια για θέματα πυροπροστασίας. Όλοι οι εργαζόμενοι κατέθεσαν πως δεν είχε γίνει ποτέ άσκηση εκκένωσης του κτιρίου. Επίσης το υποκατάστημα δεν διέθετε το απαιτούμενο από το νόμο πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Επίσης εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και υπέστησαν ζημιές, τα παρακάτω κτίρια:

• Το κτήριο της Νομαρχίας Αθηνών, στην οδό Συγγρού 15,
• Το κτήριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, στην οδό Αμαλίας 40,
• Κτήριο Γραφείων, στην οδό Συγγρού 1.

Ζημιές υπέστησαν επίσης ένα πυροσβεστικό όχημα από πυρκαγιά, μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων. Τέλος, πέντε άτομα μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένα, στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματά» και «Σωτηρία».

Η Δίκη

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Για τις 21 Σεπτεμβρίου 2015 αναβλήθηκε η δίκη των δυο κατηγορουμένων που φέρονται ότι εμπλέκονται στην εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι, καθώς και στην επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός που έγινε την ίδια ημέρα., στις 5 Μαΐου 2010.

Η δίκη των δύο κατηγορουμένων είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 9/12/2013 αλλά δόθηκε αναβολή για τις 14/5/2014 κατόπιν αιτήματος του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής που επικαλέστηκε κώλυμα και παρά την επιθυμία των κατηγορουμένων να προχωρήσει η διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Τελικά η δίκη αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων και θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015.

Οι δύο κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στη Μαρφίν (5/5/2010) κατηγορούνται με την πρακτική των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων υπόπτων από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και των «προσομοιώσεων» στις οποίες στηρίζονται κατά βάση και οι δύο δικογραφίες.

Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι, καθώς μετά τις απολογίες τους δεν είχαν κριθεί προφυλακιστέοι ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι τα στοιχεία που τους ενέπλεξαν βασίζονταν σ' αυτή την επισφαλή για την ορθή διαλεύκανση εγκλημάτων μέθοδο.

Ο ένας εκ των εμπλεκομένων, 33χρονος ομογενής που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την έκρηξη στο βιβλιοπωλείο, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, με επιβολή περιοριστικών όρων καθώς, όπως έγινε γνωστό, οι μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την προσωποποίηση των κακουργημάτων που έχουν διαπραχθεί, πήραν πίσω τις «αναγνωρίσεις».

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο, μοναδικό εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Μarfin, 34χρονο ιδιωτικό υπάλληλο, που φέρεται να έδρασε «με άλλους δύο άγνωστους στις αρχές δράστες», υπήρξε διχογνωμία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα.

Η μεν εισαγγελέας προφυλακίσεως τον «ήθελε» στη φυλακή, ενώ ο ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση. Ως στοιχεία υποστηρικτικά της γνωμοδότησής της η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε δύο καταθέσεις αστυνομικών, οι οποίοι συσχετίζοντας φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες αυτοπτών κατέληξαν ότι ο κατηγορούμενος «προσομοιάζει» με αυτόν που πέταξε τη μολότοφ μέσα στην τράπεζα.

Τελικά και αυτός ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστικό συμβούλιο που κλήθηκε να άρει τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα αποφάνθηκε υπέρ της άποψης του πρώτου.

Απ' την πλευρά του ο ίδιος ο κατηγορούμενος, που αρνείται την εμπλοκή του, είχε αντιτείνει στις κατηγορίες ότι:

«Σε καμία από τις φωτογραφίες που κατά την αστυνομία έχουν ληφθεί τη στιγμή του συμβάντος και εμφανίζουν τους δράστες δεν φαίνομαι εγώ ή έστω κάποιος που να μου προσομοιάζει».

«Από το σύνολο των φωτογραφιών αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων που υποδεικνύουν τους φερόμενους ως δράστες περιγράφοντας τις ενδυμασίες τους προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι δεν έχω καμία ανάμειξη».

