Από πότε οι τρίχες έγιναν κάτι το τόσο αηδιαστικό ειδικά, όταν η συζήτηση γίνεται καλοκαίρι και εστιάζει στην υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής ανδρών και γυναικών; Το ερώτημα τέθηκε ανοιχτά μέσα από άρθρο του "Guardian" και από την αρχή γινόταν σαφές ότι η απάντηση θα προκαλέσει έκπληξη και νέους γύρους συζητήσεων για το τι είναι αισθητικά ορθό, αλλά κυρίως για το τι εξυπηρετεί την υγιεινή και την πραγματική καθαριότητα.
"Η σύγχρονη μόδα, επ' αυτής της περιοχής επιτάσσει λείες, καθαρές - για να μην πούμε λαμπερές - αποτριχωμένες επιφάνειες, που θυμίζουν τα γεννητικά όργανα της Μπάρμπι. Ακόμη χειρότερα; Θυμίζουν ανθρώπους που δεν έχουν συναντηθεί ακόμη με την εφηβεία και τις μεταμορφώσεις που επιφέρει", γράφει χαρακτηριστικά η Dr. Luisa Dillner.
Γιατί, λοιπόν, τόσοι άνθρωποι και κυρίως η πλειονότητα των γυναικών επιμένουν να αποτριχώνουν με τόση επιμέλεια, εμμονή σχεδόν, την ηβική τους περιοχή; Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Αμερικανική Δερματολογική Εταιρεία σε 3.316 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ένα 59% των γυναικών που συμμετείχαν, απάντησε ότι προτιμά αυτό το είδος αποτρίχωσης για "λόγους υγιεινής". Ειδικότερα, ένα 84% ανέφερε ότι προτιμά τριμάρισμα, ενώ ένα συντριπτικό 62% επιλέγει την πλήρη αποτρίχωση. Το αυξημένο ποσοστό παρατηρείται κυρίως σε ηλικίες 18-24 ετών, όπου πέρα από το περί υγιεινής επιχείρημα συναντώνται και άλλα, όπως το ότι νιώθουν πιο σέξι ή είναι κάτι που κάνουν, επειδή τους το ζήτησαν οι ερωτικοί τους σύντροφοι.
Για τα δεινά της σύγχρονης εποχής, η Dilner κατηγορεί ευθέως τον εκδότη του "Playboy", Χιου Χέφνερ και τη φιλοσοφία που ενέπνεε τα "κουνελάκια" του.
Η επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, Dr. Tami S Rowen, αξιολογώντας τα αποτελέσματα είχε διάφορα ενδιαφέροντα να παρατηρήσει: "Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι είναι ακάθαρτες, αν δεν έχουν προχωρήσει σε δραστική αποτρίχωση. Και στους άντρες πλέον παρατηρείται υψηλό ποσοστό αποτρίχωσης, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό", αναφέρει η Dr. Rowen συνδέοντας αυτήν την αποτριχωτική μανία και με την πρόοδο της πλαστικής χειρουργικής σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της εικόνας της ηβικής περιοχής.
"Αν οι τρίχες είναι ακαθαρσία, τότε γιατί δεν ξυρίζουμε ή έστω τριμάρουμε και το κεφάλι μας", αναρωτιέται μεταξύ σοβαρού και αστείου η γιατρός. "Είναι πραγματικά πιο καθαρή, πιο σέξι και πιο δυναμική η εικόνα μίας απόλυτα αποτριχωμένης ηβικής χώρας στα ποσοστά που περιγράφουν τα αποτελέσματα της έρευνας;", συνεχίζει.
Για να είναι κανείς και ιστορικά αντικειμενικός, η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα της αποτρίχωσης στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν γυναικείος προβληματισμός από αρχαιοτάτων: στο κείμενο αναφέρονται ακόμη και οι απεικονίσεις γυναικείων μορφών σε αρχαίες τεφροδόχους, μια εποχή κατά την οποία η αποτρίχωση γινόταν με εξαιρετικά επώδυνους τρόπους. Για τα δεινά της σύγχρονης εποχής, η Dilner κατηγορεί ευθέως τον εκδότη του "Playboy", Χιου Χέφνερ και τη φιλοσοφία που ενέπνεε τα "κουνελάκια" του. Εκνευριστικά μεν για τις γυναίκες, αλλά σε αυτά - σύμφωνα και με έρευνα του Πανεπιστημίου George Washington - οφείλεται ο σταδιακός αφανισμός των τριχών της ηβικής περιοχής, από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως σήμερα.
"Η ηβική σας περιοχή είναι προσωπικό σας ζήτημα και κάντε την ό,τι θέλετε. Αλλά το ηβικό τρίχωμα υπάρχει εκεί για κάποιο λόγο και αυτός είναι προκειμένου να προστατεύσει τα έσω γεννητικά όργανα από μύκητες και μολύνσεις. Είναι απείρως πιο υγιεινό να μην ξυρίζετε τη συγκεκριμένη περιοχή", καταλήγει η Dillner επικαλούμενη την έρευνα, η οποία έχει πολλά να πει για τις μολύνσεις από ξυράφι και τους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχει το γυμνό δέρμα, όταν εκτίθεται σε αφροδίσια και λοιπά δερματικά νοσήματα.
Φυσικά και τα αποσμητικά είναι ανθυγιεινά και οι κολόνιες επίσης, αλλά για την ώρα - και στην καρδιά του καλοκαιριού - μας είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά...
Με στοιχεία από τον Guardian
σχόλια