Οριστικό και μαζικό "Όχι" είπαν οι Ελβετοί στο εγγυημένο βασικό εισόδημα

Οριστικό και μαζικό "Όχι" είπαν οι Ελβετοί στο εγγυημένο βασικό εισόδημα Facebook Twitter
Υποστηρικτής της πρωτοβουλίας φορά ένα χρυσό διακριτικό στην πλάτη.
9

Oι Ελβετοί απέρριψαν μαζικά σήμερα την θέσπιση ενός εγγυημένου βασικού εισοδήματος για όλους, μισθωτούς ή άνεργους, ένα σχέδιο μοναδικό στον κόσμο που πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις στην χώρα.


Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το 76,9% των ψηφοφόρων απέρριψαν το αμφιλεγόμενο αυτό σχέδιο. Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ανήλθε σε 46%. Στον αντίποδα, τα 2/3 των ψηφοφόρων ενέκριναν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και του δικαιώματος της προεμφυτευτικής διάγνωσης.


Η πρόταση «για ένα εγγυημένο βασικό εισόδημα» (RBI), που υποβλήθηκε από μία οργάνωση η οποία δεν πρόσκειται σε κανένα κόμμα, κατάφερε να μαγνητίσει το ενδιαφέρον των πολιτών. Βάσει της πρότασης, κάθε μήνα όλοι οι Ελβετοί και οι ξένοι που διαμένουν στην χώρα τουλάχιστον 5 χρόνια θα λαμβάνουν ένα ποσό ύψους 2.500 ελβετικών φράγκων (2.260 ευρώ) ανά ενήλικα, ο οποίος θα εργάζεται ή θα είναι άνεργος, και 650 ελβετικά φράγκα για κάθε ανήλικο.

Ο μέσος μισθός στην Ελβετία ανέρχεται σε 6000 ελβετικά φράγκα. Όσο κι αν γενναιόδωρη ακούγεται, η ιδέα να μπορεί κανείς να λαμβάνει χρήματα χωρίς να ανταποδίδει έμοιαζε ασυμβίβαστη στα μάτια μιας μεγάλης πλειονότητας των Ελβετών, που προσδίδουν μεγάλη αξία στην εργασία.

 

Την πρωτοβουλία υποστήριξε μόνο το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, ενώ η κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα κατήγγειλαν ένα ουτοπικό και πολύ δαπανηρό σχέδιο.


«Οι Ελβετοί αποφάσισαν σήμερα με ρεαλιστικό τρόπο» σχολίασε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTS, ο πολιτικός αναλυτής Αντρέας Λάντνερ του πανεπιστημίου της Λωζάνης. «Το να πληρώνεσαι χωρίς να εργάζεσαι, θα ήταν ένα μεγάλο βήμα. Η πρωτοβουλία δεν ήταν ξεκάθαρη, προοριζόταν κυρίως στο να τροφοδοτήσει μια συζήτηση».


Μονάχα ορισμένες κοινότητες στα καντόνια Ζουρά και Βω και ορισμένες συνοικίες της Γενεύης και της Ζυρίχης υποστήριξαν την πρόταση.

Παρά την αποτυχία του, οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος γιόρτασαν αυτό που αποκάλεσαν τη δική τους «ημι-νίκη». «Είμαστε πολύ χαρούμενοι» δήλωσε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, ο Ραλφ Κουντιγκ. Ο Σέρτζο Ρόσι, καθηγητής οικονομικών και μέλος της επιτροπής υπέρ του RBI προτιμά από την πλευρά του να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. «Ένας στους 5 πολίτες ψήφισε υπέρ του εγγυημένου βασικού εισοδήματος. Πρόκειται ήδη για μία επιτυχία» σχολίασε στο ATS. Για εκείνον το σημαντικό είναι ότι οι πολίτες άρχισαν να σκέφτονται αυτήν την ιδέα «η οποία θα πρέπει σύντομα ή αργότερα να εφαρμοστεί».


«Είναι ένα παλιό όνειρο, λίγο μαρξιστικό. Που σφύζει από αδιαμφισβήτητα όμορφα συναισθήματα αλλά χωρίς οικονομική μελέτη» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Χρηματοπιστωτικών Μελετών στη Γενεύη, Σαρλ Βιπλόζ, πριν από το δημοφήφισμα.


Μεταξύ των άλλων ζητημάτων που τέθηκαν υπό ψηφοφορία σήμερα βρίσκονται ιδίως την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και το να επιτραπεί της προεμφυτευτικής διάγνωσης.


Δύο ψηφοφόροι στους τρεις (66,8%) τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου που προτείνει να ολοκληρώνεται σε διάστημα 140 ημερών το ανώτερο οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου έναντι 400 που ισχύουν σήμερα. Οι Ελβετοί είπαν επίσης ναι σε ποσοστό 62,4% στην προεμφυτευτική διάγνωση, μια τεχνική που επιτρέπει την επιλογή και κατάψυξη εμβρύων, όμως αποκλειστικά από ζευγάρια που είναι φορείς μιας σοβαρής κληρονομικής ασθένειας ή που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί διά της φυσικής οδού.

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου καταγγέλλουν έναν «νόμο της ευγονικής».

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Οι Ελβετοί ψήφισαν όχι πολύ απλά γιατί πρώτον τα 2.5 χιλιάρικα είναι προσβολή γι'αυτούς εφόσον οι ίδιοι παίρνουν 6000 φράγκα μέσο όρο μισθό και ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος είναι ότι φοβούνται -και πολύ σωστά- αν συνέβαινε αυτό θα γίνονταν πόλος έλξης για τον κάθε "κακομοίρογλου" του πλανήτη γη. Επίσης αν κάνετε μια βόλτα στην Ελβετία θα δείτε ότι με 2.5 χιλιάδες φράγκα το μήνα δεν τα βγάζεις πέρα.
Δεν το καταψήφισαν για αυτούς τους λόγους. Αφενός δεν γίνεσαι κάτοικος Ελβετίας για πλάκα (πόσο μάλλον για να παίρνεις ένα επίδομα), αφετέρου οι Ελβετοί σκέφτονται ότι κάθε πράγμα έχει κόστος. Αυτό το κόστος κάποιος θα το πληρώσει. Αντί να δίνουν επιδόματα, δίνουν κίνητρα για εργασία. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται παράλογο στην Ελλάδα, αλλά κάποιοι λαοί θέλουν να εργάζονται και να προοδεύουν, όχι να δίνουν ευκαιρίες στο καθισιό.
Θα σου απαντήσω με την εμπειρία που έχω μέχρις στιγμής απο τους ελβετούς. Μιλάμε για έναν λαό βαθιά συντηριτικό με τα καλά του και τα κακά του. Εναν λαό με δεν ξερω και εγω ποσα καντόνια αλλά με μια ενιαία αγάπη σε σημείο ενοχλητικό κάποιες φορές για την χωρα τους και για την οικονομία τους προφανώς. Καταρχήν σαν έλληνες που χτυπιόμαστε οτι φέραμε την έννοια της δημοκρατίας στον κόσμο πρέπει να χειροκροτήσουμε την χθεσινή μέρα γιορτής για τους ελβετους. Μετά απο πολύ μεγάλο διαστημα που δόθηκε απο την κυβέρνηση στους πολίτες της να ενημερωθούν για το τι σημαίνει το ναι και τι το όχισε πολλά ερωτήματα όχι μονο τα 3 που αναφέρονται στο άρθρο, πήγαν μαζικά να ψηφίσουν για θέματα που θα τους επιρέαζαν για πολύ μεγάλο διάστημα. Θα σου πω απλά οτι το μεγαλύτερο ποσοστό που είπε οχι δεν ήταν ο ήδη εργαζόμενος που θα φορολογούνταν για το παραπάνω μέτρο αλλα ηλικίες 19-26 ετών. Δηλαδή ηλικίες που κατα πάσα πιθανότητα σπουδάζουν. Αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό; Είπαν όχι άτομα που τα παίρνουν απο τους γονείς τους και θα είχαν και τα 2500 φράγκα απο το κράτος, έτσι για να κάνουν το κέφι τους βρε αδερφέ. Ενας άνεργος με 2500 φράγκα δεν πάει ούτε μέχρι το περίπτερο. Και γι αυτό και αναγκαζεται να βρεί δουλειά, όποια και αν είναι αυτή. Το κράτος σου παρέχει την υποστήριξη να βρείς δουλειά, πολλές φορές εκτός του αντικειμένου σου. Δίνει πολλά κίνητρα για εργασία.