Σαν σήμερα, πριν από 11 χρόνια, έφυγε από τη ζωή η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού. Ανοίγοντας το αρχείο του Παντελή Δημητριάδη (τέως Κόρε.Ύδρο. και νυν Παιδιά της Παλαιότητας), παρακολουθούμε από το Youtube ένα απολαυστικό ντοκουμέντο που φέρει τον τίτλο ''Ιερός Πόλεμος''. Ήταν το 2000 που είχε ξεσπάσει το θέμα με την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Σε ζωντανή σύνδεση με το στούντιο του ALPHA βρίσκονταν εξ αριστερών ο Βασίλης Ραφαηλίδης και εκ δεξιών η Βίκυ Μοσχολιού. Δύο άνθρωποι εκ διαμέτρου αντίθετοι, μέσα από την αντίθεση των οποίων όμως κερδισμένοι έβγαιναν ο διάλογος, η υγιής αντιπαράθεση και εν τέλει ο πολιτισμός.
Από τη μια η Μοσχολιού: Λαϊκή γυναίκα, αγράμματη, παλαιοημερολογίτισσα, θρησκευόμενη. Θα την έλεγες εθνικίστρια, εκεί που αναφωνεί ''Δεν είναι Έλληνας αυτός, δε θέλω να τονε ξέρω, Αυστραλός είναι'', αναφερόμενη στον Έλληνα της διασποράς που την ακύρωσε με αγένεια από τηλεφώνου. Από την άλλη ο Ραφαηλίδης: Μορφωμένος, διανοούμενος, ακροαριστερός, ήρεμος όπως ήταν πάντα στα πάνελ. Σέβεται τη Μοσχολιού παρά τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές τους.
Ωστόσο, δεν ξέρουμε αν θα έδειχνε τον ίδιο σεβασμό στη Μοσχολιού ο Ραφαηλίδης σε μία διαφορετική περίπτωση. Ή μάλλον ξέρουμε, το λέει ο ίδιος: ''Εγώ μένω εδώ για μια γυναίκα, μια τραγουδίστρια, που αγαπούσα και που αγαπώ πάντα και που σέβομαι τις όποιες άλλες απόψεις της. Τα υπόλοιπα είναι προβλήματα συνείδησης που αφορούν την κυρία Μοσχολιού και μένα δεν με αφορούν''...''Δεν κάνω τη σούπερ μορφωμένη εγώ, εγώ έχω βγάλει δυο χρόνια του Γυμνασίου και στη δευτέρα τάξη έμεινα'' συνεχίζει η Μοσχολιού, αποσπώντας το γεμάτο κατανόηση χαμόγελο του Ραφαηλίδη. Ο καλύτερος επίλογος μπαίνει από τον Ραφαηλίδη: ''Τα πάντα συγχωρούνται στον καλλιτέχνη. Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι ιδιόρρυθμος. Η Μοσχολιού πάνω απ' όλα είναι καλλιτέχνις και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα''.
Πόσο εφικτός θα ήταν σήμερα ένας τέτοιος διάλογος στα πάνελ που αποτελούνται συνήθως από νταήδες, φωνακλάδες και τζάμπα μάγκες, οι οποίοι μπορεί να έχουν τελειώσει πανεπιστήμια σε Ελλάδα και εξωτερικό, παραμένουν όμως βαθιά ακαλλιέργητοι; Το βίντεο αυτό είναι από τα ελάχιστα που σώζονται, στο οποίο αθώοι άνθρωποι - η Μοσχολιού και ο Ραφαηλίδης εν προκειμένω - ρίχτηκαν στη ρωμαϊκή αρένα και κατάφεραν να συνθλίψουν τα πεινασμένα λιοντάρια.
Ο Ραφαηλίδης ήταν, είναι και θα είναι αυτός που ήταν πάντοτε. Ένας άνθρωπος σπάνιος που οι παρεμβάσεις του στο δημόσιο βίο λείπουν. Η Βίκυ Μοσχολιού επίσης ουδέποτε έγινε... Ελένη Λουκά, ούτε κινδυνεύει να γίνει τόσα χρόνια μετά το θάνατο της. Φρόντισαν για το τελευταίο, βλέπεις, ''η ψυχούλα'' της, όπως λέει κι η ίδια στο τέλος του βίντεο, καθώς βέβαια και τα τεράστια τραγούδια των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών που είχε τη μεγάλη τύχη να τραγουδήσει σε 40 χρόνια καριέρας!
σχόλια