Πρόκληση Ερντογάν: Επιζήμια για την Τουρκία η συνθήκη της Λωζάνης

Πρόκληση Ερντογάν: Επιζήμια για την Τουρκία η συνθήκη της Λωζάνης Facebook Twitter
EPA/HOW HWEE YOUNG
18

Θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης θέτει ευθέως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια πρωτοφανή κίνηση που θεωρείται ιστορικής σημασίας.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας και άσκησε δριμεία κριτική σ' αυτούς που την υπέγραψαν. 

«Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν να δεχτούμε τη (σ.σ. τη συνθήκη) Λωζάνη το 1923. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας ξεγελάσουν, παρουσιάζοντάς το αυτό σαν νίκη. Στη Λωζάνη παραχωρήσαμε τα (σήμερα ελληνικά) νησιά στα οποία μπορούσες να φωνάξεις και να ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνεχίζοντας, o Ερντογάν δήλωσε: «Όσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάνης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου είχε στεφθεί με επιτυχία, οι εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα, θα επέβαλλαν μία Συνθήκη χειρότερη από εκείνη των Σεβρών.

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» κατέληξε.

Η Συνθήκη της Λωζάννης που υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 από τον Ισμέτ Ινονού καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών. Βάση αυτής καθορίστηκαν τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας καθώς και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ζούσαν οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στη χώρα.

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Γιατί να ξεθάψει ένα τέτοιο θέμα έναν αιώνα μετά; Είναι τουλάχιστον ύποπτο, και παίρνοντας υπόψιν τις συνθήκες στα νησιά έρχεται και δένει το πράμα και οι διαθέσεις.
δεν το εχουν ξεθαψει ενα αιωνα μετα ειναι η παγια αντιμετωπιση μετα το 74. Και για την ακριβεια λεει, οκ μας πηρατε τα νησια, δεν θα μας παρετε και την υφαλοκρηπιδα κλπ.Απλα αυτη τη φορα φαινεται ξεκαθαρα οτι το θεμα δεν ειναι καποιες συνοριακες μικροδιαφορες αλλα η συνολικη αλλαγη του στατους κβο στο Ανατολικο Αιγαιο.Αλλωστε καποιοι εθνομηδενιστες θα πουνε γιατι οι Μυτιληνοιοι να τρεχουν νοσοκομειο Αθηνα και οχι διπλα στην Σμυρνη;Η', αυτο το εχει πει η ιδια η κυβερνηση, εφοσον εμεις δεν μπορουμε να διαφυλαξουμε τα συνορα μας, και να συλαβουμε οσους δεν ειναι προσφυγες και μπαινουν παρανομα, (οπως γινοταν μεχρι 14 με πολυ λιγοτερους πνιγμενους) γιατι να μη το κανει η Τουρκια?Αυτο δεν τους παρακαλαμε τωρα να κανουν; Ε γιατι να μην αναλαβουν και την "ασφαλεια" και ταξη των νησιων; Μουσουλμανικο πλυθησμο εχουν, η αιτιολογια της συνθηκης της Λωζανης εχει καταρευσει, μιας και εχουν μουσουλμανικο πλυθησμο, η Ελλαδα δεν μπορει να διαφυλαξει τα συνορα της, λιγες ακομα καθαριστριες αντι νοσοκομων να διοριστουν και οι ΜΚΟτζηδες θα παρακαλανε για αυτη την αλλαγη - ισως και δικαιολογημενα το ελληνικο κρατος πληρωνει για καθαριοτητα πανακριβη στις εφοριες αλλα οχι στα χοτσποτσ.Πραγματικα εκπλησομαι με την εκπληξη σας. Αν δεν συνελθουμε αμεσα θα ειναι το λιγοτερο που θα παθουμε. (παθουν οι νησιωτες, εγω μονο διακοπες παω εκει)
Ταυτόχρονα το υπουργείο παιδείας (!) υποβαθμίζει με αξιοθαύμαστη επιμέλεια οτιδήποτε έχει σχέση με τον Ελληνικό μικρασιατικό πολιτισμό ,που έχει αφήσει δυνατό το στίγμα του στο χώρο για πάνω από 2,500 χρόνια. Η ανοιχτή και ανενδοίαστη αμφισβήτηση της γενοκτονίας που από χυδαία εμμονή της αριστεράς μετατρέπεται σε εκπαιδευτική κατεύθυνση , είναι ότι χειρότερο αυτή τη στιγμή.
α και btw να ξεκαθαρισουμε οτι οι εθνομηδενιστες εχουν την αποκλειστικη κυριαρχια στην "διανοηση", στα διορισμενα ΑΕΙ, στα μη λουμπεν ΜΜΕ. Το "εθνικιστες" ειναι αισθητο σαν διακοματικο λουμπεν αισθημα μειονεξιας, ο αριστεριστης που κατηγορει τους Ευρωπαιους οτι μας ρημαξαν μαλλον εθνικιστης ειναι πολιτικα, αλλα οχι ιδεολογικα. Ο Καραμπελιας εχει γραψει κατεβατα για αυτα. Φυσικα δεν ασχολειται κανεις μαζι του, γιατι οταν δεν μπορεις να αποκρουσεις κατι προσπαθεις να μην το αναδειξεις ασχολουμενος μαζι του.
@atman & 07 Πραγματικά οσοι μεγαλώσαμε στη μεταπολίτευση έχουμε βιώσει την έντονη αποστροφή της αριστεράς σε οτιδήποτε Εθνικό, στο βωμό ενος θολού διεθνισμού όπου με αόριστες γενικότητες ισοπέδωνε την αντίληψη μιας ενιαίας εθνικής ταυτότητας μετατρέποντας την αγάπη της πατρίδας σε ενοχικό σύμπλεγμα. Δυστυχώς μέσα στη χειρότερη ιστορική συγκυρία και σε μία αππο τις δυσκολότερες περιοχές του πλανήτη,οι άνθρωποι της αριστεράς είναι κυρίαρχοι σήμερα με τις ίδιες αντιλήψεις που είχαν σαν φοιτητες τις 10ετίες 80-90. Ελπίζω ο Θεός της Ευρώπης να μας προστατέψει...
Με έαν τόσο κακό γείτονα και τη χειρότερη κυβέρνηση ever να διαβρώνει συνεχώς τη σχέση μας με την Ευρώπη το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει καταστροφικό.Τα νησιά που αδίκως κατα τη γνώμη του σουλτάνου "κατέχουμε" πιέζονται αυτή τη στιγμή από χιλιάδες μουσουλμάνους σε μεγάλη αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό , οι οποίοι συχνά δημιουργούν εντάσεις, ενώ τα τουρκικά αεροπλάνα κόβουν βόλτες απο πάνω με μεγαλύτερη συχνότητα.Μήπως ειναι καιρός να αρχίσουμε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα?
Ναι δυστυχώς ..γιαυτο το λόγο κερδίζουν πάντα οι καιροσκόποι και το πληρώνουμε με τραγωδίες.Ταυτόχρονα η απέναντι πλευρά έχει στρατηγικό πλάνο με συγκεκριμένους στόχους που υλοποιουνται σταδιακά στη μέση Ανατολή και αποτι φαίνεται σειρα εχει η δύση..
Ε βέβαια αφού έγιναν στα νησιά μας οι μουσουλμάνοι περισσότεροι απο τους Έλληνες ήρθε σαν γινομένο φρούτο ο σουλτάνος να μας τ'αρπαξει.Ξυπνάτε γιατί χανόμαστε!!!Δε το πε ο όποιος να'ναι, το είπε ο πρόεδρος της ισχυρής χώρας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας εναντίον μας!!!
Δεν καταλαβαινω τις αρνητικες ψηφους. Τα νησια τα πηρε η Ελλαδα, οντως λιγα χιλιομετρα απεναντι απο την "Ανατολια" γιατι ειχαν χριστιανους κατα βαση κατοικους.Τωρα αν κανενας προβοκατορας Χαυγιτης σκισει κανενα Κορανι, αν κανενας προβοκατορας ΜΚΟτζης διασπειρει καμια φημη, ε θα γινει οτι εγινε στην Κυπρο το 74, σε βαθος χρονου. Που επεμβηκε η Τουρκια για να σωσει τους μουσουλμανους απο τα γερακια χουντικους. Προσωπικα με απασχολει ελαχιστα, μενω Αθηνα, θητεια δεν εχω μπροστα μου, διακοπες Ικαρια μπορω να παω και με διαβατηριο, στο κατω κατω οι λαοι δεν εχουν να χωρισουν τιποτα. Τι Ερντο τι ΣαμαροΜπενιδες, φασιστες και οι δυο ρε παιδι μου.(ασε που θα μας μεινουν και τα λεφτα απο τα φ-16 να τα κανουμε καρανικες και συρι ζεικομποτσ)
ενταξει με κακοκαρδισατε με τις αρνητικες ψηφους αλλα αν γραψω κανενα "να μειωθουν οι εξωφρενικα υψηλες αμυντικες δαπανες" θα παρω καμια θετικη;;;