Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Και μία μόνο μονάδα αύξησης της ανεργίας λόγω οικονομικής κρίσης, αρκεί για να μεταβάλλει τον χαρακτήρα των μικρών παιδιών, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής τους σύμφωνα με αποκαλυπτική πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry του Ιανουαρίου 2013.
Στην προσπάθεια να βοηθηθούν οι κοινωνίες της παγκόσμιας πια οικονομικής κρίσης, οι επιστήμονες του Upstate Medical University της Νέας Υόρκης κοίταξαν πίσω στις γεννήσεις των μοντέρνων σημερινών γενιών, και συγκέντρωσαν στοιχεία 9.000 εφήβων που γεννήθηκαν μεταξύ 1980-84. Στη συνέχεια αξιολόγησαν τα δεδομένα συγκριτικά με παιδιά άλλων γενεών εξετάζοντας την εξέλιξη και κοινωνική τους συμπεριφορά κατά την διάρκεια των εφηβικών χρόνων με στοιχεία από τα επίσημα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ. Μεταξύ 1980-84, εξηγούν οι επικεφαλής της μελέτης, η Αμερικανική κοινωνία έζησε δύο οικονομικές κρίσεις με δείκτες ανεργίας 7% και 11,5% αντίστοιχα.
Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα με βάση την τελευταία έκθεση του Αυγούστου για την ανεργία τα ποσοστά εκτοξεύτηκαν μέσα σε ένα χρόνο, Αυγ 2011 έως Αυγ2012, από 18,4% σε 25,4%. Kαι αυτό τυπικά, γιατί όπως οι επίσημες πηγές σημειώνουν, τα στοιχεία αυτά υποτιμούν την πραγματική ανεργία που περιλαμβάνει όλες τις μορφές υποαπασχόλησης, και εκείνων που έχουν σταματήσει να ψάχνουν για δουλειά.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη της Αμερικής για την αλλαγή στην κοινωνική συμπεριφορά των εφήβων που γεννήθηκαν σε περιόδους κρίσης, ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά από ό,τι μπορούσαν οι ειδικοί να προβλέψουν. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι έφηβοι που είχαν εκτεθεί ακόμη και σε 1% δείκτη αύξησης της ανεργίας στον τόπο που ζούσαν όταν ήταν ενός έτους παρουσίαζαν πολλαπλάσια επιρρέπεια σε παραβατικότητα, ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας κατά τη βρεφική ηλικία συνδέθηκαν με αύξηση στην χρήση μαριχουάνας στα εφηβικά χρόνια σε ποσοστό τουλάχιστον 9% σε σχέση με παιδιά άλλων περιόδων γεννήσεων. Καπνιστές προέκυψαν τα παιδιά που γεννήθηκαν στην κρίση κατά την εφηβεία τους σε ποσοστό 7%, και χρήστες μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ σε ποσοστό 6%.
Σχεδόν 20% αυξημένες πιθανότητες για συλλήψεις από την αστυνομία εμφάνισε αυτή η ομάδα εφήβων, 9% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν μέλος συμμορίας, και ως και 11% μεγαλύτερες πιθανότητες να συμμετέχουν σε οργανωμένες ληστείες.
Η έρευνα απομόνωσε δεδομένα όπως το οικογενειακό περιβάλλον, η εθνικότητα, η ηλικία της μητέρας και άλλα. Και έλαβε υπόψη όλα τα επίπεδα οικονομικής διαστρωμάτωσης. Παρόλα αυτά υπογραμμίζουν οι ερευνητές, οι βλάβες που προκαλεί μια εθνική οικονομική κρίση στην εξέλιξη και διαμόρφωση των παιδιών είναι ανάγλυφη.
Σε μια συνέντευξη σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της PIMCO της Καλιφόρνια- (μια τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην επενδυτική αγορά ομολόγων), ειδικός στον οικονομικό κίνδυνο και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης, μίλησε για την πολύ ειδική περίπτωση στην Ελλάδα της 'χαμένης γενιάς'.
«The lost generation» όπως εξήγησε, είναι τουλάχιστον οι νέοι που σήμερα είναι 15+ ετών με ποσοστά ανεργίας (στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών) 58%, οι αμέσως μεγαλύτεροι τους, 25 έως 34, με ποσοστά ανεργίας 33% και ίσως τα βρέφη που ΔΕΝ γεννήθηκαν, μια και όλο και σπανιότερα τολμά κάποιος νέος σήμερα να γίνει στην Ελλάδα γονιός.
Με βάση πλέον και τα συμπεράσματα της τελευταίας μελέτης, Generation SUPER LOST κινδυνεύουν να γίνουν και τα βρέφη που γεννιούνται τα χρόνια αυτά της κρίσης, ίσως μάλιστα σε πολλαπλάσιους ρυθμούς επικινδυνότητας που δεν μπορεί να προβλεφθεί καν.
Το ενδιαφέρον που η μελέτη ειδικά ανέδειξε, πέρα από τα καθιερωμένα παραβατικά των εφήβων-αλκοόλ, τσιγάρο, ναρκωτικά, είναι η εντυπωσιακή συμμετοχή αυτών σε ληστείες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως, αντίθετα, τα Ελληνόπουλα... «θα' ναι καλά παιδιά», και ότι η κρίση θα βγάλει καλύτερους 'Έλληνες στις μελλοντικές κοινωνίες. Συνήθως όμως τέτοιου είδους προβλέψεις και επιστημονικά συμπεράσματα επιβεβαιώνονται στην Κοινωνική Ψυχιατρική.
Η Ελλάδα, άλλωστε, τείνει να ξεπεράσει κάθε παγκόσμιο ρεκόρ ανεργίας ανέχειας και καταστροφής της ζωής των πολιτών της.
Όπως με την έρευνα αποδεικνύεται, ΚΑΙ της ζωής των παιδιών της...
σχόλια