Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο, τελικά;

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο, τελικά; Facebook Twitter
Σύμφωνα με τους δερματολόγους, στην επιφάνεια του σώματος ζουν και τρέφονται περισσότερα από 1.000 είδη καλών βακτηρίων.
44
Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο, τελικά; Facebook Twitter

Στο σήμερα, με τα χιλιάδες σαπούνια, αφρόλουτρα, υπο-αλλεργικά σαμπουάν και κάθε λογής «μυριστικά» του μπάνιου και προϊόντα για την προσωπική μας υγιεινή, ακόμη μας απασχολεί η συχνότητα της... επαφής μας μαζί τους. Και φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς δεν θέλει στην παρέα κάποιον που μυρίζει άσχημα – ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η αποφορά ρούχων και σώματος μπορεί να μας τρελάνει – οπότε γιατί το συζητάμε; Διότι υπάρχουν και εκείνοι που ανθίστανται σθεναρά στο σαπούνι και το νερό για... οικολογικούς λόγους και κοντράρονται με δερματολόγους και παθολόγους αναφορικά με την ιδανική συχνότητα, βάσει της οποίας θα πρέπει να απολαμβάνουμε το μπάνιο μας ή έστω ένα ντους. Ας το δούμε, λοιπόν, επιστημονικά και βάσει άρθρου – και σχετικού video του "Discovery News". Τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν δεν κάνουμε μπάνιο πολύ συχνά;

1. Το σώμα χρειάζεται τα καλά βακτήρια

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, στην επιφάνεια του σώματος ζουν και τρέφονται περισσότερα από 1.000 είδη καλών βακτηρίων. Είναι καλά, λένε οι καθ' ύλην αρμόδιοι, γιατί δίνουν μάχες με τα κακά βακτήρια και κρατούν σε ισορροπία τη θερμοκρασία, αλλά και τις φυσικές διαδικασίες ενυδάτωσης του σώματος. Βέβαια, το να μην πλενόμαστε πολύ συχνά και να επιμένουμε να αγγιζόμαστε – ειδικά στην περιοχή του προσώπου (στόμα, μύτη, κ.λπ) μας αφήνει εκτεθεισμένους σε ιώσεις και κάθε μορφής μεταδοτική ασθένεια.

2. Βέβαια, καραδοκούν οι δερματικές παθήσεις

Οι όχι και πολύ συχνές επισκέψεις στη ντουζιέρα και όλος αυτός ο κατακλυσμός σωματικών υγρών – ιδρώτα, κυρίως – και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και το ότι νεκρά κύτταρα μένουν για καιρό στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις και να επιτείνουν τυχόν προβλήματα ακμής.

3. Κρούστες βρωμιάς στο δέρμα

Dermatitis neglecta είναι η επιστημονική ονομασία για εκείνη την κατάσταση που παρουσιάζει συχνά το δέρμα άστεγων ή γενικώς ανθρώπων που έχουν για πολύ καιρό να κάνουν μπάνιο. Εμφανίζεται ως σημάδι – κάτι σαν κρούστα βρωμιάς, αλλά αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει μείνει μακριά από το νερό και το σαπούνι για πάρα πολύ καιρό.

4. Μυρίζουμε (άσχημα)

Σιγά τα νέα, θα μπορούσε να είναι το σχόλιο σε αυτή τη διαπίστωση, αλλά, όπως παρατηρείται εύστοχα και χιουμοριστικά στο άρθρο, κάποιοι άνθρωποι είναι σα να μην μπορούν να μυρίσουν τον εαυτό τους, πράγμα που κάνει δύσκολη τη συμβίωση του με τους γύρω τους (και όχι μόνο).

 

Και τελικά, τι κάνουμε; Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο; Εδώ, δερματολόγοι και λοιποί ειδικοί μας μπερδεύουν. Όχι πολύ συχνά, συνιστούν και αυτό για να μην αφαιρούμε από την επιφάνεια του σώματος μας, όλη τη φυσική χημεία που μας προστατεύει από εξωγενείς βακτηριακές επιθέσεις και μας κρατά υγιείς. Που σημαίνει; 3 φορές την εβδομάδα(!). Λίγες δεν είναι; Ναι, απαντούν, ειδικά στην περίπτωση που η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει γυμναστήριο ή κάθε άλλη μορφή φυσικής άσκησης που προκαλεί εφίδρωση.

44

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM