Τελικά, είναι υγιεινό το ξύρισμα στην ηβική περιοχή;

Τελικά, είναι υγιεινό το ξύρισμα στην ηβική περιοχή; Facebook Twitter
15
Τελικά, είναι υγιεινό το ξύρισμα στην ηβική περιοχή; Facebook Twitter
Γιατί, λοιπόν, τόσοι άνθρωποι και κυρίως η πλειονότητα των γυναικών επιμένουν να αποτριχώνουν με τόση επιμέλεια, εμμονή σχεδόν, την ηβική τους περιοχή, αφού καμία σχέση με την υγιεινή η εν λόγω πρακτική;

Από πότε οι τρίχες έγιναν κάτι το τόσο αηδιαστικό ειδικά, όταν η συζήτηση γίνεται καλοκαίρι και εστιάζει στην υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής ανδρών και γυναικών; Το ερώτημα τέθηκε ανοιχτά μέσα από άρθρο του "Guardian" και από την αρχή γινόταν σαφές ότι η απάντηση θα προκαλέσει έκπληξη και νέους γύρους συζητήσεων για το τι είναι αισθητικά ορθό, αλλά κυρίως για το τι εξυπηρετεί την υγιεινή και την πραγματική καθαριότητα. 

"Η σύγχρονη μόδα, επ' αυτής της περιοχής επιτάσσει λείες, καθαρές - για να μην πούμε λαμπερές - αποτριχωμένες επιφάνειες, που θυμίζουν τα γεννητικά όργανα της Μπάρμπι. Ακόμη χειρότερα; Θυμίζουν ανθρώπους που δεν έχουν συναντηθεί ακόμη με την εφηβεία και τις μεταμορφώσεις που επιφέρει", γράφει χαρακτηριστικά η Dr. Luisa Dillner. 

Γιατί, λοιπόν, τόσοι άνθρωποι και κυρίως η πλειονότητα των γυναικών επιμένουν να αποτριχώνουν με τόση επιμέλεια, εμμονή σχεδόν, την ηβική τους περιοχή;  Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Αμερικανική Δερματολογική Εταιρεία σε 3.316 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ένα 59% των γυναικών που συμμετείχαν, απάντησε ότι προτιμά αυτό το είδος αποτρίχωσης για "λόγους υγιεινής". Ειδικότερα, ένα 84% ανέφερε ότι προτιμά τριμάρισμα, ενώ ένα συντριπτικό 62% επιλέγει την πλήρη αποτρίχωση. Το αυξημένο ποσοστό παρατηρείται κυρίως σε ηλικίες 18-24 ετών, όπου πέρα από το περί υγιεινής επιχείρημα συναντώνται και άλλα, όπως το ότι νιώθουν πιο σέξι ή είναι κάτι που κάνουν, επειδή τους το ζήτησαν οι ερωτικοί τους σύντροφοι.

Τελικά, είναι υγιεινό το ξύρισμα στην ηβική περιοχή; Facebook Twitter

Για τα δεινά της σύγχρονης εποχής, η Dilner κατηγορεί ευθέως τον εκδότη του "Playboy", Χιου Χέφνερ και τη φιλοσοφία που ενέπνεε τα "κουνελάκια" του.

Η επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, Dr. Tami S Rowen, αξιολογώντας τα αποτελέσματα είχε διάφορα ενδιαφέροντα να παρατηρήσει: "Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι είναι ακάθαρτες, αν δεν έχουν προχωρήσει σε δραστική αποτρίχωση. Και στους άντρες πλέον παρατηρείται υψηλό ποσοστό αποτρίχωσης, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό", αναφέρει η Dr. Rowen συνδέοντας αυτήν την αποτριχωτική μανία και με την πρόοδο της πλαστικής χειρουργικής σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της εικόνας της ηβικής περιοχής. 

 

"Αν οι τρίχες είναι ακαθαρσία, τότε γιατί δεν ξυρίζουμε ή έστω τριμάρουμε και το κεφάλι μας", αναρωτιέται μεταξύ σοβαρού και αστείου η γιατρός. "Είναι πραγματικά πιο καθαρή, πιο σέξι και πιο δυναμική η εικόνα μίας απόλυτα αποτριχωμένης ηβικής χώρας στα ποσοστά που περιγράφουν τα αποτελέσματα της έρευνας;", συνεχίζει.  

 

Για να είναι κανείς και ιστορικά αντικειμενικός, η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα της αποτρίχωσης στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν γυναικείος προβληματισμός από αρχαιοτάτων: στο κείμενο αναφέρονται ακόμη και οι απεικονίσεις γυναικείων μορφών σε αρχαίες τεφροδόχους, μια εποχή κατά την οποία η αποτρίχωση γινόταν με εξαιρετικά επώδυνους τρόπους. Για τα δεινά της σύγχρονης εποχής, η Dilner κατηγορεί ευθέως τον εκδότη του "Playboy", Χιου Χέφνερ και τη φιλοσοφία που ενέπνεε τα "κουνελάκια" του. Εκνευριστικά μεν για τις γυναίκες, αλλά σε αυτά - σύμφωνα και με έρευνα του Πανεπιστημίου George Washington - οφείλεται ο σταδιακός αφανισμός των τριχών της ηβικής περιοχής, από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως σήμερα.  

