Πώς κόβεται – τελικά – το κάπνισμα;

Πώς κόβεται – τελικά – το κάπνισμα; Facebook Twitter
25


 

Όσοι – και είναι αμέτρητοι – έχουν επιχειρήσει να κόψουν το κάπνισμα, έχουν συγκεκριμένα βήματα, αντιδράσεις και συμπεριφορές να αφηγηθούν και πάνω – κάτω στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξουν: το τσιγάρο κόβεται δύσκολα.

Είτε σταδιακά, είτε με υποκατάστατα, είτε με κόλπα προς τον εθισμένο σου εαυτό, ο δρόμος προς την οριστική διακοπή είναι δύσκολος και κρύβει παγίδες. Ή όχι;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία μόνο ένα 4%-7% των καπνιστών μπορεί να διακόψει το κάπνισμα με την πρώτη προσπάθεια, χωρίς (φαρμακευτική ή ψυχολογική) υποστήριξη.

Την ίδια στιγμή ο John Dicey, διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα για τη διακοπή του καπνίσματος, υποστηρίζει ότι η οδός της απαλλαγής από τη βλαβερή συνήθεια είναι μία: το να δει ο καπνιστής την όλη διαδικασία σαν προσπάθεια απόδρασης από κάτι και όχι σαν βίαιη απόρριψη μίας απόλαυσης.

«Ορίστε εκ των προτέρων μία ημερομηνία – ορόσημο που θα κόψετε το κάπνισμα, αλλά μην προσπαθήσετε να περιορίσετε τα τσιγάρα που κάνετε μέσα στη μέρα, μέχρι τότε. Ή να ελέγξετε το πόσο καπνίζετε. Αυτή είναι μία λογική που κάνει τα τσιγάρα να φαντάζουν πολύτιμα. Το σημαντικό είναι να αντιληφθείτε ότι δεν παραιτείστε από κάτι που αγαπάτε, αλλά ότι δραπετεύετε από κάτι, από κάποιον που σας κάνει κακό», εξηγεί  ο Dicey.

«Σε ένα μεγάλο ποσοστό, στους καπνιστές δεν αρέσει που είναι καπνιστές. Όλοι τους γνωρίζουν ότι είναι μια βλαβερή συνήθεια που τους κοστίζει μια περιουσία, αλλά το να το κόψουν τους φοβίζει. Και όταν φοβούνται… καπνίζουν. Και εκεί είναι άλλο ένα σημείο – κλειδί. Στο αίσθημα της ελευθερίας και από το τσιγάρο και από τον φόβο. Επικεντρωθείτε στο πώς είναι να είσαι ελεύθερος», συμπληρώνει.  

Κατά τον ίδιο, το μυστικό κρύβεται στην οριστική διακοπή της πρόσληψης νικοτίνης.

«Μόλις το κόψεις, δεν πρέπει ούτε για μια στιγμή να ξεγελαστείς ότι μπορείς - σου επιτρέπεται , επειδή το έκοψες-  να κάνεις ένα τσιγαράκι, έτσι περιστασιακά. Το έκοψες, τελείωσε. Μόλις το ξαναρχίσεις, μπαίνεις ξανά στον ίδιο φαύλο κύκλο», λέει, κάνοντας ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα σ’ αυτή τη ζωή, να μοιάζει παιχνίδι. Του μυαλού, κυρίως. 

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