Σε συγκεκριμένες φωτογραφίες που βρίσκονται στη δικογραφία εμφανίζεται ο ίδιος με τα ρούχα που περιέγραψε ότι φορούσε και η λήψη είναι από κάμερα τράπεζας στην πλατεία Ομονοίας.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια υπηρεσία της Ασφάλειας απαντώντας σε σχετικό αίτημα του ανακριτή, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης της φωτογραφίας του δράστη (από κάμερα έξω από τη Μarfin) με φωτογραφία του κατηγορούμενου από κάμερα τράπεζας στην Ομόνοια (δηλαδή πολύ μακρύτερα από το σημείο του συμβάντος).

Οι συγκλονιστικές εικόνες της 5ης Μαΐου 2010

To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Σωστικό συνεργείο της πυροσβεστικής κατάφερε να απεγκλωβίσει δύο από τους υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Marfin Bank στην οδό Σταδίου, μετά από φωτιά που προκλήθηκε στην τράπεζα, από βόμβες μολότωφ κατά τη διάρκεια του Πανελλαδικού συλλαλητηρίου, Τέταρτη 5 Μαΐου 2010...Φωτο:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Άντρες της πυροσβεστικής κατεβάζουν την πρώτη υπάλληλο από το 2ο όροφο του κτιρίου της Marfin Bank, που είχε εγκλωβιστεί μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε από βόμβες μολότωφ κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, Τέταρτη 5 Μαΐου 2010...Φωτο:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Η πρώτη υπάλληλος που κατάφερε να σωθεί από το 2ο όροφο που βρισκόταν, κατά τη διάρκεια της φωτιάς που προκλήθηκε, μετά από βόμβες μολότωφ που πέταξαν στο υποκατάστημα της Marfin Bank, επί της οδού Σταδίου. Δυστυχώς, τρεις άλλοι συνάδελφοί τους, δε στάθηκαν τυχεροί, Τέταρτη 5 Μαΐου 2010...Φωτο:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Σωστικό συνεργείο της πυροσβεστικής κατάφερε να απεγκλωβίσει δύο από τους υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Marfin Bank στην οδό Σταδίου, μετά από φωτιά που προκλήθηκε στην τράπεζα, από βόμβες μολότωφ κατά τη διάρκεια του Πανελλαδικού συλλαλητηρίου, Τέταρτη 5 Μαΐου 2010...Φωτο:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Συνάδελφοι των τριών νεκρών υπαλλήλων της Μαρφίν έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας, στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010...Φωτο:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ
To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Το υποκατάστημα της MARFIN EGNATIA BANK στην Σταδίου 23 οπου δύο γυναίκες και ένας άνδρας βρήκαν τον θάνατο μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από ρίψη μολότοφ κατά την διάρκεια της γενικής απεργίας για τα μέτρα της κυβέρνησης, Τετάρτη 5 Μαΐου 2010...Φωτο:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Συγγενείς των τριών νεκρών υπαλλήλων της Μαρφίν έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας, στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010...Φωτο:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ
To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Συγγενείς των τριών νεκρών υπαλλήλων της Μαρφίν έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας, στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010...Φωτο:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ
To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Το υποκατάστημα της MARFIN EGNATIA BANK στην Σταδίου 23 οπου δύο γυναίκες και ένας άνδρας βρήκαν τον θάνατο μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από ρίψη μολότοφ κατά την διάρκεια της γενικής απεργίας για τα μέτρα της κυβέρνησης, Τετάρτη 5 Μαΐου 2010...Φωτο:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος στο υποκατάστημα της Marfin όπου σκοτώθηκαν τρεις υπάλληλοι της τράπεζας, στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 5 Μαΐου 2010...Φωτο:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ
To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Το υποκατάστημα της MARFIN EGNATIA BANK στην Σταδίου 23 οπου δύο γυναίκες και ένας άνδρας βρήκαν τον θάνατο μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από ρίψη μολότοφ κατά την διάρκεια της γενικής απεργίας για τα μέτρα της κυβέρνησης, Τετάρτη 5 Μαΐου 2010...Φωτο:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Κόσμος εχει αφήσει λουλούδια στο υποκατάστημα της MARFIN EGNATIA BANK στην Σταδίου 23 οπου δύο γυναίκες και ένας άνδρας βρήκαν χθές τον θάνατο μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από ρίψη μολότοφ κατά την διάρκεια της γενικής απεργίας , Πέμπτη 6 Μαίου 2010... Φωτο:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
To 2010 θα βρουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Ανδρας αφήνει λουλούδια στο υποκατάστημα της MARFIN EGNATIA BANK στην Σταδίου 23 οπου δύο γυναίκες και ένας άνδρας βρήκαν χθές τον θάνατο μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από ρίψη μολότοφ κατά την διάρκεια της γενικής απεργίας , Πέμπτη 6 Μαίου 2010... Φωτο:ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Σαν σήμερα / «Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τις δύο εβδομάδες που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ

σχόλια

9 σχόλια
Ορδές αυτοαποκαλούμενων αλληλέγγυων, εργολάβων της ευαισθησίας, κατ’ επάγγελμα πονόψυχων, κατ’ αποκλειστικότητα ανθρωπιστών, αγγέλων της αριστερής φιλαλληλίας και αστυνόμων της κοινωνικής φιλευσπλαχνίας που μας κουνάνε κάθε μέρα το δάχτυλο για το ποιον/πώς/πότε και γιατί θρηνούμε, έχοντας πάντα μια καλή εξήγηση πρόχειρη γιατί η δική μας οδύνη είναι υποκριτική ενώ η δική τους (η ιδεολογικά και κομματικά εγκεκριμένη) αυθεντική και δίκαιη, έχουν μετατρέψει την υπόθεση της Μαρφίν σε cyber inside joke “ναι αλλά για τη Μαρφίν δεν λέτε τίποτα” - τύπου ότι πρόκειται περί αμελητέου θέματος ή χαζού μεμονωμένου περιστατικού που οι σατανικοί μα κουτοπόνηροι δεξιοί αντιτάσσουν σε κάθε (ασφαλώς σημαντικότερη) καταγγελία των θεόσταλτων αριστερών για να την αποδυναμώσουν, ελλείψει επιχειρημάτων. Οκ παιδιά, ξέραμε πάντα ότι η τραγωδία μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια μόνο εφόσον εγκριθεί από τα άτυπα Αριστερά Συμβούλια Κοινωνικής Συντριβής, ξέραμε πάντα ότι το φασιστικό έγκλημα για να αναγνωριστεί ως τέτοιο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα θύμα που οι παρατάξεις σας μπορούν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά, να καπηλευθούν ιστορικά και να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά (ξέρετε, οι ανήλικοι αγωνιστές πουλάνε, ηρωοποιούνται εύκολα, άρα οικειοποιούμαστε τη μνήμη τους ερήμην τους - οι υπάλληλοι τράπεζας δεν πληρούν τις αντίστοιχες προδιαγραφές μάρτυρα), ΑΛΛΑ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ως ύστατη ένδειξη καλής πίστης, ε και για να γίνει λίγο πιο πιστευτός ο ρόλος του ΚΑΛΟΨΥΧΟΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΛΗ ΜΩΡΕ ΜΩΡΕ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΔΕΚΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΜΩΡΕ, να προσποιηθείτε ότι ερρμμμ έστω διαφωνείτε με το να καίγονται άνθρωποι ζωντανοί επειδή δεν δέχτηκαν να απεργήσουν.Από το facebook του Aris Alexandris.
Δεν θα δικαιωθούν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι ; Ήμουν στην πορεία, μαζί με τόσους άλλους. Πέρασα από εκεί όπως τόσοι άλλοι. Όταν το έμαθα, πάγωσα. Είναι δυνατόν οι ανειρώξεις του καθενός να στερήσουν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους; Και μετά από τόσα χρόνια δεν τιμωρήθηκε κανείς; Κανείς ; Κανείς δεν έφταιξε;;;;
Τελικά ορισμένοι νεκροί δεν δικαιώνονται ποτέ, ακόμα και στους ανθρώπους που δολοφονούνται υπάρχει διάκριση ανάλογα με τις πολιτικές τους ιδέες...εκτός από τους φυσικούς δολοφόνους, υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί για τον εμπρησμό και τη δολοφονία των υπαλλήλων της τράπεζας.