 

"Η ηβική σας περιοχή είναι προσωπικό σας ζήτημα και κάντε την ό,τι θέλετε. Αλλά το ηβικό τρίχωμα υπάρχει εκεί για κάποιο λόγο και αυτός είναι προκειμένου να προστατεύσει τα έσω γεννητικά όργανα από μύκητες και μολύνσεις. Είναι απείρως πιο υγιεινό να μην ξυρίζετε τη συγκεκριμένη περιοχή", καταλήγει η Dillner επικαλούμενη την έρευνα, η οποία έχει πολλά να πει για τις μολύνσεις από ξυράφι και τους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχει το γυμνό δέρμα, όταν εκτίθεται σε αφροδίσια και λοιπά δερματικά νοσήματα.  

 

Φυσικά και τα αποσμητικά είναι ανθυγιεινά και οι κολόνιες επίσης, αλλά για την ώρα - και στην καρδιά του καλοκαιριού - μας είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά... 

 

Με στοιχεία από τον Guardian 

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
Φυσικά και οι τρίχες εξυπηρετούσαν κάποτε στην υγιεινή και την καθαριότητα. Όταν η πρόσβαση στο νερό ήταν ενδεχομένως δυσκολότερη και γενικότερα η υγιεινή δεν ήταν το φόρτε των ανθρώπων... απλά εγώ νόμιζα ότι είχαμε ξεφύγει από την σπηλαιώδη κατάσταση... κορίτσια όπως το λέει το eraki, κι ένα συμμαζεματάκι ακόμη μια χαρά είναι... όχι κοτσίδια όμως...
Δεν γράφεται και κανένα άρθρο για τους άντρες που είναι σαν τον Αμαζόνιο μέχρι τον λαιμό με κάτι μούσια σαν τον Χομεινί και από εκεί και κάτω σαν την Ανταρκτική σαν τον πάγο .
Κοινωνικός ίσως εξαναγκασμός είναι το να ξυριζεις τα πόδια σου ή τις μασχάλες σου. Κοινωνικός όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή να αποτρίχωσεις με τον τρόπο που επιθυμείς κάτι που απευθύνεται στον εκάστοτε ή στο μόνιμο ερωτικό σου σύντροφο. Αυτό ισχύει και για τους άντρες . Αυτά είναι θέματα των συντρόφων και όχι τις κοινωνίας.
Μπορεί το ξύρισμα να ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, διαδεδομένο όμως δεν ήταν. Η ξυρισμένη ηβική περιοχή λανσαρίστηκε σε μεγάλη κλίμακα από τις πόρνες του 19ου αιώνα γιά έναν προφανέστατο λόγο: ψείρες.Οι αρσενικοί γουστάρουν το λουκ, επειδή άτριχο = νεαρό και το ζητούμενο είναι η (ψευδ)αίσθηση ότι είμαστε και πολύ ουάου εραστές ώστε πάμε με πιτσιρίκες.Οι γυναίκες έχουν δυστυχώς αποδειχτεί πολύ εύκολα χειραγωγήσιμες. Με 3 περιοδικά και 3 εκπομπές στην TV τους πουλάς ότι βλακεία σου κατέβει. Και (δυστυχώς) είναι πάρα πολύ πρόθυμες να βασανίσουν τον εαυτό τους μόνο και μόνο γιά να ικανοποιήσουν το αρσενικό.Εκτός αν το να μιμηθούμε τις πόρνες του 19ου στις αντιψειρικές τους μεθόδους δεν είναι βλακεία αλλά στυλιστική επιλογή γιά να αναδείξουμε την προσωπικότητα μας.Ναι, σαφως και ο καθένας μπορεί (και πρέπει να μπορεί) να κάνει ότι θέλει με το σώμα του. Με δεδομένη όμως την ευκολοπιστία των γυναικών, αμφιβάλλω άν όντως θέλουν να ξυρίζουν την ηβική τους περιοχή γιά τον εαυτό τους, ή αν το κάνουν "επειδή έτσι κάνουν όλες" ή επειδή τους το ζήτησε κάποιος αρσενικός.Κάτι τελευταίο. Σε άλλα ζητήματα (π.χ. διατροφικές συνήθειες) πάρα πολλοί χρησιμοποιούν την Φύση σαν επιχείρημα. Λένε δηλαδή "τρώω κρέας επειδή είναι φυσικό, άρα να το σφάξουμε το κατσικάκι". Όταν όμως πιάνουν το ξυράφι ή το κερί γιά να αποτριχώσουν την ήβη τους, την Φύση την έχουν γραμμένη. Εκεί δεν μετράει η Φύση, μετράει το τι θα πει ο γκόμενος.Υ.Γ. γιά να μην ξεχάσω τους αρσενικούς. Αν ξυρίσεις την ήβη σου, υποτίθεται ότι θα δείξει μεγαλύτερο το όργανο σου. Δικαιώνοντας πανυγηρικά την λαϊκή παροιμία "της κοντής ψ@@@@ της φταίνε οι τρίχες".
