ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τώρα, σοβαρά, συγχρονίζονται οι περίοδοι γυναικών που ζουν μαζί;

Τώρα, σοβαρά, συγχρονίζονται οι περίοδοι γυναικών που ζουν μαζί; Facebook Twitter
Για χρόνια, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών πίστευε στο φαινόμενο του συγχρονισμού της περιόδου. Ισχύει, όμως, ή πρόκειται για μύθο;
3

 

 

Το 1971 η Martha McClintock, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξέδωσε μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία, γυναίκες που ζούσαν μαζί για καιρό, έμεναν δηλαδή στο ίδιο σπίτι ή αποτελούσαν μέρος της ίδιας ομάδας εργασίας, έβλεπαν τις περιόδους τους να συγχρονίζονται. Μετά από λίγους μήνες, η μία είχε περίοδο τις ίδιες μέρες με τις συγγενείς ή τις συναδέλφους της και αυτό κατά την επιστήμονα σίγουρα σήμαινε πολλά παραπάνω από ομαδική ανάγκη για σοκολάτα, πόνους σε όλη την ομάδα ή απλώς… ομαδικά νεύρα.

Η έρευνα της McClintock είχε γίνει σε περίπου 135 κορίτσια που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο και μοιράζονταν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας τους και φυσικά τα αποτελέσματα οδηγούσαν σε αυτό που ο πολιτισμένος κόσμος γνωρίζει σήμερα ως «συγχρονισμό κύκλου».

Αρκετά χρόνια αργότερα και σε μία άλλη έρευνα που εκπονήθηκε το 1999 αποκάλυψε ότι ένα 80% πίστευε σε αυτό το φαινόμενο, ενώ ένα 70% παραδεχόταν ότι ήταν μια ευχάριστη εμπειρία, που «έδενε» την ομάδα, τη γυναικοπαρέα, τα μέλη μιας οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εμπειρία συναίσθησης μεταξύ γυναικών, που ταλαιπωρούνται από τον ίδιο βραχνά της εμμήνου ρύσεως περιγράφεται ως εντυπωσιακή, αλλά ισχύει; Υπάρχει κάτι το αληθές σε αυτό που πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι οι ορμόνες τους μπορεί να προκαλέσει ή πρόκειται για κάτι που είναι στο μυαλό και ενισχύει τις πιθανότητες σύμπτωσης;

Εδώ και χρόνια η έρευνα της συγκεκριμένης επιστήμονα έχει δεχθεί πολλή κριτική, κυρίως για τα περιθώρια του στατιστικού λάθους, τα οποία φάνηκε να μη λαμβάνει υπ’ όψιν στην αρχική της μελέτη. Προκειμένου να καταρριφθεί η θεωρία της από τότε και μέχρι σήμερα είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες για νέες μελέτες, κάποιες επιβεβαιώναν τα αποτελέσματα της αρχικής έρευνας, κάποιες πάλι όχι και σίγουρα όλη αυτή η προσπάθεια γινόταν εναντίον μίας παγκόσμιας πεποίθησης που άγγιζε τα όρια του θρύλου. Δύσκολο να βγάλεις από το μυαλό των γυναικών ότι ο συγχρονισμός της περιόδου δεν έχει να κάνει με τη συντροφικότητα, πόσω μάλλον με τις ορμόνες τους.

Αλλά μετά ήρθε μία νέα έρευνα που εκπονήθηκε σε γυναίκες της φυλής Ντόγκον στη δυτική Αφρική. Εκεί, για περισσότερες από 763 μέρες δεν παρατηρήθηκε ούτε μία φορά το φαινόμενο συγχρονισμού. Τι ήταν όλο αυτό, λοιπόν; Ένα φαινόμενο που μπορούσε να παρατηρηθεί μόνο στις γυναίκες του δυτικού πολιτισμού; Κάτι δεν πήγαινε καλά με το μοντέλο της έρευνας.

Και σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια και του επικεφαλής της Jeffrey C. Schank, αποδείχθηκε όταν το πείραμα επαναλήφθηκε με 186 γυναίκες από την Κίνα που έζησαν μαζί για περίπου έναν χρόνο και επίσης δεν διαπιστώθηκε συγχρονισμός στους κύκλους των περιόδων τους.  

Οι ερευνητές στη συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζουν ότι η έναρξη του κύκλου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και το να συμπέσει η έμμηνος ρύση μίας με μίας άλλης απλώς δίνει την εντύπωση του συγχρονισμού. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο μιας γυναίκας με εκείνους που «πυροδοτούν» την έναρξη του κύκλου μιας άλλης, για να ειπωθεί απλά, απλώς δεν μπορούν να συγχρονιστούν.

Το δεδομένο είναι ότι ένας κύκλος κυμαίνεται μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 21 με 35 μέρες, αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένος ο τρόπος ζωής μίας γυναίκας σε σχέση με μίας άλλης: διαφορετική διατροφή, διαφορετικός ρυθμός μεταβολισμού, διαφορετικές αντιδράσεις και κυρίως αντιμετώπιση του άγχους της καθημερινότητας είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την έμμηνο ρύση μιας γυναίκας, σύμφωνα με την έρευνα. Και, ναι, μπορεί να μοιάζει κοινός ο τρόπος ζωής, αλλά ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα και όλο αυτό δεν συγχρονίζεται.

Η πιο πρόσφατη έρευνα έγινε πριν από λίγους μήνες από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη δημόσια υγεία και μάλιστα σε ένα δείγμα 30 γυναικών, για την ακρίβεια σε 15 ζευγάρια γκέι γυναικών και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο: κανένας απολύτως ορμονικός συγχρονισμός.

Όπως αναφέρει και σε σχετικό δημοσίευμα του ο Guardian μπορεί διάφορες ιστοσελίδες γυναικείου περιεχομένου να υπερθεματίζουν σε ό,τι αφορά το θέμα του συγχρονισμού, μπορεί το διαδίκτυο να συντηρεί όλον αυτόν τον μύθο, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε γυναίκα είναι κυρία του κύκλου της και καμία φίλη, συγγενής ή σύντροφος δεν μπορεί να τον επηρεάσει, όσο κι αν εξυπηρετεί να πιστεύουμε κάτι τέτοιο για την ενίσχυση των αισθημάτων αλληλεγγύης ή συντροφικότητας σε μία γυναικοπαρέα…

Με στοιχεία από τον Guardian

3

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ούτε και στατιστικό λάθος. Στα φοιτητικά μου χρόνια, υπήρξα σε κοριτσοπαρέα 8 ατόμων. Όταν ξεκινήσαμε ήταν αδύνατον να κανονίσουμε μπάνιο ας πούμε όλες μαζί. Μετά από άπειρα 24ωρα μαζί, με ξενύχτια, sleepovers κλπ επήλθε ο λεγόμενος συγχρονισμός με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε διακοπές και να είμαστε ολες ΟΚ. Και αυτή δεν ήταν το μοναδικό διάστημα στην ζωή μου στο οποίο παρατήρησα κάτι τέτοιο (και όχι μόνο εγώ σαφώς)