Εγώ περίμενα προφανώς να βγεί όχι αλλά όχι με τόση διαφορά. Η διαφορά αυτή δείχνει οτι οι ελβετοί έχουν κατανοησει τι σημαίνει το σύνολο. Θα θελα αυτά τα 2500 φράγκα αλλά έτσι θα επιβαρυνθεί το σύνολο. Θα επιβαρυνθεί η οικονομία. Και αυτό θα το λουστώ αργά ή γρήγορα εγώ ο ίδιος και αύριο τα παιδιά μού.Επισης κάτι τελευταίο για την χθεσινή ημέρα που θα έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις. Στο καντόνι Ticino υπήρχε ένα επιπλέον ερώτημα στο κατά πόσο επιθυμούν την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στον δημόσιο. Πχ ένα δημόσιο νοσοκομείο να γίνει ιδιωτικού δικαιου. Αυτόν τον νόμο πήγαν να τον προωθήσουν νύχτα πριν κανα 8 μηνο στην κυβέρνηση. Οι πολίτες πήραν πρέφα τι γίνεται και μπλόκαραν την διαδικασία με συλλογή υπογραφών για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Μάζεψαν όντως τις απαιτούμενες υπογραφές και χθές μπηκε το ερώτημα στο δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα ήταν όχι. Πες μου εσύ τώρα πόσο περίφανος για το σύστημα του μπορεί να αισθάνεται ο ελβετός σε σχέση με εμάς.
Φοβερό δείγμα αριστεριτζιλικιού: Η πρόταση σου να μοιράσεις κρατικά λεφτά χάνει με 76%, αλλά «Ένας στους 5 πολίτες ψήφισε υπέρ του εγγυημένου βασικού εισοδήματος. Πρόκειται ήδη για μία επιτυχία»
Φανταστείτε τώρα να γινόταν εδώ δημοψήφισμα για να παίρνουν όλοι 2 χιλιάρικα το μήνα. Θα έσπαγε τα ρεκόρ, με 99% θα έβγαινε το ΝΑΙ. Ε, λοιπόν για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα κάτι αντίστοιχο ψηφίζουν οι Έλληνες έξι χρόνια τώρα στη κρίση γι αυτό ήμαστε εδώ που ήμαστε. Επειδή όλοι θέλουμε αυτά τα λεφτά αλλά δεν βρίσκουμε κάποιον να μας τα δίνει...
Ξερεις τι ωραια που θα ηταν η ζωη αν ολη μερα την βγαζαμε γραφοντας σχολια στην λιφο και σαν συν μας επεφταν 2000 χιλιαρικα το μηνα?(αναλογικα, 150 ευρω πεφτουν αλλα δεν θα τα χαλασουμε γι΄αυτο)Φανταζομαι για καποιους ειναι, και γι΄αυτο εχουν αυτην την αποστασιοποιηση απο την οποια μπορουν να κρινουν τα παντα. Και να νομιζουν οτι ξερουν τι και πως σκεφτεται κανει ενας ολοκληρος λαος
Τομάρι Δον Ιδιώτη καλή ιδέα.Σκέφτομαι να κατεβάσω το πόπολο σε δημοψήφισμα με ερώτημα:"Θέλετε οι άνεργοι να σας δίνουμε 2000 ευρώ τον μήνα";Και μετά κόψιμο 13ο και 14 μισθό από τα εργαζόμενα τομάρια. ΑριστεράΠάντα μπροστά
Ναι, οι Ελληνες προτιμουν να μεινουν ανεργοι και να παιρνουν 3 κ 60. Λογικα απο επιλογη γινεται αυτο στην Ελλαδα... Τι αλλο θα ακουσω;; Μην το παρεις σαν προκληση κ συνεχισεις τετοια σχολια..