Μπράβο, πολύ σωστά τα είπες! Βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες με το φίλο μου σε παραλία γυμνιστών και ήταν όλοι γουλί, άντρες- γυναίκες!Και μιλάμε μεγάλες ηλικίες, όχι τίποτα 20χρονα, ούτε καν 30ρηδες! Μόνο εμείς δείξαμε περήφανα τις "φούντες" μας και το χαρήκαμε κιόλας!
Οk δε διαφωνώ με όσα λες..αλλά εγώ,δηλαδή,που το έκανα πολύ πριν με δει εκεί κάτω άντρας είμαι τέρας της φύσης?Απλά πήγαινα από αρκετά μικρή κολυμβητήριο και κάποια στιγμή άρχισαν να με ενοχλούν..και αισθητικά και πρακτικά.Ξεκινώντας από τις έξω και πηγαίνοντας σιγά σιγά προς τις έσω.Εγώ και μόνο ένιωθα πιο άνετα με τον εαυτό μου.Και να προσθέσω πως την εποχή που μιλάω οι πιο πολλές στη πισίνα είχαν φούντες.Δε το θεωρούσα κάτι φυσικό ή αφύσικο απλά για'μένα ήταν προτιμότερο.
Ρώτησες κάποια κοπέλα ή έναν άντρα πόσο ευχάριστο της είναι να φτύνει και να καταπίνει τρίχες κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα; επίσης έχεις παρατηρήσει ότι "το φυσικό" εξυμνείται συνήθως από άτομα που καπνίζουν σαν τζιμινιέρες, πίνουν σαν νεροχύτες και όταν τους πεις να κάνουν χαλαρό τρεξιματάκι κάνα 3λεπτο βάζουν τα κλάματα; λέω εγώ τώρα...
Ο καθένας με το σώμα του κάνει ότι θέλει. Πάντως θεωρώ ήρωα/ίδα όποιον/α χρησιμοποιεί ξυράφι για τη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν ξέρω αν μόνο σε μένα συνέβη αλλά 2 3 φορές που το έκανα, την επομένη που μεγάλωσαν λίγο οι τρίχες ήμουνα να πεθάνω από τον ερεθισμό. Με τσιμπούσαν οι άκρες τους, με έπιασε φαγούρα, δεν μπορούσα να κάτσω, να περπατήσω, να κινηθώ. Να με κλαίνε οι ρέγγες.
Και αυτό να μην πάθεις, δεν είναι καλή η αποψίλωση!! Ένα ελαφρύ συμμάζεμα εντάξει, να μη βγαίνουν κι απ´έξω... Αλλά πολλοί γιατροί έχουν επιβεβαιώσει ότι οι τρίχες στην εν λόγω περιοχή προστατεύουν πολλαπλώς.
Έτσι λέει και ο γυναικολόγος μου, το κάθε τι υπάρχει πάνω μας για κάποιο λόγο και οι τρίχες γενικά στο σώμα πάντα κάτι προστατεύουν,πχ οι βλεφαρίδες και τα φρύδια τα μάτια, τα μαλλιά το κεφάλι. Αλλά σιγά μην ακούσουμε τους ειδικούς οι περισσότερες (βάζω και τον εαυτό μου μέσα). Πάντως αν μου έλεγε άντρας να κάνω αποτρίχωση θα έτρωγε μπουνιά. Το κάνω για πάρτη μου και όχι για τα μάτια κανενός άλλου.
"οι τρίχες γενικά στο σώμα πάντα κάτι προστατεύουν"Θα μας πεις και τι προστατεύουν οι τρίχες στην πλάτη, στους ώμους, στην μέση, στα αυτιά, στον ποπό, στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών κλπ περιοχές ;Ένας λόγος που οι λαοί της βόρειας Ευρώπης θεωρούνται πιο όμορφοι είναι η λιγότερη τριχοφυία από την φύση τους.
Αγαπητέ φίλε Lantus, με τις λίγες γνώσεις που διαθέτω μας έχουνε μείνει από προϊστορικές εποχές, τότε που ο άνθρωπος ήταν πιο τριχωτός σαν πίθηκος, και δε φορούσε ρούχα. Και τότε μάλον τον προστάτευαν, απο το κρύο ή τα ηλιακά εγκαύματα, τα χτυπήματα κτλ. Και φαντάζομαι γι αυτό χάθηκαν με την εξέλιξη. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος που ξέρει περισσότερα.Πάντως μην αρπάζεσαι, απλά διαφώνησα με το ξυράφι στην ευαίσθητη περιοχή, όχι γενικά με την αποτρίχωση. Και για να το πάμε και στα πιο πρακτικά, θεωρώ ως καλύτερη μέθοδο το λέιζερ, γιατί διαρκεί πολύ καιρό, οι τρίχες βγαίνουν πιο αδύναμες και αραιώνουν, και γλυτώνεις τους ερεθισμούς και τον πόνο των άλλων μεθόδων.