Σαφέστατα αγαπητέ μου. Επίσης, αν είσαι τραπεζικός ή αστυνομικός, η ζωή σου έχει μικρότερη αξία γιατί δουλεύεις για "μισητό" εργοδότη και ταυτίζεσαι με αυτόν. Εγώ ακόμα να καταλάβω γιατί όσους πετάνε μολότωφ δε τους αντιμετωπίζουν το ίδιο με κάποιον που πυροβολεί. Μάλλον εξαγνίζουν την πράξη οι πολιτικές πεποιθήσεις των πρώτων, εξ ου και αντιμετωπίζονται σαν άτακτα διαμορτυρώμενα παιδιά.
Το ανεξήγητο είναι που μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων εντάχθηκε στην πορεία, από την Ομόνοια διέσχισε όλη τη Σταδίου, πέρασε μπροστά απο 400 κάμερες τραπεζών, κοσμηματοπωλείων, τροχαίας, καταστημάτων, υπηρεσιών κλπ και ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες. Το εμετικό είναι που βρέθηκαν κόσμος στην πορεία που φώναζαν κάψτε τους! Το τραγικό είναι που άνθρωποι απλοί εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη ζωή τους το κέφι κάποιον.
5 χρονια , καποια πραγματα εχουν αλλαξει τελειως καποια αλλα καθολου....θυμαμαι ειχα δει την ειδηση στο troktiko, το μονοαδικο δημοσιογραφο που επελεξε να χτυπησει αυτα τα χρονια η σεχτα, και μετα αναρωτιομαστε για τον πολιτικο ρολο της σεχτας, του μπλοκ που εκανε τον εμπρησμο κλπ κλπ κλπ.
Κανενας δεν το εκανε, κανενας δεν φταιει..Ευχομαι ολοψυχα σε αυτους που το κανανε να τους βρει το καρμα και να τους αλλαξει τα φωτα. Επαναστατες της πλακας, ανισοροποι αλητες αντιεξουσιαστες.
Θυμάμαι σαν χτες το γεγονός αυτό. Ήμουν προ των πυλών για τις πανελλήνιες. Εκείνη τη μέρα θυμάμαι ότι απεργούσαν και οι δημοσιογράφοι και μετά από αυτό το γεγονός διέκοψαν την απεργία τους και το μετέδωσαν. Αυτοί οι άνθρωποι στοχοποιήθηκαν μόνο και μόνο επειδή έτυχε να δουλεύουν στην τράπεζα εκείνη τη μέρα και δυστυχώς δεν κατάφεραν να βγουν όλοι ζωντανοί. Και τελικά βλέπουμε ότι 5 χρόνια μετά η δικαιοσύνη ακόμα δεν έχει αποφανθεί. Πώς γίνεται 5 χρόνια να καθυστερεί τόσο πολύ η εκδίκαση μιας τέτοιας υπόθεσης; Τι είναι αυτή η αρνησιδικία; Μετά από τόσα χρόνια πολλοί μάρτυρες είναι λογικό κάποια γεγονότα να μην τα θυμούνται ακριβώς όπως έγιναν και μπορεί να μη θυμούνται λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση της δίκης. Ελπίζω να μην πάρει άλλη αναβολή η δίκη αυτή, γιατί ήδη έχει καθυστερήσει πάρα μα πάρα πολύ να ξεκινήσει.
Μαύρη επέτειος η σημερινή αν γίνεται ας μην ξεκινήσει η γνωστή μπουρδολογία για το ότι φταίει το παρακράτος ή οι αναρχικοί κ.α. Ας σεβαστούμε τους νεκρούς.