Κάθε χρόνο σχεδόν 3.7 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν στο Χατζ, το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα στη Μέκκα, καθώς είναι ένας από τους πέντε στύλους του Ισλάμ. Θεωρείται υποχρεωτικό θρησκευτικό καθήκον όλων των Μουσουλμάνων και πρέπει να εκτελεστεί τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, από όλους όσοι δύνανται να ανταπεξέλθουν σωματικά και οικονομικά, ήτοι να μπορούν να συντηρήσουν την οικογένεια τους κατά την απουσία τους.
Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος Μουσουλμάνοι από ολόκληρο τον κόσμο συρρέουν αυτές τις ημέρες στην Μέκκα και την Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας για το ετήσιο προσκύνημα, που θα διεξαχθεί από τις 9 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.
Ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας του Μεγάλου Τεμένους Muhammad al Ahmadi διαβεβαιώνει πως αυτή τη χρονιά η Σαουδική Αραβία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη ώστε να κανένας από τους πιστούς να μην κινδυνεύσει κατά τη διάρκεια του Χατζ, με τα σώματα ασφαλείας να έχουν συμμετάσχει σε διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις ακόμη και παρελάσεις προκειμένου να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο.
Τα έντονα μέτρα ασφαλείας και οι προετοιμασίες έχουν φέτος πιο βαρύνουσα σημασία, μετά το περσινό φρικτό ποδοπάτημα που είχε σαν αποτέλεσμα περίπου 2.000 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους κατά τη διάρκεια τους προσκυνήματος. Το φρικτό συμβάν δε, ήρθε να προστεθεί σε ένα εξίσου λυπηρό περιστατικό, καθώς λίγες μέρες πριν ένας τεράστιος γερανός κατέρρευσε στην οροφή του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκας, σκορπίζοντας το θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους.
Το τεράστιο προσκύνημα στη Μέκκα σε αριθμούς:
3.7 εκατομμύρια: Ο εκτιμώμενος αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχουν στο Χατζ κάθε χρόνο.
Μουσουλμάνοι έρχονται κάθε χρόνο στη Μέκκα από περισσότερες από 180 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σχεδόν 25.000 Βρετανοί Μουσουλμάνοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο για τη Μέκκα για το προσκύνημα.
Οι πιστοί πετούν πέτρες σε τρεις κολώνες σε ένα τελετουργικό που συμβολίζει τον «λιθοβολισμό του διαβόλου».
Επτά: Τόσες φορές περπατούν οι προσκυνητές γύρω από την Κααμπά, το οικοδόμημα που θεωρείται η πιο ιερή περιοχή του Ισλάμ.
2.000: Ο αριθμός των νεκρών από το ποδοπάτημα τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με το Press Association.